All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Inte förstöra gräsklipparen på vintern

Säsongen för klippning avslutas och många parkerade gräsklippare i garage och uthus vid denna tid på året. Men om du inte bryr dig om bränsletanken innan du rensar klipparen riskerar du inte att starta på våren. Det är inte bara att lägga bort det med någon form av bensin på tanken.

Bensin är färsk

- Många vet inte att bensin är fräsch. Bensin bör helst inte vara mer än tre månader. Efter ett halvt år kan bensinen vara så dålig att du inte kan starta gräsklipparen. Gasen skiljer sig, blir som lerig och smuts mot förgasaren. En klippare med flera år gammal bensin på tanken kan vara så bruten att den inte kan repareras längre.

Det berättar till butikshjälpen Kjetil Larsen på Grim Machine Service på Lillestrøm utanför Oslo. På våren har han och kollegorna sina händer fulla av gräsklippare som inte börjar efter vintern. Gamla bensin är till stor del orsaken.

Använd miljöbensin

Det är dock inte rekommenderat att du slår klipparen helt ur gas innan du parkerar den för vinter.

- Om du tömmer tanken tom kan du uppleva andra problem, till exempel kondens, vilket också kan orsaka startproblem. Det bästa är att fylla tanken med alkylatbensin. Det kan tåla vintern, säger Larsen.

Alkylat kallas också miljö bränsle eftersom den innehåller mindre gifter, och har bättre hållbarhet än vanlig bensin. Denna typ av bensin ändå vara fördelaktigt att använda i gräsklippare och andra maskiner som du har nära ditt ansikte när du arbetar, säger Larsen.

service

De flesta av oss har bilen servas regelbundet, men inte alla är lika skicklig med gräsklippare och snöslunga. Reparation av maskinerna kan dock förlänga deras livslängd avsevärt.

- På en gräsklippare service vi omkopplare inklusive tändstift, filter, olja, tömma tanken och fyll bensin Timber forgasserkoppen och rena, gå igenom alla bälten och linor, kontroll hastighet och så vidare. På snöskoter finns det ännu mer mekanik, så vi har en mycket längre punktlista, förklarar Larsen.

Utan säsongen

rekommenderar han alla som planerar att ha sina maskiner till tjänst för att göra det nu. Eftersom på sommaren är verkstäderna ofta upptagna med att reparera gräsklippare som har drivit andra saker än gräset i trädgården. Skärande knivar och krokiga axlar är vanligtvis resultatet när man slår en gammal staketstång som sticker ut från gräsmattan. En extra reparation sker ofta när ägaren har vridit gräsklipparen på sidan för att kontrollera nedan. Då kommer oljan att komma ut.

- Om du kontrollerar gräsklipparen nedan gör den tändstiftet i luften, berättar Larsen.

Väntar på nästa stora intryck vid det första snöfallet.

- På vintern har vi full kaos med människor som behöver hjälp med freskerna när det snöar, medan den dagen kan vara helt tyst. De flesta människor utsätter saker för sig själva, säger Larsen.

ADVERT

Mest populära