All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dela ut 250.000 till Norge kallaste hus

Ugnen till höger sparar 15 påsar på

Norges mest energieffektiva byggnad?

Få bättre ström

Dåligt isolerade och dra hus är energiförsörjning utan lika. Nu ger Enova dig möjlighet att stänga tjuvarna ut. De delar ut 250 000 kronor för följande isoleringsåtgärder för det hem som tilldelas Norges kallaste hus.

- Vi vill skapa medvetenhet och engagemang om rehabilitering och efterisolering av gamla hus, säger projektledare för tävlingen, senior konsult Roar Hugnes, att klicka. nr.

Fler supportordningar

En tidpunkt när vi avslutar en kall vinter med kraftuttag, vill Enova lyfta fram vilka möjligheter som finns för att minska energikostnaderna.

- Förutom denna tävling har Enova flera åtgärder som kan bidra till att minska elräkningen, förklarar Hugnes.

Åtgärderna omfattar stöd för upp till 20% av de dokumenterade kostnaderna upp till maximalt stöd.

Du kan få upp till 4000 kronor i bidrag till pelletspannor och centralvärmesystem.

Upp till 10 000 kronor kan också betalas för solfångare, värmepumpar och pelletsskal.

Enova ger också stöd för efterisolering och byte av fönster, men endast om det tar en helhetssyn och uppgraderar huset till låg energi- eller passivhusnivå. Stöd ges i form av en viss skattesats per kvadratmeter. Ju högre ambitionsnivå, ju högre stödbeloppet är.

Berättelser om kallt

På tävlingens hemsida har Enova publicerat flera berättelser från personer som tror att de bor i Norges kallaste hus. Till exempel den här historien från familjen Mehl:

"Hej, och ja, jag måste bu på norska kall förmätet hus Eit Gammalt bondgårdar runt om 1850. På den kalla förmätet, har jag knappt tillräckligt handen klänningar eller filtar till stengja iskalla ur. väggar och fönster, och samma kör t.ex. bränder, även eftersom det hjälper ingenting, sköt jag brev till Crow, och alla andra fåglar. Här värd folk uppmanas att klä när de kommer in, och tjocka tassar och strumpor har jag nog off. barnbarnen tycker det är sååå mysiga andra bosättning i vardagsrummet på vintern, med både filtar och täcken, verkar det helt enkelt inte jag! t.ex. FRYYYYS, och det mer eller mindre konstant! Ja även katter frysen! Ska jag få lite värme i kropps ein vinter, ja då måste jag verkligen ta en tur i sheepfold och segern väl hennes "

skridskoåkning ned

annan av dem som hoppas på att få namnges hans hus som landets kallaste avgöra om intern isbana.:

"Det isolerade taket täcktes med frost inuti och ångan i tvättstugan med frost till is på insidan av glasögonen med ett lager. Snön som gick in i verandan och en dag det frös ett tunt lager is på golvet där, så jag föll ner. "

Värme tankar

vinnare kommer att väljas på grundval av historien de berättar lämnade bilder och energikostnaden per kvadratmeter. Varje vecka i tävlingen finns också en bonusfråga till deltagarna. Dessa är avsedda att skapa mer kunskap om Enova och de erbjudanden de har till husägare.

Dessutom kan andra lämna sina varma tankar till dem som bor i kalla hus.

- och de fem berättelser som har fått mest värme sinnet, kommer säkerligen att behandlas av juryn, berättar huggen.

Tid för rehabilitering

Förra året Enova in runt 2000 bidrag till tävlingen och räknar med att det finns minst lika många i år.

- Vi hoppas att konkurrensen skapar en medvetenhet bland dem som sitter i gamla hem, och det är under de kommande månaderna kommer nu att du verkligen ska göra något för att vara redo för nästa vinter och höga elpriser, säger huggen.

Tävlingen slutar den 25 april.

EFTER ISOLERING LOFT: Efter Isolerings vinden ger stor energivinst och är något du kan göra själv. Foto: Illustrationfoto: www. Colourbox. com

100.000 till den mest energieffektiva hus

För dem som redan sitter i ett välisolerat hus med låg energiförbrukning, finns det också pengar att tjäna. Visa kortleverantören Pangea, tillsammans med Bellona Foundation etablerade fonden Foundation Pangea Fonden. Från denna fond betalas varje år ett större belopp till specifika miljöprojekt.

I år kommer stiftelsen att premiere landets mest miljövänliga bostads- eller bostadsbolag. Priset är 100 000 kronor, medan det andra och tredje priset blir 25 000 kronor vardera.

behöver förebilder energi

Bellona sekretariat för Pangea s miljöfond och kommer att plocka vinnare, tillsammans med representanter från den norska Boligbyggelags Association (NBBL) och Multi.

- Vi behöver modellprojekt som visar hur lätt det kan vara att minska energiförbrukningen. Även om vi bara har flyttat in i Norges mest energieffektiva kontor och nu vill vi tillsammans med Pangea s miljöfond för att hedra någon som har gjort energiåtgärder i sina egna hem, säger Bellona President Frederic Hauge att klicka. nr.

Ansökningsfristen är 22 mars. För att vara en kandidat måste ha genomgått energieffektivitetsåtgärder i en befintlig fastighet i 2009 eller 2010 (småhus, lägenheter och bostadsaktiebolag). Juryn kommer att leta efter åtgärder såsom isolering, byte av fönster, installation av styrsystem, konvertering till icke-fossila energikällor samt goda och innovativa lösningar.

Läs också:

Spar tusen fläckar på värmepump

För att montera tätnings

tricks du sparar tusen fläckar på

Kändisars barn vackraste namn

ADVERT

Mest populära