All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Inte gå i denna ekonomiska fälla i sommar

I juni, de allra flesta en suck av lättnad: Semestern närmar sig, förhoppningsvis har det blivit lite kvar på skatten och semester pengar har kommit in på kontot.

Med kanske mer pengar än annars är det här ett gyllene tillfälle att komma ekonomiskt på övervåningen. Vi i villaekonom och konsumentekonom på DNB, Silje Sandmæl, tror att du borde använda pengarna taktiskt.

- Om du har dyra skulder som konsumentkredit eller kreditkortsskuld, borde den vara högst upp i din prioritetslista. De extra pennies bör också fylla cacheminnet i händelse av oförutsedda utgifter, säger hon, och fortsätter:

- Har du redan ekonomiskt kontroll stål, kan du använda pengarna för att njuta lite extra på en semesterresa, eller använd på att realisera vad du går och drömmer om. Extrapengarna kan vara startskottet du behöver göra en efterlängtad renovering eller köpa den båt du har kört.

  • Hur man överlever även Garden Holiday

Konfigurera en semester budget

Sommarsemester medför ofta med sig en mängd frestelser: vi är på gott humör och tröskeln är vanligtvis lägre att nå för din plånbok.

Därför kan du göra en inköpslista innan du börjar shoppingfesten. Enligt Sandmæl är folk i allmänhet inte bra att planera sina utgifter på sommaren.

Läs också:

kök - den nya gosa zonen

Höst kök trender speglar att vi kommer att njuta av oss. Både kall minimalism och ljusa färger är ute, nu kommer det att bli mysigt och varmt.

- Med extra pengar i din plånbok är konsumtionen lite lösare i semesterpåsarna. För att undvika fallet inför minus konto är det viktigt att planera dina utgifter under hela sommaren, säger hon.

- Du gör detta genom att skapa en semesterbudget med en översikt över rese-, levnads- och utgifter under din semester. Man borde njuta av semestern och det smakar extra bra när man kan göra det med ett gott samvete.

  • få fler stora spar tips här

Låt inte många små bäckar göra en stor till. Foto: Getty Images

Vann en skatteåterbäring?

För att få ekonomisk kontroll måste du också gå igenom gamla synder och skapa en budget.

Ta dig tid att få en översikt över dina utgifter för bostäder, försäkringar, el, transport, telefonanvändning och internetabonnemang, mat och kläder. När du har gjort det här är det dags att skrapa onödiga utgifter.

Läs också:

Vårnyhetene du behöver från järnaffären

Med en återutgiven vårkatalog presenterar Biltema produkter som du behöver för en komplett fjäder.

Vilka utgifter du vill klippa beror på vad du vill prioritera dina pengar. Lägg ett föremål i din budget för besparingar och ställ in specifika besparingsmål.

Det blir lättare att veta hur mycket pengar du måste spendera och hur man placerar dem för att nå ditt mål. Besparingarna ska göras månadsvis, så du får en struktur på den.

  • Gör det här hemma innan du går på sommarlov

Att komma tillbaka till skatt är ett gyllene tillfälle att återskapa din ekonomi. Vad du ska spendera skattepengarna beror på din ekonomiska situation, säger konsumentekonomen.

- Om du har dyra skulder bör du prioritera att betala detta, du har plats för besparingar och kan ta lite risk, du kan gå in på aktiemarknaden, säger Sandmæl.

10 besparingar tips för sommarsemestern:

1. Ställ in en semesterbudget: Planera dina utgifter i fritidshusen, om goda ekonomiska intentioner inte kan överskuggas av frestelser.

2. Tjäna pengar på din semester: Lämna inte stugan eller hemmet tomt medan du är på semester. Du kan hyra ett hus och stuga för upp till 20 000 kr och 10 000 kr utan skatt.

Läs också:

För att undvika snöskador i kabinen

Hytten i bergen i västra Norge döljs under snö. Detta kan orsaka stora skador. Här är de tips som säkerställer både stugan och plånboken.

3. Betala med kreditkort: Om du betalar din resa med kreditkort, får du grundläggande reseförsäkring med ditt köp.

4. Lägenhet i stället för hotell: Är du mer resande, trött lägenhet istället för hotell. På så sätt kan du laga mat själv och spara några fina summor på matvaran.

5. Gör semesterfärja utan moms: När du handlar, fråga alltid om skattefri, så kan du få moms på flygplatsen.

6. Betala i lokal valuta: Betala alltid i lokal valuta. Om du väljer norska kronor är det affären som sätter kursen.

7. Kom ihåg att ta ut avgifter: Kom alltid ihåg att kontrollera avgifterna när du behöver ta ut pengar utomlands. Är det dyrt kan det vara pengar att spara genom att ta ut pengarna i en annan bank.

8. Ta med en fryspåse: Ta med en liten frysdisk med kalla drycker och lunch på stranden, så du behöver inte betala mer än nödvändigt för strandpåsen.

9. Gör forskningen i förväg: Använd webben och ta reda på vad du vill göra och titta på semesterresan. Ofta får du rabatt om du deltar i flera utflykter eller besöker museet inom vissa tider.

10. Håll koll på din konsumtion: Detta kan göras genom att beställa SMS-meddelande i onlinebanken så att du kan spåra din pengaranvändning.

Håll dig uppdaterad med senaste nyheterna om bostäder och bostäder - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära