All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Låt honom inte in!

Billiga läderjackor, dammsugare för bortkastning eller fria mattor. När något verkar för bra för att vara sant, skulle det vara så.

För några veckor sedan fick en äldre kvinna hos Frogner en telefon från en trevlig och vältalig man undrar vilken matta hon ville ha. När hon inte förstod vad han pratade om, berättade han för honom att han hade skickat ett brev som uppgav att hon var en av de lyckliga som hade blivit utplockad för att få en gratis matta efter en konkursboende.

Eftersom hon inte hade fått ett brev sa han att han kunde ringa igen dagen efter. Som sagt så, men eftersom hon inte hade fått något brev den dagen, erbjöd han sig att komma in för att visa sig. Kort därefter stod han vid dörren och hon lät honom in.

Hon borde aldrig ha gjort det. Den trevliga vältaliga mannen hotade att ge honom alla sina värdesaker. Relationen rapporterades, och grannarna varnade. Lyckligtvis. Några dagar senare mottog en av grannarna samma telefon.

Sömnkörare: Hur man lurar dig

- Släpp inte dem!

- Det finns många sätt att lura på hem. Fri matta är bara en av dem, säger polis på Sentrum Police Station i Oslo Kari Rykhus till DinSide.

- De är ganska uppfinningsrika när det gäller att komma in i hem för att stjäla. Sälj billiga mattor, eller läs strömmen ...

Hon berättar att det ofta inte är rån, men stöld. På bottenlinjen är detta lika olyckligt, men även om det är obekvämt att veta att någon har förstört dina saker för att stjäla, kommer du aldrig att bli av med den läskiga upplevelsen som en lösenlägessituation är.

Polisens råd är tydligt: ​​Släpp inte någon om du inte har gjort en tid i förväg.

Detta gäller även om någon är oanmäld från elföretaget, tv-leverantören eller hemhjälp för den delen. - Ringa någon och säga att du har ett avtal du inte är medveten om, bör kontrollera om det medför korrekthet. Ring företaget eller centralkontoret.

Vi skulle vilja tillägga att du borde ringa det numret i gula sidorna - inte som den på dörren kan indikera.

Om du fortfarande är osäker, råder Rykhus dig att be om en familjemedlem, en granne eller någon annan som du litar på att vara närvarande.

- Det finns alltid något bakom. Gå inte på alla erbjudanden. Om det låter för bra för att vara sant, då är du välkommen. Det finns inte så många som ger bort något gratis, säger Rykhus.

Läs också: Falska tjuvar stal silverware för 40.000 på displayen.

Täckt av försäkringen?

Att vara rånad eller rånad värdesaker är dålig nog i sig. Och sedan kommer frågan: Skulle du täcka förlusten av försäkringsbolaget, om du till och med får tjuvarna i?

- Kommer du att vara utsatt för en fysisk rån, har du rätt till ersättning: Det finns en särskild bestämmelse om detta, och det kommer att vara lika bra substitut som om någon har brutit sig in i bostad, säger Arne Lycke, hävdar Head egendom i If-försäkring, men lägger till: - Om du inte handlar oaktsamt.

- Vi vet att det kan finnas problem med "säljare" som är så upptagna att de nästan pressar in. Om så är fallet undrar de, jag tror att sannolikheten för ersättning är bra.

Vad sägs om dig?

Har du blivit utsatt för stöld eller rån hemma? (Closed)

Nej, lyckligtvis inte (69%) 282

jag har upplevt stöld (16%) 64

Någon som jag känner har upplevt stöld eller rån (11%) 47

jag har upplevt rån (4%) 18

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Han skriver en parallell med följande scenario: Du är i staden och träffar en trevlig person. Du inbjuder det hemmet, men efter att personen har passerat dig ser du att du har rånats för värdesaker.

- Det är nästan en tydligare fallet när det gäller att förebrå den som rånade, men det ges ersättning för, om man inte är i en sådan berusning att du inte får med dig vad som händer, eller somnar. Du får inte full ersättning.

När det gäller det andra fallet av "matta säljare", att de inte råna dig - men lyckas stjäla hans värdesaker utan att du märker det, kan det vara lite svårare att få ersättning. Men inte alltid.

- Jag tror i de flesta fall vi kommer att säga ja till det. Det är stöld och obehörig som kommer in och stjäl. Det är en delikat balansgång här, men om man beter sig normalt omsorg här, jag tror att vi kommer att betala ersättning, säger Lycke och klargör - tror jag. Varje enskilt fall behandlas individuellt. Att säga att det är okej kan vara lite för lätt.

ADVERT

Mest populära