All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Menade du att lägga bort det här nu?

- Det finns olika åsikter om en hel del, men jag känner att industrin relativt överens om gräsmattan vård, säger trädgårdsmästaren Anne Killingbergtrø.

I mer än 20 år har hon jobbat som konsult inom park och trädgårdshantering och ligger bakom Green Idea-webbplatsen.

Ta hand om gräset

Killingbergtrø tycker att gräset ska skäras innan snön sätter sig och frosten sätter sig i sin helhet.

- Ja, gräsmattan ska klippas före vintern. Men det ska skäras högt, cirka sex till sju centimeter. Blad och snabbhet som ligger på gräset skärs samtidigt för små bitar som kommer att försvinna i gräsmattan. Om det finns mycket stora mängder, ska det tas bort.

Huvud jobbet är gjort bra egentligen tidigare i år, genom att hålla din gräsmatta frisk och i god tillväxt:

- Vid behov lime din gräsmatta, kom ihåg att ta jordprover. Det finns ph-meter i trädgårdscentra och apotek. När tillväxten börjar, kommer våren att matas först med gödselmedel, enligt beskrivningen på förpackningen. Späd två gånger under sommaren med kalciumbaser, gödningsmedel eller andra kvävegödselmedel. Runt St hans och midsommar passar. Dessutom bör du skörda gödselmedel med kvävegödsel, under augusti eller första halvåret september.

Fler oktober Tips

Gräsklippare Producent Klippo har skapat en tydlig och okomplicerad gräskalender på sina webbsidor. Här är de något oense med Killingbergtrø om gräsens längd.

". Sista klippning innan hösten / vintern kommer, vanligtvis i slutet av oktober Tänk att klipphöjden när ska vara 4-5 cm", skriver de, och levereras med följande råd för vinterförvaring av gräsklippare:

* Go noggrant över gräsklipparen innan den ställs undan för säsongen

* Glom inte smörj tråd och överföringar liksom tömning bensinen

* Store det i en torr och företrädesvis fri från frost, f. ex. i garaget eller kasta

* Ställ din gräsklippare i normalläge och täck den för att förhindra damm och smuts i maskinen

nederlag till räfsa: nedskärningar i gräset, kan du hoppa till kratta löv - om det inte finns stora mängder. Klipade löv komposteras i gräsmattan över vintern om de är små till måttliga mängder. Foto: Illustrationfoto: Colorbox. com

Så skall du

En bio-skärande fråga

Om gräsklipp som faller ner i gräsmattan under klippningen inte omvandlas snabbt nog, men är kvar med ständigt påfyllning kommer att kunna bilda en tät, Feltys matta över jorden.

Det bör brytas upp med en järnvägsstyrka. så att den inte hindrar tillväxten och luften till rötterna. Dessutom bör skärhöjden justeras något så att du kan skära lite mindre ofta. Det här är den största utmaningen med bioklipp, där gräsmattan får ligga i gräsmattan.

Källa: Anne Killingbergtrø

Mycket gödselmedel ger god tillväxt och mycket klippning. Man kan prova gödningsmängder för att få bättre balans mellan tillväxt och arbete.En gräsmatta som befrukas regelbundet, passar högt (4-5 cm) och sådan hålls i god tillväxt blir också starkare mot mossa.

- Mose kommer när gräset inte har någon styrka att tävla, och moss kan inte använda gödselmedlet. För att undvika att klippa för lågt får man inte överdriva gräset för mycket. Förmågan att fotosyntes och näring är beroende av växtmaterialet, och ju mindre växten vi lämnar desto mindre växten arbetar med, säger trädgårdsmästaren.

Hög skärhöjd och skördetröskning ger gräset en chans att komma in och träffa vintern med de mest tillgängliga resurserna. Fräscha och starka växter kommer alltid att tåla stammar bättre.

Om du inte har skördgödningsmedlet än, kan du lämna den.

- Om det befrukts sent på hösten, kan det hålla tillväxten på väg och förhindra behovet av vinterbrist.

Stänk grus på gräsmattan

CLEAN: Som med alla andra saker behöver gräsklipparen också noga innan vinterförvaring. Ta bort gräs och annat skräp från undersidan och däcken, korsa över tråden och för att sätta ett drag över det. Sätt det under tak eller inomhus. Foto: Foto: Gry Cat. Wold

Dålig dränering kommer att kunna ge en hel del vatten i gräsmattan framför allt under hösten och kommer att minska välbefinnande gräset avsevärt och även ge större risk för köldskador.

Löser problemet med snömögel

snömögel är en svamp som kommer särskilt i milda vintrar med snö skikt, men med lite telekommunikation. Den ses som en gul-rosa beläggning på gräset när snön smälter, senare ses det som gräset med grågrå beläggning.

Skadan beror på attackens storlek. Ta bort det döda gräset. Mindre fläckar växer relativt snabbt på egen hand. Större fält bör vara överdressade och återfinnas.

Källa: Anne Killingbergtrø

- Vid växlande temperaturer kan ett islag bildas i fuktiga jordar eller i områden där snön är packad. Ljuset sjunker genom isen till gräsplantorna medan luften förhindras och växterna kommer att börja andas. Men utan luftintag kommer de att kvävas, förklarar Killingbergtrø

Resultatet är områden med dött gräs.

- Bättre dränering, släta ytor och undvikande av snöförpackning är några åtgärder som bör vidtas.

En gammal råd är att spruta grov grus på problemområdet så att det smälter hål i isen. Precis som kungen har gjort utanför slottet.

- Stenarna kommer att absorbera ljus och värme snabbast och isen smälter. Det ska tas bort igen innan du går barfota i gräset. säger Killingbergtrø.

Läs också:

Det är kakel alla talar om

Fem hemligheterna bakom en elegant kök

Du kommer inte tro hur denna shack ser ut idag

ADVERT

Mest populära