All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Svårare för de unga?

Svårt för ungdomarna?

  1. Bostadspriserna fortsätter att stiga gör
  2. bankerna inte bryr sig om Kredittilsynet varningar

För hög skuldsättning, låga räntor

Den finansmarknaden 2005 anses vara tillfredsställande, och utsikterna för 2006 förefaller ljus skriver FSA i ett pressmeddelande. Både ordföranden och chefen för kommissionen var dock oroliga stigande skulder och huspriser, när de presenterade årsredovisningen för 2005 vid en presskonferens på tisdagen.

AS Norge blomstrar, men de var herrar kommissionens pessimistiska på medellång sikt, och sade att fastighetsbubblan nog kommer att brista om inte allt för lång. - Vi tror att folk snart kommer att tro att bostadspriserna har stigit tillräckligt, förklarade ordförande Finn Hvistendahl på presskonferensen.

Camilla Ursin är journalist i DinSide Economy.

Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg mer

Utsatta unga

Bjørn Skogstad Aamo uppgav att det är den senaste ankomster på bostadsmarknaden som är mest sårbara när priserna börjar falla, eftersom de köpte när priserna var som högst. Enligt Kredittilsynets hypoteksundersökning står hälften av lånen till låntagare under 35 år för mer än 80 procent av bostadsvärdet. Dessutom är 17 procent av nya bostadslån till dem under 35 större än värdet av fastigheten. Kredittilsynet uppmanade därför bankerna att strama upp på lån - och gav företrädesvis inte första gången köpare mer än 80 procent av bostadslånets värde.

Konsekvensen av en sådan åtdragning kan vara dramatisk för dem som kommer att etablera sig. Att komma in på bostadsmarknaden är en ekonomisk nödvändighet, men det handlar också om livskvalitet. I Norge är vi särskilt angelägna om att leva bra och bostadsinköp är mer än ett investeringsobjekt för Ola och Kari Nordmann.

Idag erbjuder de flesta banker en form av första bostadslån till ungdomar som kommer att köpa bostäder för första gången. Du kan hämta lån till 100 procent av bostadsvärdet. Om bankerna skärper denna praxis och endast erbjuder lån till 80 procent av bostadsvärdet, kan konsekvenserna bli dramatiska för många unga.

Som en ung kandidatexamen, med ett nyligen anställt anställningskontrakt i hand, har få möjlighet att avsätta egna kapital. Till exempel är en helt typisk entré till bostadsmarknaden i Oslo en lägenhet på cirka 30 kvadratmeter. En sådan lägenhet är för närvarande cirka 1,3 miljoner kronor. 20 procent eget kapital är 260 000 kronor. Hur många ungdomar har sådana pengar på konto?

Kredittilsynet uppmuntrar bankerna att strama sina kassaregister.Från vänster: Finn Hvistendahl och Bjørn Skogstad Aamo.

Foto: Per Ervland. Foto: Per Ervland mer

Ungdomar mellan barken och veden

är Bostadsmarknaden inte en homogen marknad. Tvärtom - det finns stora skillnader mellan vad den yngre och den äldre (och den jämnaste) vakt väljer att köpa. De små lägenheterna som ligger inom räckhåll för de yngre personerna är dock i en specialklass. Under de senaste åren, dessa lägenheter blivit en favorit investering för föräldrar som vill slå två flugor i en smäll: att hjälpa barn med en kryp, och sig själva med en skatt mycket gynnsam form av pensionssparande.

Om unga förstagångsköpare får bara ta upp lån till ett värde av 80 procent av bostaden, de som inte har föräldrar som inte vill eller kan hjälpa dem ekonomiskt - antingen komplettera med eget kapital eller genom att fungera som garant för ytterligare lån - vara förlorare Förra sommaren lyser inklusive Dagens Næringsliv problemet med rika föräldrar som hjälper barn med inköp bidrar till att pressa priserna uppåt i anbudsförfarandet.

Det är därför mycket tveksamt om bostadspriserna i detta segment kommer att stagnera eller minska, så FSA rädsla kommer att hända med bostadsmarknaden i allmänhet i Norge. Tyvärr när unga entreprenörer med ekonomiskt stöd från föräldrar som är förlorarna om bankerna begränsar deras möjligheter att fullt ut finansiera bostäder köp. I sitt segment kan priserna fortsätta öka medan de är ute av marknaden. Då finns det inte många alternativ kvar, förutom hyra, som de flesta ungdomar i länder som Frankrike och Tyskland måste. En möjlighet är att köpa en lägenhet med låga inlåning - och hög offentlig skuld. Ingen DinSide skulle rekommendera någon, åtminstone. Vill Kredittilsynet ha en sådan utveckling?

Läs mer: Bankerna ger barken till Kredittilsynets utmaningar.

ADVERT

Mest populära