All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Gör en säkerhetsprövning av hantverkare

Det är inte en okänd sak som många möter problem när man anställer hantverkare. Brist på skriftligt kontrakt är ett välkänt problem vid inköp av privatfartygstjänster och utgör en av de största orsakerna till konflikten. Men lika viktigt är valet av hantverkare i framkant. Detta är avgörande för såväl kvaliteten på arbetet som uppföljningen och efterföljande garanti. Informationsverket för färg och inredning (IFI) och MLF (Målning och Byggnadsarbetare) förordar dig att genomföra grundliga bakgrundskontroller innan du hyr hantverkare.

varnar vanhedrande företag

VD för IFI, Kristian Owren, varnar för användning av företag som inte följer norsk lag.

Många norrmän använder sig av en galen hantverkare för att få jobbet gjort för billiga pengar. Men billigt kan snabbt bli dyrt om jobbet inte är gjort ordentligt. Företag, till exempel, följer inte norska lagar och förordningar, betalar inte skatter och utför inte arbete enligt norska normer, kan snabbt bli ett problem. Kristian Owren, VD för IFI, varnar bland annat mot användningen av ett utländskt företag.

- Genom att välja utländska hantverkare kan du bära mer risker. Arbetet utförs bland annat inte professionellt enligt norska normer och att de inte känner till norsk lagstiftning. Detta kan leda till stora utmaningar om du vill annonsera ditt arbete i efterhand. Det kan vara tidskrävande att få någon som inte förstår att de kommer att åtgärda bristerna för att göra jobbet, säger Owren.

Styrelseledamot i MLF, Sjur Hansen, rekommenderar alla att använda ett företag som är organiserat i Norge.

MLF pekar också på faror genom att anställa ett företag som inte följer norska lagar och förordningar.

- Tyvärr använder många människor företag som inte följer norska regler eller betalar skatter. Genom att arbeta som i efterhand visar sig vara felaktigt verk så att försäkring bör träda i kraft, kan detta ge en minskning eller totalt avslag om det inte kan visas en kupong eller faktura på vad som görs, varnar Sjur B. Hansen , målare och styrelseledamot i MLF.

Välj Organiserad

Det är i princip möjligt för alla att registrera sig som en hantverkare i Norge. Därför är det särskilt viktigt att kolla in de olika alternativen noggrant innan du anlitar någon för att utföra jobbet. Ett bra ställe att börja är bara MLF, vilket är branschorganisationen för mästerskap i målare och byggande ställföreträdare i Norge. Alla företag som är medlemmar i MLF är kvalitetssäkrade genom mästers bokstäver, vilket innebär både formell utbildning och övning i ämnet.

- Det är viktigt att använda ett företag som är organiserat i Norge eller anslutet till en förening, eftersom det säkerställer att arbetet sköts på ett professionellt sätt. Samtidigt ger detta ett garantisystem för arbetet, säger Hansen.

När du väljer ett MLF-företag, är du garanterad av god kvalitet och garantisystem.

Det är lätt att missa hantverkare och hantverkare, och sedan kan en branschorganisation som MLF vägleda dig på rätt spår.

- När du använder ett MLF-företag är du säker på att ditt arbete kommer att ske till det överenskomna priset och kvaliteten. Om det skulle antas att uppdraget inte kunde slutföras efter starten, är det skyddat av garantiordningen för MLF, som påstår mer än 7.500 kr. Med upp till 182. 000 kronor, förklarar Hansen.

Gör en noggrann kontroll och skriv kontrakt

För att undvika onödig konflikt under eller efter ett renoveringsprojekt, finns det flera saker som är viktiga att överväga. Förutom att ta reda på om företaget är organiserat är det lämpligt att kontrollera företagets ekonomi, referenser, yrkeskompetens och kontraktsanvändning.

- När du väljer ett hantverksföretag föreslår jag att du kontrollerar dina referenser och helst företagets konton på ett proffs. nej eller motsvarande. Det är okej att veta om företaget har en hälsosam ekonomi, så jobbet stoppar inte plötsligt för att företaget går i konkurs, säger Owren, till exempel.

Dessutom är ett skriftligt avtal med uppstart, betalningsvillkor och omfattning avgörande. Det är alltid viktigt att komma överens om vad man ska göra för att undvika ytterligare arbete som en överraskning för dig som konsument efteråt.

- Det är viktigt att begära specifika erbjudanden, vilket tydligt visar vad som kommer att ske så att det inte finns några diskussionsunderlag, "säger Hansen, som också starkt varnar för förskottsbetalning.

Det viktigaste när du väljer en hantverkare är att du tar dig tid att hitta rätt företag för jobbet. Liten forskning, kontrakt med kontrakt och icke överenskommet pris är ett recept på konflikt.

Checklista vid val av hantverkare:

1. Redovisning: Kontrollera företagets konton för de senaste 2-3 åren vid Brreg. nej eller pro. nr.

2. Referenser: Konsultera med tidigare entreprenörer om hantverkaren eller företaget har gjort ett bra jobb, levererat vid avtalad tid etc.

3. Certifikat: Kontrollera om hantverkare i företaget har ett anställningsbevis. Det finns ingen formell kvalitetssäkring av företag i Norge, och alla kan initialt registrera sig som en hantverkare.

4. Mästersmärke: När ett företag använder mästersmärket, innebär det att en eller flera anställda har ett giltigt mästerskap. För att erhålla en magisterexamen krävs examensbeviset i en magisterexamen, magisterexamen eller motsvarande, förutom tillräcklig träning i ämnet. Kontrollera huvudregistret på mästerskap. nej att hitta godkända hantverkare.

5. MLF: Är företaget medlem av National Association of Painting and Building Workers?Detta säkerställer att dina rättigheter som konsument är välskötta. Kontrollera därför mlf. nr.

6. Kontrakt: Använd alltid ett skriftligt kontraktspecifik erbjudande, betalning och omfattning. Du hittar vanliga kontrakt för inköp av hantverkstjänster, inklusive konsumentrådet.

7. O & M dokumentation: Se till att du som konsument får överlämnas dokumentation som underlag för förvaltning, drift och underhåll efter arbetet utförs. Detta säkerställer att du har kunskap om produkterna och vad som gjorts så att du kan behålla egendomen på bästa möjliga sätt. FDV-dokumentationen kan innehålla rengöringsmetoder, färgkoder och service och service för tekniska installationer.

ADVERT

Mest populära