All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Glöm inte svamp sjunka

Text: Linda Ørstavik Öberg.

Swirl top är en kollektiv term på en mängd olika mögel nyanser som är mörka till svartaktig färg.

Det har varit ett ökande problem de senaste 20 åren, och många störs.

Du kan aldrig förhindra att svärmen uppstår, men genom att göra smarta val kan du minimera problemet.

estetiskt problem

Bläck Svampar är i första hand ett estetiskt problem som gör ditt hus ser smutsigt och dåligt underhållna, men det kan också i vissa fall sätta i virket.

Det kan etablera sig på trä utan ytbehandling, och på träverk som är ytbehandlat eller målat.
Lokala fuktförhållanden har mycket att säga för svamptillväxt, liksom kvalitet och underhållsintervaller på ytbehandling, vedegenskaper och färgegenskaper.

En regnig sommar och höst kan vara tillräckligt för att se en klar skillnad.

Med andra ord, vilken färg du väljer och hur ofta du tvättar är mycket att säga hur länge dina väggar går bra.

Fäster på all färg

Begränsningar av användningen av kemikalier som är skadliga för miljön gör färgen inte innehåller så mycket gifter som tidigare och Mycoteam anser att detta bidrar till dagens färger lätt attackeras.

Tungmetaller som zink, kvicksilver, bly, arsenik, krom och tenn som tidigare användes i färg är nu strikt reglerad.
- Eftersom man inte kan lägga till dessa fungicider nu, dagens flera brottslingar som till oljefärg och linoljefärg eftersom det finns en hel del mat i olja och lite fungicider. Moderna vattentunna målningar och plastfärg är i allmänhet bättre, säger Kolbjørn Mohn Jenssen, chef och soppexpert i Mycoteam.

I Sverige under de senaste åren gjort flera oberoende tester på ett brett spektrum av färgprodukter när det gäller att färga svampar, och den stora Folksam testet har gott rykte.

- Resultaten visar att svabbar är ett problem på alla typer av färg och att det finns bra och dåliga produkter i alla produktkategorier. Testen visar dock att någon är mycket bättre än andra, så det är en bra idé att kolla upp innan du köper. Att vara kritisk mot färgen är viktig, så du kan spara mycket extra arbete, säger han.

I det sista testet godkändes 16 av 45 produkter, medan åtta målningar fick så mycket sopptillväxt efter två år som Folksam avskräckte inköp.

I topplistan är märken som Beckers, Flügger, Jotun och Nordsjö, så listan kan vara värt en titt innan du går till färgen återförsäljare.

Men kom ihåg att en lösningsmedelsfärgad färg från en tillverkare kan ha mindre tillväxt av vattenspetter än en vattenfärgad färg från en annan tillverkare.

- Tvätta årligen

Vid Jotun gör de ständigt förändringar i sina produkter, med hjälp av ny teknik i området så snart den är tillgänglig.

De säger att det är nästan omöjligt att svära på de senaste och bästa målningarna.

- Vi har lagt till mer och bättre aktiva ingredienser för svampbildning än vi tidigare haft, så jag är inte överens om att målningarna är mer benägna att svabbar än tidigare. Men det är nog att de dyra högkvalitativa produkterna är bäst mot svärmar, du får vad du betalar för, säger Dag Frogner Hansen, serviceingenjör på Jotun.
Han säger att det är viktigt att be om rätt produkt i butiken, och att deras bästa målningar mot swabs är Drygolin Ultimate och Optimum. Undvik linolja.

Han säger att det är viktigt att ta svampbildningen på allvar eftersom det inte försvinner i sig.

- Det är en missuppfattning att swabs bara är ett estetiskt problem, och det är alltid värre när det kommer först. Ta därför alltid bort det helt med tvätt och anti-fungicider innan du målar igen. Om inte, förstörs färgfilmen och då kan det förekomma fukt, vilket gör att färgen blossar, säger Hansen.
Jotun rekommenderar att man tvättar och applicerar fungicider och anti-foulingmedel årligen på knepiga väggar för att hålla toppen av huvudet i sjön.

Överlevnadsbar

Obehandlat trä utsatt för vind och väder blir grå över tiden, och det har lite att göra med det.
- Svampen är en mycket pigmenterad form som är extremt resistent mot värme, torka och UV-strålning. Med andra ord lever det ett pytoniskt liv, och det är den svarta färgen som ger utmärkt UV-skydd ", säger Mohn Jenssen.

Virvelens topp orsakar en färgförändring av träytan, vilket gör att huset ser smutsigt ut, men det skadar vanligtvis inte själva träet.

På ytbehandlat trä är tillväxten annorlunda, och den syns tydligt som prickar eller svarta områden på färgen.

- Kort sagt är lokala klimatförhållanden en av de viktigaste faktorerna, och du kan inte göra något åt ​​det. Men vad du kan göra är att välja rätt ytbehandling. Kontrollera de senaste produkttesten och fråga grannen vad han har målat - om huset är bra.

Mohn Jenssen säger att produkterna idag är starkare, vilket innebär att allt som känns är bättre, även toppen av ärret.

- Ett bra råd är att undvika att måla för tunn eller tjock och använd det rekommenderade beloppet. Tumregeln är att en kappa kan vara i tre år, medan två kappor varar i åtta till tio år, säger han.

ADVERT

Mest populära