All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bli inte mörk när du borstar upp!

- Varför verkar allt så stort när det vi verkligen behöver är en ljummet grotta? fråga färgexpert Dagny Thurman-Hoelseth.

Vi har läst om den mörka interiörfärger trend under en lång tid, men det är först nu i det förflutna som den mörkare färg verkligen har börjat sprida sig.

- Branschen var tidig varning den nya trenden. Men det tar en liten stund vi ser det i Europa tills det blir trend här hemma, och steget var långt ifrån helt vit och över till den mörka, sade Bjorg Owren, creative director på IFI. nr.

Men genom grå och fet, och sedan fler färger som blågrön, har språnget till de mörkare färgerna inte varit så långa.

- Nu ser vi att människor vågar mycket mer! Även om det är klart att någon fortfarande hänger i myten i mörka färger, är rummet mindre - vilket inte är fallet, säger Owren.

Ökad välbefinnande med mörkare väggar

Blå väggar kan ge en lugn och harmonisk atmosfär.

Thurman-Hoelseth håller fullständigt med om att de mörka färgerna inte gör rummet mindre, och de förstår inte helt rädslan för detta.

- Det spelar ingen roll om ett rum inte verkar större än det faktiskt är? Vem har sagt att man trivs bäst i stora rum? I själva verket välbefinnande vara så hög och ibland högre i mörkare rum eftersom de får en mycket mysigare känsla, tror Thurman-Hoelseth.

Även om de stora väggytorna i rummet är mörka, sägs det inte att rummet måste vara mörkt.

- Ljus är givetvis väldigt viktigt. Då pratar jag inte om naturligt ljus från windows, men bara tillräckligt med lampor. Så länge du har bra belysning blir det inte för mörkt, det kommer bara att få ett litet humör, säger hon.

Testa flera färger på väggen

Utmana dig själv lite med färgrutor

Ett index för att hitta rätt nyans är oppstrøksprøver.

- Var inte rädd för mörka färger på färgproverna. Allt ser ljusare ut när det gäller muren. Ta fler färgprover, inklusive en du tror är för mörk, och testa dem på väggen. Du kommer inte vara den första att bli förvånad över att saker ser ljusare ut än du ursprungligen förväntade dig, avslutar Owren.

ADVERT

Mest populära