All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Gör det själv: Låt ljuset lysa igenom taket

I många äldre hus som används vinden endast som förvaringsutrymme för att flytta lådor, begagnade kläder och leksaker som barnen har för länge sedan blivit för stor. Ofta är det därför mycket utrymme som kan användas för att få större mening om taket var inrett så att familjen också kunde stanna där.

Men många loft är inte avsedda att leva i, och därför saknas fönster. Om taket ska vara ett vardagsrum måste dagsljuset komma in.

Lösningen på problemet är ett takfönster. Med en eller flera takfönster kan du justera ljusfallet så att det till exempel finns ljus i alla rum eller till och med faller på trappan ner till golvet nedanför. Och om du tänker strategiskt innan du sätter i fönstren, borde det också vara möjligt att undvika mörka hörn eller mörka trappor. Innan du kan njuta av de nya rutorna måste takkonstruktionen vara förberedd, eventuellt förstärkt, för fönstren. Det är bekvämt att välja en storlek på fönstren som passar mellan de spännande spärrarna. Då behöver du inte byta ut i stödstrukturen och det blir enkelt att fästa fönstren.

Observera att typen av takpannor på ditt hus är viktigt för vilket skydd du ska välja. Därför berätta det för säljaren eller kontrollera det hos leverantören. Om du monterar två takfönster till varandra, placera dem på avstånd för att passa standardkåpan för två fönster.

Det enklaste sättet är att köpa en intern isoleringskrage istället för att skapa det själv. Det är ett bra och praktiskt alternativ som är lätt att montera.

Gör ett hål för fönstret

Innan du börjar klippa hål i taket måste du klargöra med byggnadsmyndigheterna vilka regler som gäller för fasadändringar där du bor. Detta bör göras på förhand i förväg. Då mäter bara var fönstret ska vara. Det ska placeras mellan två lås, och där hålet borde ska du prata om takräcken. OBS! Normalt bör och borde det inte se ut som bilderna här, för det borde finnas ett tak i byggnaden. Ta hand om takplattorna eftersom vissa av dem kommer att användas senare.

Läs också:

Gör det själv - Nytt fönster

Du kan självklart byta fönster. Vi i Villas Hussnekker Jan Ohlis visar dig hur.

1. Mät upp till fönstret och markera takplattorna. Var noggrann vid mätning så att du inte tar bort fler tak än nödvändigt. Fall av läckor som måste gå iväg. När du gör det nu blir det lättare

OBS! Bild 1 visar en förenklad situation, vanligtvis måste du också gå igenom ett tak.

2. Ta försiktigt bort takplattorna där fönstret ska vara. Vissa av dem kommer att användas igen när fönstret är anpassat så förstör inte dem.

3. Runda toppen av vågorna på takstenarna först. Det är viktigt, eftersom du får en skarp kant i omslaget.

Isolering och ångspärr

När glaserade inuti, hålla ett avstånd mellan fönsterramen och taksparrarna eller ribbor av 50 mm, så att det finns plats för lämplig isolering. Isoleringens tjocklek ska vara 34 cm. Placera ALLTID ett helt tätt ångspärr på insidan (varm) sidan av isoleringen. Detta förhindrar varm och fuktig luft från att ventilera genom isoleringen, vilket orsakar kondens, fuktskador och gjutning. Ångspärr är en standard ångspärr-plastfilm (min. 0, 15 mm). Det måste finnas minst 100 mm överlappning i klämda leder, om så är lämpligt används speciella ångspån.

Detta har använts:

Färdiga element från Velux

* 1 Velux fönster, modell GGL / GGU

* 1 Velux isolerande krage, modell BDX 2000

* Velux blinkande (exteriör "beslag" ), modell EDW 2000

Vidare

36 x 73 mm elektrod för upphängning

6 x 80 cm skruvar för utomhusbruk.

Läs också:

13 tips för nya fönster

Hantverkarna har bra råd för att arbeta med fönster, både vid installation och renovera så att det blir lite lättare nästa gång du fixa vindue ...

Gör rensa ram och fönster

När leksakerna är avskurna och du har tagit bort plattorna måste en ram skapas för fönstret. Ramen bör vara ungefär 40 till 60 mm större än fönstret och den nedersta ribban i ramen bör vara 50 cm lång (25 cm på varje sida) än avståndet mellan spärrarna, så att en säker passform. Den övre läckan i ramen ska endast vara 20 cm bredare. Dessa mål gäller om dina plattor är tegelstenar. Målen kan vara olika för andra typer av taktik. Vi har också valt att köpa en komplett isoleringssats från Velux till fönstret. Det här är det enklaste alternativet, eftersom du inte behöver anpassa isoleringen själv.

1. Placera den nedre läckan på ramen på plats mellan spärren. Läckan måste vara ungefär 25 cm

längre än fönstret på vardera sidan av spärrarna. Den ska vara 80 mm från stegen till kanten av plattorna. Avståndet från botten till toppen är höjden på fönstret

plus 45 mm.

2. Montera isoleringsbandet, här BDX 2000 från Velux, innan du sätter i. Rammen klickas ihop, men se till att fästet vrider på rätt sätt och att stiften sitter ordentligt.

3. Dra åt isoleringskragen först i de två läckorna. Se till att du lägger kragen precis så att du inte behöver justera den igen.

4. Tryck på den lilla fliken i gångjärnet med en skruvmejsel tills det står och klicka och håll ner för att få fönstret ur ramen.

Läs också:

Hur är det nya byggregler i 2016

från den 1 januari 2016 kommer det att bli lättare att bygga och hyra ut bostäder. Se hur de nya byggreglerna kommer att påverka dig som husägare.

5. Ta ut fönstret ur ramen när fliken säger att klicka. Då är ramen mycket enklare och lättare att hantera när du ställer in det och slutför det nya fönstret.

6. Skruv beslag fast i hörnen av ramen, så att den kan fästas på toppen av den isolerande kragen. Armaturen passar exakt in i isoleringsbandet.

7. Skruvfönsterramen i remsorna på toppen av isoleringskragen. De passar exakt tillsammans. Lägg sedan fönstret tillbaka i ramen, och se till att det sitter rätt. Annars måste du fixa ramen. Ta tillbaka ut genom fönstret

blinkande och takpannor som på

När det isolerande krage och fönsterramen monteras, är det dags att få ett ligg på täckning. För att undvika vattenskador, är det viktigt att du följer installationsanvisningarna exakt, och få de enskilda delarna monteras korrekt. Slutligen, en del av den gamla kakel en anpassad och ställa upp längs fönsterkarmen. Det bästa resultatet uppnås genom att avståndet är ca. 30 till 60 mm mellan kanten av plattor och fönstret.

1 Börja med att skruva den nedre delen av den blinkande till ramen hos ett fönster. Se till att locket är helt tätt.

2. Sideinndekningene upplösas när bunninndekningen är påslagen. De hålls på plats genom locket på toppen.

3. Lägg i den övre delen av den blinkande så att den överlappar sidorna. Skyddet är spikat med små naglar.

4. Tryck på veckade blinkande ned över plattorna så att det bildas av dem. Bank den yttersta framkanten av blinkande ned över plattorna med en gummiklubba.

5. Skär en del av plattor som anges i taket i förväg med en vinkelslip för att passa runt fönstret.

6. Skruva fast plattorna runt fönstret. Borra ett hål på 5 mm, så att stenen kan skruvas när stiftet tillbaka saknas. Använd en gummiskiva för att undvika trötthet.

7. Isolera från insidan mot blockering. Isoleringskrage stängs inte helt tät, men när de kilformade isoleringsremsor trycks på plats, är det väl isolerade runt fönsterramen.

En ny takfönster inte så mycket av sig själva när vi ser det från utsidan. Men inuti, det är en stor skillnad.

Se bilder i högre upplösning här

Leverantörer av takfönster:

Fjerdingstad Trevarefabrikk (Fakro fönster)

Tel. 32 25 16 00

www. Fakro. com

Velux Norway AS,

Tel. 22 51 06 00

www. VELUX. com

ADVERT

Mest populära