All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Gör det själv: Mall för dig blir gul och blå

måla arbetet gøyalt att göra själv eftersom det verkligen gör en skillnad. Ojämna och slitna ytor förvandlas snabbt till något som också kan vara i ett lyxigt hem. Moderna målningar är lätta att arbeta med, och den enda förutsättningen för att komma igång är grundläggande arbete och noggrannhet. Vi har pratat med flera experter som, oberoende av varandra, rekommenderar vattenbaserad plastfärg för inomhusbruk. En stor lättnad eftersom verktyget är lätt att rengöra med vatten och tvål, och du undviker hela huset att oroa vitsprit och andra lösningsmedel.

Alla rum ska behandlas från topp till botten. Efter avfettning och mousserande, slipning och rengöring av alla ytor målar du taket. Då matar alla fönster och väggar, så golvbrädor och äntligen golvet. På så sätt undviker du dropp och stänk på färdiga målade ytor.

Bra färg är dyr, så innan du köper bör du noggrant mäta och beräkna hur många gånger du ska måla. Det är aldrig tillräckligt med en rock, oavsett vad som står på etiketten. Prata med den färghandlare du använder när du känner till området och berätta vilket substrat du ska måla.

Innehåll måla

Färger av alla typer innehåller tre komponenter:

BINDER , vilket är det lim som håller fast beläggning till substratet. De vanligaste bindemedlen är akryl och alkyd.

Läs också:

7 tips för ett städat och organiserat kök

Rotten kök? Här är sju tips som gör livet i köket enklare.

LÖSNINGAR späd ut färgen och gör den flytande. Lösningsmedlet avdunstar som färgtorkar. I färger med akryl som bindemedel är lösningsmedlet vatten. I färger där bindemedlet är alkyd är lösningsmedlet vanligtvis terpentin.

Den sista nödvändiga ingrediensen är PIGMENT , vilket ger färgen en färg. Ju mer pigment / färgämne, det är bättre att täcka färgen. Därför är det inte alltid en bra idé att köpa låga priser, eftersom de innehåller mindre pigment och kräver fler lager innan de täcker.

Glasgrad

Malinga grad av glans visar om färgen torkar med en matt eller slät yta. Graden av glans divideras med en skala av siffror 0 till 100, där 0 är full och 100 är superhög glans. Mest använda är skalan mellan glans 3 och glans 90.

och beläggningar med låg glans nummer inte mycket hållbara, men minimerar synligheten av de små oregelbundenheter, och används typiskt glans 3 och 5 till tak och väggar, där det inte finns någon överdriven förslitning . Färger med större glans är hårdare och därför mer rengöringsvänliga. I gengäld täcker de vanligtvis inte heller. Glansen är alltid tryckt på förpackningens etikett.

Märkning

YL representerar yrkeshygiensik luft behov och indikerar hur många kubikmeter luft som krävs för utspädning ångorna från en liter färg, lack eller bets till normen för skadligt innehåll.Således berättar YL-koderna helt enkelt om mängden lösningsmedel och - och hur mycket ventilation behövs. YL-grupperna 00, 0 och 1 har YL-tal av 0-30, 30-100 respektive 100-400 m3. För YL-grupper 00 och 0 är rekommendationen att undvika inandning av sprutdimma. För YL Group 1, om ventilation inte är möjlig, använd andningsskydd.

YL Grupperna 2, 3, 4 och 5 kräver ytterligare åtgärder. Undvik dem om du kan. Siffrorna för det önskade luftflödet för att späda lösningsmedlen är stora, från 400 till över 3200 kubikmeter. Andra faror är märkta med symboler.

Läs också:

Gör det själv: Vackra Patina möbler

Gör möblerna äldre! Slitage är gjord med slippapper, färg och lite arbete.

Innan du målar

Ta bort lös partiklar, damm och peelingfärg. Eftersom färg inte binder på fettpartiklar, bör trä och väggar, särskilt köksytor, tvättas ordentligt före målning. Här är marken ren och i sämsta fall salmiakk. Kom ihåg glasögon och luftning.

Efter rengöring av marken måste substratet torka helt innan målningen görs. Sot och tobaksrök eller yngre teckningar på väggen kan ge penetration och tränga igenom det nymålade området. Använd en kvistlak och stäng sedan dessa fläckar effektivt.

vatten eller olja

Tidigare akrylfärger hade ett rykte att de flöt fint tillsammans, vilket ger en yta med penseldrag eller "apelsinskal" och att de inte var lika hållbart som alkydfärger.

Men den tekniska utvecklingen de senaste åren har medfört plastfärger till samma standard som alkyd, och plastfärg kan nu med vissa undantag användas överallt i hemmet. Det är en gyllene regel att det nya laget ska ha samma typ av lösningsmedel som tidigare. Således plastfärg på plastfärg. Och olja på olja. Ändå kan målning med plastfärg på oljemålning göras när ytorna är målade med slippapper eller om du målar med en häftstift.

Färgskillnader

Färgtonning utförs i blandningsverk som träffar färgen mycket exakt. Det kan dock finnas en hel del skuggskillnader från spänn till spänning. Speciellt om du väljer färg i olika förpackningsstorlekar. En liten låda med 1 liter är hårdare än 5 liter.

När man målar större rum, där mycket färg används i samma nyans, är det en bra idé att måla ett väggstycke - från hörn till hörn - med färg från ett spänne. Blanda färgrester över i nästa skopa och slipa nästa väggbit efter noggrann omrörning.

Läs också:

Populär med glasvaror

En glas veranda eller vinterträdgård ger dig känslan av att vara ute även när du är i.

Rum för rum

Låt oss titta in i hemmet och se vilka typer av färg som rekommenderas för de olika uppgifterna.

Kök och våtrum

Innan du målar i köket, se till att tak och väggar rengörs grundligt med markrengöringsmedel.

A. Taket är förbehandlat

som nämnts i samband med vardagsrummet, beroende på typ av tak, men är måttat med våtfärgglans 10 .Våt färg är en akrylfärg som läggs till fungicider. B. Väggarna

är målade på samma sätt med våtfärger, minsta glans 10, men helst glans 20-25 C. Kakelarna i köket, tvättstugan eller badrummet

kan målas efter noggrant tömd landskapsarkitektur. Vita flingor slipas med vått kvarnpapper 240. Innan du målar plattorna måste de förbehandlas med en häftstift som appliceras med en kortare rulle.

Då minst 2 gånger

akrylfärg glans 25-90 , som också appliceras med kortare rulle, vilket ger en jämn yta. På samma sätt som kakel, köksskåp och skåp i melamin kan målas. Det är också en bra idé att måla ytorna före målning med en häftstift. Vardagsrum och sovrum

D.

Taket slits ut av goda skäl inte så mycket. Rengöring är begränsad till dammsugning och borstning. Det finns därför ingen efterfrågan på hållbarhet och tvättbarhet som någon annanstans i huset. De flesta tillverkare erbjuder en speciell takfärg, som är full matt (glans 2-5) och kan till exempel vara 30% billigare än väggmålning av god kvalitet. Denna färg kan användas på nya gipsskivtak och äldre tak, som har rengjorts och tidigare behandlats med plastfärg. Äldre snygga tak

kan ha sprickor och sköldar, eller de kan hanteras med, till exempel, kallvattenfärger. Här ska substratet tvättas och målas med alkydfärg. Denna färg (olja / vitfärg) torkar fullt fett, tätar nikotin och vattensköld och förhindrar efterföljande penetration. När äldre, nedsänkt tak har fina meningsfraser, bör du tapetera hela taket med glasfilt, vilket gömmer sprickorna. Glasfilten är baserad på exempelvis "strie renewer" (eller "Flügger vevfyller") eller annan skälig färg och är målad med vanlig tak / väggfärgfärg. Om substratet är rent mineral, överväg att använda Silikat Vevgrunn och Santex V från Nordsjön. Obehandlad paneltavla

höjer och mörkar rummet. För att lysa upp borden kan du måla eller vitpigmentera träet. I båda fallen avlägsnas gammal smuts med träet. Vid fullmålning måste eventuella kvistar först behandlas med kvistar, och borden ska jordas för trä. Följande är målade med matt alkydfärg eller akrylfärg med högre glansnummer. I vit pigmentering laseriserar färgen, trädets årliga ritning är fortfarande synlig, tills det används vitpigmenterad panelbeläggning.

E. Väggarna är målade i önskad färg med glans 5 väggfärgfärg i bästa kvalitet. På tidigare målade ytor täcker färgen 10 m² per kvadratmeter. l; Extra färg måste emellertid beräknas om färg byts från mörk till ljus krävs. Frostiga glasdukar är täckta efter två lager, obrännbara glasdukar kan jordas med krossar, vilket kan vara något billigare än väggfärg.

Entré & Barnrum F. För väggarna

, välj

Wallpaper Paint Shine 7-10 , eftersom du borde förvänta dig mer frekvent rengöring för dina fingrar och våta ytterkläder. Om du definitivt är en fan av mattväggar kan du använda extra matt väggfärg, som är fullglans 3, men lika robust och rengörbar som väggfärg glans 10. Dörrar och skåp G. Obehandlade dörrar

i hårdpapp, MDF eller färgat trä målade med grundfärg för trä och sedan måla med

akrylfärg glans 40-90 . Dörrar som har målats före slipas med slipmaskin 240 och tvättas med markrenare. Kraftfulla slitna områden där trädet inte omfattas av färg, fl ekkmales med primers för tre, sedan slutligen målade det med akrylfärg glans 40-90 . Oljebehandlade dörrar (teak / mahogny) avfettas, utomhus med cellulosa tunnare. Dessa oljiga träslag kan ge effekter på vannbserte färger, så här rekommenderade primers med alkyd (olja) primers till tre och en slutlig färg med alkyd glans 40-90 Wood H. Fönsterramar och käkar

behandlas på samma sätt som golvbrädor och dörrar

ramar. Men forskarna kämpar när det gäller fönsterbrädan (fönsterbrädan). Plastfärg bildar en mjukare yta än alkydfärg, till exempel blommiga stjärnor och dekorera med tiden hänger och lämnar märken. En hård yta är tillgänglig med färg med

alkydemaljglans 40-90

I. Målade socklar och dörrkarmar sköljs med eftersom matte slipas med sandpapper korn 180. Vid slipning i trädet och golvlister och dörrkarmar

mer obehandlat trä primas med primers till tre och sedan måla två gav N- GER med akrylfärg glans 40-90.

Golv

Golv i en torr

(trä / betong) behandlas med en vattenbaserad golvfärg, där bind

demidlene är en kombination av uretan och akryl. Golven ska rengöras och torra och det bästa nötningsbeständigheten uppnås med två applikationer. Obehandlade golv är jordade en gång med samma färg utspädd med 10% vatten. Därefter avslutas med 2 gånger ospädd färg. Radiatorer

Det finns flera sätt att måla gammaldags radiatorer, som har många snodda krokar, där borst och rulle inte kan komma. Det finns speciella radiatorborstar, en av dem som ser ut som en jätte tandborste, vilket gör arbetet enklare, men radiatorfärgen på sprutan är en idealisk lösning. Sprutboxen innehåller färg i ca. 2 kvadratmeter och kostar ca. 100 kronor. Plate radiatorer kan målas med akryl lime shine 40-70.

Cement golvet i garage och källare

Kan målas med en tvåkomponents epoxifärg, som är fantastisk hållbar och motståndskraftig mot vatten som kommer till ytan. Malinga är allergiframkallande, så du bör vara försiktig med skyddande skyddsglasögon, masker, gummihandskar och stövlar vid hantering av denna typ av färg. Om det finns risk för fukt underifrån ska du använda en vattenbaserad betongfärg som kan andas. Det är inte så hållbart, men det krymper inte.

ADVERT

Mest populära