All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Låt inte gryta

Det finns lite som smakar lika bra efter en söndagsresa som en mycket långkokad gryta. Massor av kött, mjuka grönsaker, kraft. Och det är även i ugnen eller på plattan, det är så bekvämt! Men är det verkligen säkert? Om något ska hända - brandsläckning, reduktion eller liknande - måste du vara beredd att diskutera med försäkringsbolaget.

När en olycka inträffar

House & Property've talat med fyra av de största försäkringsbolagen på följande problem: Jag brukar gå från gryta i ugnen på söndagar, och det har gått bra hittills. Men vad händer om det ska börja brinna?

- Jag kan inte svara på en sådan hypotetisk situation, säger Sigmund Clementz, kommunikationsrådgivare i IF.

- Men generellt är det så att om det skulle ligga till grund för begränsning av försäkringsutbetalnings åtgärder måste vara grovt vårdslöst, och det måste finnas ett orsakssamband mellan den lilla elden och vad du har gjort. Så det kommer alltid att vara så skadligt att många saker kommer in. Men vi rekommenderar starkt att du är vaken och närvarande när du gör mat. Jag personligen inte skulle ha gått från matlagning, säger Clementz

Han påminner oss om att brandkåren i Oslo varje dag har utryckningar på grund tørrkok.

- Det finns inte mycket fantasi att föreställa sig att en brandbekämpning när du är ute av närvaro kan få allvarliga konsekvenser. Kom ihåg att du är inte bara ansvarig för dig och din, men om du bor i flerfamiljshus, har du också andra människors säkerhet för att skydda, säger Clementz.

Inget klart svar

Varken Gjensidige svarar kategoriskt på frågan.

- Det måste tas individuellt, men man kan säga att det i princip är försumligt att lämna mat i ugnen. Men då måste man titta på vad som har hänt och varför och överväga varje händelse, säger Bjarne Aani Rysstad, kommunikationschef i Gjensidige.

Storebrand går långt i ansvaret för den som går från mat som kokar.

- Om du äter mat från spisen, kommer det vanligtvis att förkorta utbytet, men anledningen till att du lämnar maten kommer att påverka resultatet. Det tar också hänsyn till hur många grader kaminen / ugnen var, säger Cecilie Hoel Huneide, produktchef i Storebrand.

"alla gör det"

att "alla" göra något, till exempel publicera på söndagen med steken i ugnen, inte medla i händelse av brand. Du har fortfarande ansvar för dina egna handlingar och din egen bostad.

- Om "alla" skulle skrapa bilfönstren, skulle de fortfarande laddas när de kolliderade, jämför Rysstad.

Det är dock möjligt att argumentera för det som är normalt i ett modernt hushåll. De flesta av oss lämnar hushållsapparater som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin när du går.Många sådana anordningar är också avsedda att gå utan att människor är närvarande, till exempel genom att kunna förinställas för att starta vid speciella tider.

- I moderna hushåll kan du inte titta på några apparater hela tiden. Om du gör mat på ett sätt som, trots alla solmärken, kan du gå bra och någonting plötsligt blir oväntat, kan du inte debiteras för det, säger Ole Irgens, kommunikationschef på Tryg.

Frying Torkning

Torkning är en av de vanligaste orsakerna till brand och brandsläckning i detta land. Siffror från direktoratet för social trygghet och beredskap visar att år 2016 började 57 procent av alla bostadsbränder i köket. I blocklägenheter startade omkring 75 procent av alla bränder i köket. Totalt 43 procent av brand- och räddningstjänstenes utvisningar år 2016 berodde på eldstäder i hemmet. De flyttade förra året till 3 138 bränder i privata hem, totalt 1 344 av dem var bränder eller brandförlängningar på spisen.

Ett vanligt problem är att människor somnar från kokplattan eller den färdiga pizzaen efter en utekväll.

Brandmånad

December är brandmånaden i Norge. Vi gör mer mat än vanligt och andra typer av mat: Vi har pannor för munkar, feta middagar och gäster som inte bara ska ätas men också underhållas, och i många kök går det fel.

- En av anledningarna till att den brinner mer i norska köket i december är att göra mer brandfarliga saker, plus att du har mycket att ta hand om på flera ställen. mat, gäster och så vidare. Det bästa rådet är att använda ditt huvud och vara säker. När katastrofen är först ute och husen brinner ner helt, finns det ofta ett antal olyckliga omständigheter. En händelse i köket behöver inte leda till eld, men i kombination med en annan olycka kan det hända, säger Clementz i If.

ADVERT

Mest populära