All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Inte gå in bostäder fella

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Om du köper en lägenhet som är helt ny, kommer du att vara väl förberedd när defekter uppstår. Säljaren reparerar normalt skadan gratis eller ger ersättning där detta inte är möjligt.

För dem som vill köpa en begagnad lägenhet kommer du därför att bli frågad om du har rätt att göra sådana misstag - eller få en ersättare.

"Liksom det är" klausul

Ge inte huset mer än du behöver!

Bild: Anne Angelshaug. Se mer

Efter att ha gått på otaliga intryck i Oslo-området, är vår slutsats att varje försäljnings utsikter har med standardklausul "egendom säljs som de är."

Vad vill du köpa?

Enligt Jørgen Svartebekk, advokat i konsumentrådet, har du fortfarande ett visst skydd genom lagstiftningen.

- Handikapploven gäller för självhushåll och så kallade lägenheter med självhushåll, dessa är bostäder med egen gård nummer, använd nummer och sektionsnummer. Andel Apartments (= kooperativ) faller utanför Avfallslagen, men de principer som garanterar dig som köpare, är vanliga kontraksrettslige principer som också kommer att ha en inverkan på bostadsrättslägenheter, säger Black Brook.

- Lägenheten kommer till exempel har brist om det inte avslöjades om omständigheter som säljaren visste eller måste veta och som du hade anledning att veta om. Dessutom kan felaktig information från säljaren eller i försäljningsuppdraget / prospektet utgöra en brist. Detta kommer emellertid bara att saknas i den mån felaktig eller saknad information har påverkat ditt beslut att köpa fastigheten.

- Att köpa en lägenhet "som den är" kommer att vilseleda och du ser att visa eller mottar information utgör inte en defekt. Dessa fel har du på ett sätt accepterat genom att slutföra köpet, säger Svartebekk.

- Problemet uppstår oftast när fel eller försummelser uppstår eller detekteras när den faktiska transaktionen har slutförts. Frågan uppstår då om egendomen kan sägas vara i väsentligt sämre skick än vad du hade anledning att beräkna utifrån köpeskillingen och villkoren annars.

- I praktiken kommer det då att bli en bedömning av hur mycket det kostar att åtgärda felet, mätt mot den kvalitet du förväntar dig från inköpspriset. Är det till exempel brutna sprickor i väggens gipsskiva utgör inte den stora summan i förhållande till köpeskillingen. I praktiken kommer det därför mycket att behövas för att komma fram till denna grund.

Så, de som köper ett helt nytt hem, starkare än de som köper, avslutar Svartebekk.

Hur gardera sig mot "befintligt skick" klausul, du kan ta reda på genom att trycka på här eller på länken längst upp till höger i artikeln.

Medveten politik

DinSide erfarenhet är att många lägenheter i nybyggda bostäder hyrs ut för några år innan de släpps ut på marknaden.

När man ser hur mycket svagare du som hemköpare är när det gäller begagnade inköp, kan man därför undra om detta är ett medvetet val från bostadsentreprenörerna.

Det är faktiskt ganska lätt att bli av med några obehagliga "små klagomål" från köparen, om du först hyr lägenheten i ett år, så sälja den i det läget det är.

Hur som helst är det värt att undersöka din framtida lägenhet noga innan du köper. Genom att trycka på länken längst upp till höger visas hur mycket det kostar för att få en expertutlåtelse på webbplatsen.

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

Relaterade artiklar:

ADVERT

Mest populära