All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Har du glömt en stopur?

Även om vi ständigt uppmanas att stänga av vattnet när vi går bort på semester, det finns många husägare vem ignorerar detta råd. Norstat har genomfört en undersökning för If Damage Insurance, vilket visar att totalt fyra av fem aldrig stänger vattenförsörjningen till hemmet.

Att stänga av vattnet vid huvudstoppet är inte bara en billig försäkring mot plötslig vattenskada när du är borta, men det hjälper också att hålla stoppströmmen levande.

- Om du inte testar kranar regelbundet kan det finnas en beläggning inne i kranen. Många tycker att de inte kan stänga kranen helt om de får vattenläckage, säger rörmokaren Bjørn Stensli i Functional VVS Heating & Bath.

Vet du var det är?

Stensli har upplevt många kranar som inte kan stängas av, och i de mest extrema fallen, rörmokaren hade att få grävmaskin eftersom varken den externa jord kranen har låta sig stängas.

"För många är det förmodligen först och främst att veta var stopphyllan är i hemmet och att stänga upp den innan du går," säger Stensli.

Om du är i tvivel måste husets huvudstoppskruv placeras före första sönderdelning av alla inomhusvattenförsörjningssystem. Det är, du hittar det där vattnet fördes in i huset. Enligt Sintef Byggforsk tillverkas slal-godkända ventiler tillverkade efter 1992 i en sintringsmässing.

Läs också:

skydda växter från vinter

med förra årets hårda vinter fortfarande färskt i minnet, det finns många som vill ge växterna lite extra skydd mot vintern.

Kan orsaka droppläckage

- Stängning av huvudstoppet under längre perioder kan förhindra vattenskador. Det bör emellertid noteras att genom att sätta på en gammal kran med slitna packningar kan droppläckage förekomma. Denna dropp läckan kan i många fall stoppas genom att försiktigt dra åt muttern som sitter runt spindeln i fall där sådana finns, skriver SINTEF Building och infrastruktur i magasin Drift och underhåll av sanitära anläggningar.

Stoppkranar ska stängas när du lämnar huset, oavsett hur länge du är borta. Med regelbundna mellanrum bör du också stänga och öppna kranen för att säkerställa att den fungerar. Sintef Byggforsk rekommenderar att detta görs minst en gång per år.

- Efter många år i samma position kan ventilen vara tung att reglera eller i värsta fall kan den vara fast på grund av fördröjning. Tillämpningen av kraft kan leda till att ventilens spindel bryts. Anslutningsgängorna på avstängningsventilen kan också utsättas för spänningskorrosion. Speciellt utsatta är ventiler i ett fuktigt tvättrum där det lätt kan kondensera ammoniakhaltiga gaser från tvättmedel, skriver Sintef Byggforsk.

Hydrauliska kranar mest utsatta

Enligt Stensli i Värme och Bad är detta främst ett problem med spindelkranar.

- När du först stänger detta bryts spindeln ofta. Om det blir öppet kan vi inte stoppa läckan snabbt. Om det blir stängt tar det tid att få tillbaka vattnet, säger Stensli och tillägger att de nästan aldrig har problem med de nya kulventilerna med stoppventiler.

Läs också:

För att sträcka sträckarklattan

Har du svårt att lägga i sträckduken? Gå inte längre! Här får du receptet för att lägga dem perfekt!

Källor : Uppvärmning och badning och Sintef Building Research Sheet 753. 211 Drift och underhåll av sanitära installationer

ADVERT

Mest populära