All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Glöm inte kostnaderna

Den som köper en full besittnings egendom måste betala en avgift till staten av 2, 5 procent av köpeskillingen. I ett bostadsutrymme på två miljoner uppgår det till totalt 50 000 dollar, vilket kan göra en tung budgetbudget för alla. Den så kallade dokumentavgiften gäller för egenföretagare och utlöses vid hemöverföring, dvs när fastigheten ändrar ägande.

Självbetalare måste också betala en registreringsavgift för varje dokument som ska kontrolleras. Registreringen av ett hypotekslån kostar 1548 kronor idag och en utskrift från grundboken kostar 1935 kronor. Ovanpå detta kommer gärna ett certifikat avgift som är cirka 200 miljoner, och ofta en avgift för att företag om fastigheten är i en villa. Det är inte ovanligt att betala mellan 2000 och 4000 för detta, men priset varierar mycket. Totalt kan du sluta med ytterligare kostnader på cirka 57 000 för ett hem du bjuder på två miljoner.

Billigare med kooperativ

Om du köper en andel i en bostadsrättsförening, ett aktieinnehav lägenhet eller en obligation lägenhet släpper mycket billigare därifrån. Dokumentavgiften gäller inte denna typ av lägenhet. Det innebär att du inte behöver betala 50.000 kronor en köpare av en besittningsrätt till två miljoner måste betala. De extra kostnaderna för köp av ett bostadsområde kommer därför att vara stabilare än när man köper en lägenhet med självhushåll. För bostadsrätter också tillämpa egna priser för registrering av äganderätt och hypotekslån. Nuvarande pris vid Norska myndigheten är för närvarande 430 kr per dokument. Dessutom måste du vanligtvis betala en avgift till företagets ägare för ändring av notering. Priset på detta varierar, men kan vara någonstans mellan 2000 och 4000 kronor. En intyg om 200 kronor kommer att läggas till. Kom också ihåg att bostadsföretag ofta kräver att du är medlem i ett bostadsfastighetsbolag som Obos eller Usbl, och du vill betala medlemsavgifter vid förvärv om du inte redan är medlem. Priset på detta kan uppgå till 500 kronor. Den totala fakturan uppgår då till cirka 5000 kronor.

ADVERT

Mest populära