All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Digital Everyday

Den digitala världen kommer närmare. Först tog CD-skivan på kvällen och musiken blev filer du nedladdade eller filer som du streamar (streamer).

Det sista innebär i praktiken att du prenumererar på en tjänst och lyssnar på musiken, men du köper inte den och du laddar den inte ner.

STÖRST: Spotify är världens största strömmande musik tjänst. Ursprungligen svenska, men nu internationellt. Ha allt.

Filminvärlden följde, och även om det inte är så omfattande som i musikbranschen, kommer det snart. Systemet blir mer eller mindre ganska detsamma som det vi ser i musik.

Bokindustrin blir också alltmer digital. När det gäller norska titlar har vi fortfarande något bakom, men det förbättras långsamt. För dem som läser engelska böcker är valet och användarvänligheten fantastisk.

Bilder och egna videor har länge varit digitala. Det här är verkligen frågan om hur vi tar hand om saker och hur vi visar det till andra. Det är trots allt viktigt att ta bilder.

Traditionell TV-visning handlar också om att flytta in i en nuvarande värld. Fler och fler människor vill bestämma när man ska titta på tv. De vill göra det när det passar dem och de kommer kortfattat att se vad de vill ha när de vill ha det.

Detta är utan tvekan en utmaning för företagen, men både NRK och TV2 har idag lösningar på luften som ger en uppfattning om hur det kommer att bli.

Digital Hub

Låt oss börja i början.

Digitala tillgångar säkerhetskopieras och säkerhetskopieras och säkerhetskopieras sedan. Den står och faller på lagrings- och lagringsalternativ. Vi kommer att komma tillbaka till detta.

Först bör vi nämna att nätverket är en gång i botten. Om du har valt trådlöst eller trådlöst spelar det ingen roll, men det måste vara närvarande. Då kommer datainställningen själv, och det finns nästan lika många alternativ som det är användare.

Kanske inte riktigt så många, men vi tittar på möjligheterna. I följande exempel börjar vi med en familj, det vill säga mer än en användare. Lösningen fungerar också bra om du är ensam.

Vad handlar det här om?

Om du inte har någon lösning tidigare och bör skapa något nytt, kanske du vill planera lite strukturerade innan du börjar handla.

Det viktigaste du planerar är det räckvidd du strävar efter. Ska du bara ta hand om några bilder, eller borde det vara en layout som passar för musik, video, böcker och foton? Kort sagt är allt digitalt.

Enkelt uttryckt, om du först gör en helhetslösning kan du också inkludera central placering av dokument, brev, etc., skrivna och producerade hemma.

Dator

Datorn är glad att ha det centrala kontoret hemma. Vi använder fortfarande fler bärbara datorer, men om dina lagringslösningar är kopplade till ett bärbart hanteringssystem blir data inte tillgängliga för alla andra när de tas ut ur huset.

Det enklaste kommer troligtvis att få en stationär maskin och relaterade lagringslösningar till detta. Du kan använda en äldre maskin för detta, men undvik museumsobjekt.

Nästa staplar du den med skivor och det här kan bara lämnas i en burk eller någon annanstans.

Hela poängen är att den är tillgänglig online. Skivor är nu så billiga (du får 3 terabyte för drygt tiotusen flikar) som inte gör mycket lagringsutrymme så det tar ett tag.

NAS

Nätverksansluten lagring (NAS) låter mycket skrämmande än vad det egentligen är. Det här är en enhet som du placerar hårddiskar inuti och anslut sedan online. Därefter tar det vanligtvis hand om sig själv.

Om du sätter i mer än en skiva och ställer in den ordentligt, fungerar den så att en skiva kan bryta utan att förlora data i form av bilder etc. Det kan vara den lösning som fungerar bäst för de allra flesta.

Lådan själv kostar inte så mycket och med två till tre diskar inuti håller du mindre än $ 5000. Det kan visa sig vara en bra investering.

BÅDE OCH: En NAS är kanske den mest eleganta lösningen och även den säkraste.

När vi nämner en korrekt inställning finns det många alternativ i en NAS med flera diskar. Vi rekommenderar att när installationen för NAS går igenom väljer du något som heter RAID 5.

Det finns flera alternativa RAID-konfigurationer, men du väljer att RAID 5 ska fungera så att en skiva kan köras utan att förlora data . Du måste ha minst tre diskar för att kunna köra RAID 5.

Om du har köpt 3 diskar med 2 terabyte vardera, förväntar de flesta att 6 terabyte är tillgängliga. För att detta ska fungera så att du inte förlorar data på skivkrasch, kommer det du har tillgängligt att vara något lägre.

Om du inte vill köpa så många diskar kan du göra med två. Välj sedan RAID 1. Då blir en skiva en blueprint av den andra. Det betyder i praktiken att om du lägger in två skivor med 2 terabyte, kommer den totala lagringskapaciteten du har tillgång till att vara två terabyte och inte fyra eftersom en bara är en kopia av den andra.

En av de största fördelarna är att den bara är ansluten till ström och ström. Det kommer att vara tillgängligt för alla användare i ditt nätverk och du kan bestämma vad du ska göra med det och de data som finns.

Med en sådan inställning behöver du inte strikt en separat backuplösning. Om du har fler diskar i NAS och inställningen är korrekt kommer data att vara säkra. Visst, inte alla skivor röker samtidigt, men sannolikheten för detta är inte särskilt bra.

Om du är den som tycker bäst om både bälte och axlar kan du alltid säkerhetskopiera data på NAS till en annan extern disk.

Vad nu?

Om du nu har all din data tillgänglig överallt, kommer nästa utmaning. Du skulle vilja ha ljudet skickat till stereosystemet samt video och bilder till TV: n. Hur gör detta på det enklaste sättet?

Det är inte särskilt svårt, men alternativen är många. Om du använder Mac eller iTunes på din Windows-dator är det enklaste att köpa en Apple TV. iTunes är förresten Apples program för uppspelning och organisering av media och är gratis.

Apple TV är en liten låda storleken på två cigarettpaket. Den ansluts till TV och ljudsystem, eller bara en av delarna, lite beroende på vad du har och vad du vill ha. Då ansluts det till ditt nätverk och du pågår.

Fördelen med en Apple TV är att så länge du har all din data i iTunes har du tillgång till allt direkt på TV: n. Dessutom kan du göra mycket mer.

Ett litet exempel är att köpa och hyra filmer. Du har tillgång till Netflix-filtjänsten plus mycket mer. Den kanske största fördelen är att det inte kostar mer än 799 kronor.

En annan funktion om du har Mac, iPhone, iPod eller iPad är att du kan skicka din skärm direkt till din TV. Du kan också strömma musik, filmer och foton du kan ha på dessa enheter trådlöst till Apple TV. Ganska praktiskt.

Om du inte använder iTunes blir världen lite mer komplicerad. Det finns en massa lådor som gör lite av vad Apple TV kan göra, men antalet lösningar är enormt och det kan vara lite svårt att orientera.

Apple TV är förmodligen den enklaste lösningen på marknaden idag och vi rekommenderar det här om du inte redan har ett system i ditt hus. Ska du börja från början är detta definitivt ett av de enklaste sätten att göra det.

En annan sak som talar för en iTunes-baserad lösning är att många NASs lever med vad som kallas en iTunes-server. Detta gör installationen mycket enklare.

Streaming

Strömmande musik och filmer blir standard. När det gäller musik är det enklast genom att prenumerera på en av två tjänster. De dominerande tjänsterna är Wimp och Spotify.

THE HOME: Wimp är en norsk musikströmservice. Det är billigt och du har större delen av musiken tillgänglig. Wimp har också mycket norsk musik.

Detta kostar dig under hundens lopp i månaden, vilket ger dig obegränsad tillgång till musik dygnet runt.

Det spelar ingen roll om du vill spela från dator, mobiltelefon eller surfplatta, dessa tjänster är tillgängliga på alla plattformar. I en något varierande grad hittar du dem också på smarta TV-apparater. Detta kan variera något.

Under alla omständigheter får du tillgång till all den senaste musiken och en hel del gamla klassiker och också en bra del som inte är så känd.

Wimp är en norsk tjänst, så om det finns norsk musik som du är mest bekymrad över, kontrollera valet på den här tjänsten.

När det gäller streaming filmer finns det också ett antal tjänster. Om du är ansluten till en kabel-tv-leverantör, har de flesta sina egna filmtjänster, där du kan hyra filmer direkt till din TV.Det finns dock också några andra tjänster.

I Norge är Netflix kanske den mest kända, men även tjänster som HBO kommer snabbt. Dessa prenumerera på samma sätt som Wimp eller Spotify. För cirka $ 80 per månad har du full tillgång till Netflix och en samling blandade filmer. Du kan se så mycket som du vill ha för 80 kronor.

En viss kritik av dessa tjänster är att urvalet inte är det bästa. Om du inte är filmgal kommer det troligen att bli ganska bra och valet blir bättre.

En annan sak är att dessa tjänster också har TV-program. Då behöver du inte längre schemalägga var du måste vänta en vecka innan nästa episod kommer. Här kan du avsluta alla årstider och du kan titta på ett avsnitt precis som det passar dig. Ganska praktiskt det och.

Bilder

Här kommer den punkt som enligt vår mening är mest kritisk. Musik och film kan hyras igen. Böcker kan köpas igen.

Bilder du har tagit är dock något som aldrig återvänder i en digital värld.

Har du förlorat dem, de är borta för alltid.

Detta är en anledning till varför en NAS är en förnuftig inställning. Här kan du spara alla dina foton och du har ställt in det korrekt med flera diskar, dina foton är så säkra som du kan få dem.

Vi rekommenderar dock att du säkerhetskopierar dina bilder regelbundet och om du tar mycket bilder kan det vara en idé att hålla den på en annan plats från huset.

Om det först brinner, var snäll att säkerhetskopiera säkerhetskopian med resten av inventeringen. Om du har en säker, är det här platsen för att behålla din säkerhetskopia. Det finns också bra tjänster i molnet där du kan lagra data, som bilderna faktiskt är.

Se bara till att du väljer en bra service från en ansedd leverantör. Det här kan vara Microsoft, Apple, Google eller andra.

Det är viktigt att det är en mycket erkänd tjänst. Därefter är dina uppgifter säkra.

Det finns några norska tjänster, men du bör komma ihåg att ju mindre leverantör av sådana tjänster, ju mer sårbara de är. Vi tänker på konkurs och liknande.

Använd en mycket erkänd tjänst så att du och dina data är lika säkra som du kan förvänta dig.

Schema

Detta var en mycket snabb översyn av ett ämne som är enormt. Det finns så många lösningar och möjligheter att upptäcka i djungeln kan vara ett försök även för experter.

Det bästa sättet att göra detta är att planera. Ställ in en lista över vad du har. Datorer, TV och ljudsystem. Glöm inte webben.

Lista en lista över vad du vill göra; vad du vill ha tillgång till och hur du vill att den ska fungera.

Var inte rädd om du inte har svarat på allt detta. Finns det en låda i huset vet du inte vad som är, ta en bild av den och ta den med dig i affären tillsammans med allt annat du har noterat.

Gå till en butik som vet vad de gör. De största butikerna i de stora elektronikkedjorna har vanligtvis goda färdigheter. Du kanske också känner till någon som kan göra det här.

Det är dock viktigt att du går igenom de saker som ställs in här, så det är mycket lättare att ge dig hjälp.

ADVERT

Mest populära

För att rengöra grillen
Ta bort gammalt tapet
Test: Vem vinner bikakan?