All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

DinSide Terrassguide

Du har oändliga möjligheter när du bygger en terrass.

En terrasss läge i förhållande till huset kommer ofta att ges, men det är fortfarande lämpligt att tänka på vad du verkligen vill ha och behöver innan du börjar.

DinSide Boende: Nattliv

Checklista:

Drömmer du om utsikten från din egen terrass? Foto: Frode Larsen / ifi. nej Visa mer

 • När ska du använda terrassen?

  Är du en morgonfågel eller nattnamn? Var är den mest soliga? Söderläge terrasser har solen mest av dagen och är de vanligaste, sydöstra terrasserna får morgonsolen och terrasserna

  vetter mot kvällssolen. Tänk också att det inte hjälper till att ha terrassen mot solen, om långa byggnader eller trädskugga.

 • Syfte:

  Vad ska terrassen användas för? Vill du sitta på solstolarna? Är du förtjust i mat och företag, kanske du vill ha en grill eller utomhusrätt - liksom ett långt bord? Eller vill du ha en terrass för en lugn morgon, med ett litet soffbord där du kan läsa tidningen och dricka kaffe?

 • Sekretess:

  Hur privat vill du att vardagsrummet ska vara? Kom ihåg att ju högre terrassen desto mer synlig kommer du att vara. Speciellt med tanke på att du kanske vill sälja fastigheten en gång är det smart att åtminstone delar av terrassen är så konfidentiella som möjligt. Tips: En terrass måste inte bara vara på ena sidan av huset, den kan gå runt ett hörn.

 • Markplan eller elevert?

  Vill du göra en uteplats på bottenvåningen, eller höja terrassen? En terrass på bottenvåningen brukar vara mer skyddad (eller lättare att skydda) både synlighet och vind - men samtidigt blir det lättare i skuggan från grannens hus eller träd. Om du bygger en hög, får du mer ljus och luft, men kom ihåg att när du får mer åsikter och en översikt kan du enkelt få en utställning.

 • Tillgänglighet:

  Var passar det för att göra en utgång till terrassen från huset? Om du vill använda terrassen som matsal under sommarmånaderna är det bra att det inte är för långt att gå till köket. Tänk också på var dörren ska placeras i förhållande till själva terrassen, så det finns tillräckligt med utrymme för att gå in och inuti huset även om hela familjen är vid bordet. Har du en trädgård? Bör det finnas tillgång till terrassen både från huset och trädgården?

 • Terrassen kan också göras ambitiös, som här. Denna terrass är gjord av ett kompositmaterial som kommer att vara underhållsfritt i 25 år. Illustrativ bild: Trex terrass / Ifi. nej Visa mer

 • Materialval:

  Tre? Mur? Kompositmaterial? Stein? Modulterasser? Här bör du tänka på estetiken, vad en befintlig grund kommer att stå emot och underhålla.

  - Det finns oändligt materialval, säger Sture Pilegård, försäljningschef och terrasssexpert hos träleverantören Bergene Holm AS.Tänk på att underklädsel måste anpassas för att täcka. Om du har byggt upp ramar och balkar av trä, kommer terrassen inte vara mycket stabil om du senare täcka den med kakel, som är mycket tyngre.

  Murverk eller sten är slitstarka material som kräver mindre underhåll. Det finns också kompositmaterial på marknaden, av plast och trä, som är praktiskt taget underhållsfria.

  Trä är ett levande material och måste behandlas regelbundet. Men dessa är ofta de enklaste och mest prisvärda materialen.

 • Estetik:

  När det gäller utseendet på terrassen är det också smart att tänka på vad som klär sig på huset. Både material och design. Man behöver inte bli särskilt utformad varje detalj, men framför allt om huset säljs, är det viktigt att terrassen uttryck inte skära för mycket av bostaden.

 • En terrass på bottenvåningen behöver inte räcken. Illustration: Ikea Visa mer

 • Säkerhet:

  Det finns två typer av säkerhet du bör tänka på. En är att någon grund är byggd för att motstå vikten av de material du täcker på terrassen, liksom den som kommer att vara på terrassen.

  Vad gäller grunden är det 60 cm mellanrum mellan mitten av strålarna. "Jag rekommenderar att du har ett avstånd på 40 cm mellan strålarna, kanske 50," säger Pilegård. Då får du en säker och stadig terrass.

  Det andra ögonblicket är säkerheten för dem på terrassen att de inte ska falla ner. Det finns regler för hur hög räcke måste vara minst för att vara säker för barn och husdjur. "Standarden är 90 centimeter, vi rekommenderar en mätare," säger Pilegård. Mellan sträckor ska vara högst 10 cm.

 • Fundament:

  Vilken anledning bygger huset? Finns det bara hammaren eller behöver det vara mer komplicerat att få en grund på den nya uteplatsen?

  Ska du bygga en stor terrass, är det värt att hälla fester till staplarna.

 • Skärmning:

  Vill du ha delar av terrassen skyddad för vind, väder eller insikt? Vill du ha överbyggnad? Vindskydd? Solskjerming? Ska det vara löst - eller vill du använda lös saker som parasoll och markiser?

 • Gör det själv? Det finns många användbara förklaringar online. Fax från Bergholm vägleda mer

 • Building program:

  - är terrassen mer än viss höjd, måste 50 cm ovanför marken bygg meddelas, säger Pilegaards till DinSide.

  Små renoveringar, terrasser, garage, balkonger etc. upp till 50 kvm, kan du ansöka om dig själv. Blanketten du använder kallas "action action". Du kommer att få detta från planerings- och byggnadsverket i din kommun. Det lönar sig alltid att hålla papper i ordning, inte minst, det kan spara både pengar och mycket problem efteråt.

  Du kan ansöka om bygglov även för de flesta terrasser, men om vi talar om en särskilt stor eller sofistikerad terrass konstruktion eller andra rekonstruktioner som kräver professionell inblandade, måste de ansöka om tillstånd. OBS Det är särskilt viktigt att ha papper i ordning om fastigheten ska säljas.

  Minst 5 meter till grannan kan du bygga en uteplats på marken utan att bygga den.

 • Nabofred:

  Det kan också vara trevligt att tänka på vilken terrass som ser ut som nästa dörr? Du kommer att vara på terrassen - men grannen måste titta på den ... det kan vara bra att tänka att det ser bra ut av skämt också.

 • Undvik ekonomiska kriser: Ställ in din budget och hålla fast vid det! Illustration: Per Ervland mer

 • Ekonomi

  Gör en kostnadsberäkning. Har du råd med det här året eller borde du vänta? Är detta ett projekt du kan göra själv eller behöver du anställa hjälp? Det kan vara en bra idé att anställa assistans för delar av jobbet. Ska du göra jobbet själv: Har du alla verktyg du behöver? skulle

  Pilgaard uppskattar att de material till en enda trädäck av 30 m2, inklusive gjutning och fästa vid stolparna och räcken, kommer att vara på omkring 15 000 i material. Kostnaden för byggstöd varierar kraftigt. "Är det ett enkelt och okomplicerat jobb, kommer det troligen att ta en byggare om en vecka för att göra jobbet. Du borde beräkna cirka 450 kronor för det här, dvs cirka 18 000 kronor för det faktiska arbetet. Du kan klippa den här sektionen genom att arbeta med hantverkarna.

  Om du själv gör jobbet och får ett bra utbud av material, kan du hantera från 10 000 kronor. Men regn är alltid en kostnad spricka på 10% och glöm inte att en ny uteplats skriker efter nya möbler ...

  Användbara nätet:

  Bergene Holm: Att bygga uteplats

  Terrace, steg för steg på Maxbo

  bygga terrass med färdiga moduler från Maxbo

  Källa: IFI Bergene Holm

  Nyheter:
  1. Lämnar - rake eller klippa?
  2. Så här ställer du in staketet
  3. Ny gräsmatta snabbt? Rulla ut det!
  4. Ny brutalt vapen mot bruna sniglar
  5. Tio tips för våren räknade
  6. små spikar - stora problem?

 • ADVERT

  Mest populära