All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gör dessa kök trädgårds misstag

En privat köksgård är förmodligen något som många vill ha och du behöver inte egentligen din egen trädgård för att odla någonting.

Men vet du verkligen hur mycket det krävs av dig?

Och nu när sommar och semester närmar sig kan det vara en utmaning att hålla växter och andra levande tills du kommer tillbaka.

- Det är inte lätt att hålla en köksträdgård om du reser under långa perioder av sommaren. Planterna måste vara stabila, säger Knut Tveit på Hageland.

De bör ha gödningsmedel och vatten och torrperioder, med massor av sol, värme och vind gör växterna har vatten sannolikt att vara både en och två gånger om dagen.

Dessutom måste det befrukas ungefär vartannat vecka under säsongen, säger Tveit.

Kom ihåg att det finns prat om levande växter och att de behöver bry sig.

- Det är inte bra att vänta och vänta på att ett skal ska skörda. Då får du lite och inget kvar för jobbet med att ha en köksträdgård, säger Tveit.

misstag ska undvikas

Enligt Bjørnhild Fjeld, författare hageboken Trädgårds Guide - Nybörjare sätt att gröna glädje och trädgårdsbloggar på www. Spirea. Nej, du kan göra många förluster när det gäller din egen köksträdgård.

Det tar många år att lära sig att ha en trädgård.

- Alla förlorar, det är vad du lär dig. Efter att ha haft en trädgård ett tag ser du det inte som en kris om en växt dör, säger hon.

Fjeld anser att det viktigaste att tänka på är att du faktiskt bor i Norge.

- Det växer inte persikor på träd i norska skogar ... Många människor köper värmeälskande växter som står i växthuset i trädgården centrum, och inte inser att dessa inte kommer att frodas i alla typer av väder och genom en kall vinter i Norge. Om du inte tittar, fråga professionella innan du handlar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kom ihåg detta: I torra perioder med mycket sol, värme och vind, har växter i köksträdgården med vatten som kan vara både en och två gånger om dagen. Foto: PHOTO: Colourbox

Samma sak gäller för grönsaker.

- Plant något som du vet har chansen att bli mogen under den korta norska sommaren. Sallad är idealisk på det sättet eftersom det ger dig gröda under hela säsongen. Samma med örter.

Om du vill odla dina egna majskullar bör du ompröva det.

- Corn tar stort utrymme per anläggning, och det är inte alls säkert att kolven har en chans att mogna innan det blir frostig höst.

Två gånger verkar det viktigaste när man har en köksträdgård, kommer man att komma ihåg att bevattna och befrukta och gräva ut ogräs.

- Köket bör också vara på en ljus och solig plats i trädgården, säger han.

Och undrar varför växterna i naturen växer och trivs, även om det inte vattnas eller befrukas dem, och varför inte i din trädgård? Fjeld har svaret.

- En trädgård är den extrema varianten av naturen, där den planteras mycket tätare och det är också öppen mark som ger mer förångning.Förutom att växterna planterade i trädgården inte nödvändigtvis skulle ha blivit färdiga på egen hand i norsk natur.

Inte så när det är nattfrost

Ett annat misstag många gör är att vara otålig om våren och sättning saker ut i förtid.

- Ingenting kan sådas ute innan det är frostfritt. Hur länge det finns nattfrost varierar varifrån du bor, men den 1 juni är en rättvis tumregel i östra Norge, säger Fjeld.

- Det bör också vara en stabil dagtemperatur över 10-12 grader före plantering, tillägger hon.

Är inte det där du bor kan du börja tidigare - om du har ett växthus.

- Vad du gör är att du antingen så frön i en privat sårom med tillväxt ljus, före den 1 april, eller på fönsterbrädan, helst i ett rum där det är lite svalare än normal rumstemperatur. Du kan också köpa små växter och stekar i ett trädgårdscenter om du inte vill ha det själv, berättar Fjeld.

Grönsaker kan också sådas i fönsterbrädan från mars och april.

- Plantera växterna i maj och juni, när det är över fryspunkten utanför och det har varit vår och sommar, säger Fjeld klicka bostäder.

Minns detta om du har en köksträdgård

Här är Fjeld sina bästa tips för dem som vill skapa en köksträdgård:

- Fortsätta att det är kul, inte för att du tror att du kommer att spara massor av pengar och odla stora grödor. Överdriv inte din egen kapacitet och intresse. Det tar lång tid från sådd att skörda och mycket måste göras en gång.

- Trädgården behöver övervakning under hela sommaren, som att vattna om du växer i burkar. Om du är borta 3 veckor på den hetaste tiden kan det vara svårt att komma hem. Investera om möjligt i automatiska bevattningssystem.

- Grönsaker som växer snabbt och ger grödor behöver regelbundet tillförsel av näringsämnen i form av gödselmedel. Earth du växter bör blandas med ett slags kompost, antingen komposteras gödsel eller kompost du själv av matavfall. Gjødsle med naturligt gödselmedel ibland under växtsäsongen, beroende på vad du växer.

ADVERT

Mest populära