All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Digital eller analog satellitavkodare?

Förra veckan hade vi en artikel om Canal + och deras nya digitala satellit-erbjudande, Canal Digital. Vi betonade excellensen hos digitala anläggningar, särskilt hög ljud och bildkvalitet, liksom den elektroniska programguiden. Den analoga dekoderens förespråkare kunde naturligtvis inte besvaras och vi rådde av Jon Koppang i Satellite Companion AS Vad ska du välja?

För att ta emot program från de nordiska satelliterna måste du ha ett eller flera programkort i mottagarens kortläsare. Kortet är nyckeln för att få en bild från de aktuella TV-kanalerna. Idag finns det två stora leverantörer av programkort till konsumentmarknaden, nämligen Viasat och Canal Digital.

Viasat skickar idag sina program analogt, medan Canal Digital "fördubblar" Norge med både analoga och digitala signaler. Det gör det allt lite komplicerat för dig som konsument när du är i affären. Vilket alternativ ska du välja?

Som Jon Koppang säger, "alla" håller med om att digital satellit-tv är framtiden. Men som alltid när ny teknologi lanseras med mässing och bram på marknaden, lönar det sig att hålla huvudet kallt. Tidpunkten för teknikändring är avgörande om du är nöjd med ditt beslut. Idag kan du huvudsakligen välja mellan två digitala alternativ, antingen du kan hyra en mottagare från Canal Digital, eller du kan köpa Nokias digitala mottagare med 1 CAM-utrymme.

Vad är nackdelen med dagens digitala dekoder?

Om du väljer en digital avkodare, kan du till exempel inte få norska TV3, samt cirka 17 andra kanaler från Viasat. Detta beror på att Viasats kanaler endast kan mottas analogt.

Viasat är planerad att starta med digitala sändningar hösten 2000.

Checklista

Vilka kanaler vill du ha?

Är du intresserad av att följa engelska liga fotboll, kommer du att använda "pay per view" eller "musikval" är Canal Digital-programvarupaketet för dig. Då kan du lyssna på engelska tippningsspel och lyssna på musik med CD-kvalitet via disken.

Kanal Digital kanal mottagaren ger dig bara möjlighet att ta emot Canal Digital-kanaler, alla andra kanaler är spärrade för mottagning. När Viasat börjar med digitala sändningar hösten 2000 kommer du inte att kunna ta emot Viasats signaler med denna mottagare.
  • Några av dagens mottagare, inklusive Nokias digitala mottagare 9602, är bara utrustade med en. CAM (villkorlig åtkomstmodul). Det vill säga, endast ett konditonalt åtkomstsystem och ett dekoderkort kan användas med denna mottagare. Det kommer därför att
  • inte kunna ta emot sändningar från två programleverantörer. Har du provat Canal Digitals programpaket för ett år och kommer att försöka ut Viasats programmering, är det inte ... Detta är naturligtvis inget problem så länge du bara är intresserad av Canal Digitals programpaket, men vill du ha möjlighet att byta eller utöka ditt program erbjudande kommer det att vara värt att välja en annan mottagare.

    Vänta till september

I september lanserar tre nya hårdvaruleverantörer digitala mottagare, i konkurrens med de alternativ som finns tillgängliga idag. För de som inte vill sitta med skägget i brevlådan kommer kanske den mest intressanta produkten från "Force", nämligen en kombinerad analog och digital mottagare. Mottagaren har det blygsamma namnet: "Force Duo Master".

Det bästa med denna mottagare är att du vill ha större valfrihet över tiden. Du kan ha både programvara för Canal Digital och Viasat, och dessutom ta det lugnt när Viasat väljer att byta till lyckliga titlar. Detta beror på att mottagaren har minst två kortplatser för digitalkort / CAM, samt 2 analoga kortplatser.

En annan fördel är priset. Vi lovades att det bara kostar marginellt mer än vad du för närvarande betalar för en ren digital mottagare.

elektroniska programguiden

I vår tidigare artikel om

Digital Tv, nämnde vi elektronisk programguide som en av fördelarna med digitala mottagare. I korthet den elektroniska programguiden (EPG) fullständig förteckning över TV ger direkt på TV-skärmen, samt några extra funktioner. Detta kan dock också de analoga mottagarna, inklusive "Force MacMaster 1000", som valdes som satellitmottagaren av tidningen Audio i januari 1999 Sorry â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

ADVERT

Mest populära