All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta se till att göra med värmepumpen

Du kan ha investerat mellan 15 000 och 20 000 i en ny värmepump. Mest föredraget kommer du att glömma det och låt det göra uppvärmningsarbetet utan ditt engagemang.

Du borde inte.

En värmepump behöver regelbundet underhåll. Inget stort arbete, men en liten ansträngning bör göras om du undviker att pumpa gradvis minskar och tar natten innan det går.

Måste göras varannan vecka

Detta varierar från tillverkare till tillverkare, och från modell till modell. Generellt rekommenderar värmepumpstillverkare att du suger upp de två avtagbara dammfiltren i enheten en eller två gånger i månaden.

Detta är särskilt viktigt under valperioden, eftersom det finns fler partiklar i luften än normalt.

ÖPPNA FIRST: Under ytterkåpan hittar du de borttagbara filtren som ska dammsugas. Foto: Tore Neset Visa mer

Dammfilter finns rätt inuti locket. Lossa försiktigt locket försiktigt i båda ändarna innan du lyfter. Men det finns också ett lock som först lossnar när du har låst dem med en skjutreglage.

Locket brukar vara på gångjärn, så du behöver inte ta det helt av. Vänligen stäng av värmepumpen med fjärrkontrollen innan du börjar - det är säkrast.

Filtret är lätt att ta bort. Ta tag i det lilla plasthandtaget som sitter längst ner och dra försiktigt ut.

Damm eller tvätt?

VARJE ROUTE FÖR SEG: Damm spelar på båda sidor av filtret, så det är viktigt att vara noggrann. Foto: Tore Neset Visa mer

Vissa tillverkare rekommenderar att du använder tvål och vatten när du rengör filtren. Andra säger att du ska vakuum, och igen, andra rekommenderar både eller säger att det är en hippie som en lycka.

Hur man undviker möss i värmepumpen

Även vi föredrar dammsugning. Då behöver vi inte lufttorka efteråt och fukt är definitivt inte bra för maten.

En kraftfull modern dammsugare med munstycke ger mest damm. Kom ihåg att vakuum på båda sidor av filtret.

De flesta dammfilter är indelade i rutter. Det är en fördel att ta varje rutt separat och inte bara sopa fram och tillbaka på ytan.

Placera dem sedan på plats.

Det damm som ligger i filtren är ofta så bra att det kan vara svårt att se, så ta din tid.

När du är klar, återställ filtren. Håll locket öppet när du förseglar det.

PÅ PLATS IGÅNG: På denna modell är det viktigt att komma ihåg att de två "urklippen" kommer att passa längs kanten innan filtret sitter ordentligt. Men mekanismen varierar mycket. Foto: Tore Neset Visa mer

Några filter "splash" så fort du närmar dig öppningen. Andra måste låsas på plats med lite ansträngning. Men var försiktig. Dessa är bräckliga saker!

Stäng luckan slutligen. Detta sker vanligen med en spännmekanism som är belägen på båda sidor av värmepumpen. Detta måste "snappas" ordentligt igen så att locket inte vibrerar när du slår på värmepumpen och fläkten börjar gå igen.

Kom ihåg lamellerna!

SHIFT: Släden bakom filtren bör också rengöras ibland. Här borde du använda en mjuk dammsugareborste och svag sugkraft. Foto: NOVAP Visa mer

Under filtren finns det några tunna, långa metallplattor som ser ut som persienner. Dessa är också dammiga när tiden går.

- Vid dammsugning av filtren borde du också dammsuga lamellerna. Så var noga med att använda en dammsugare med en mjuk borste så att du inte skadar dem, säger Rolf Iver Mytting Hagemoen, Norsk Hydrogenpumpförening (NOVAP) till Dinside.

Efter vintersäsongen kan dessa lameller behöva en extra översyn.

Hagemoen betonar att det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar vid rengöring av maskinen själv. Oftast är det inte så svårt att bli av med det damm som har ackumulerats.

- Detta avlägsnas genom att köra enheten i kylläget så att kondensat tar damm i kondensatvattenslangen. Det finns också rengöringsmedel för värmepumpar som kan användas. Spola med rent vatten efter användning.

Låt utsidan vänta

SKYDD: Det finns något som lämnar och smuts går in i utsidan. Det bör dock kontrolleras och eventuellt rengöras av tvåårskontrollen. Foto: Tore Neset Visa mer

Utomhusenheten är vanligtvis väl skyddad av ett fintmålat lock, och det kommer att bli mycket mycket löv och smuts.

- Du bör inte använda trädgårdsslang och absolut inte högtryckspumpar. Men en överenskommelse med dammsugaren att komma undan det värsta är okej, säger Hagemoen.

Många tillverkare rekommenderar dock att du lämnar kontroll och rengöring av utomhusutrustning till professionella, helst vartannat år.

En sådan kontroll kostar mellan 1500 och 2500 kronor. NOVAP har gjort en lista över kontrollpunkter för en sådan tjänst.

LÄS OCKSÅ:

Vi hjälper dig att hitta rätt värmepump

Så här ställer du in värmepumpen

Oavsett hur du sparar ström med värmepump

ADVERT

Mest populära