All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dödade Google bara kabel- och satellit-tv?

Google har just meddelat den nya streamingtjänsten YouTube TV. Tjänsten gör det möjligt för abonnenter att strömma en mängd olika vanliga tv-kanaler via Internet - via vilken bredbandsleverantör som helst. Dessutom får de tillgång till YouTube Red (YouTube utan reklam och full tillgång till Spotify-konkurrenten Google Music).

Och pricken över i en: Sex olika familjemedlemmar kan titta på upp till tre kanaler - samtidigt och rädda så många inspelningar de vill i molnet.

Bjørn Eirik Loftås är Dinsides datorredaktör. Foto: Per Ervland mer

Företaget kommer att ha tillbringat två år att utveckla erbjudandet och förhandlade om avtal med många stora TV-kanaler, inklusive storheter som ABC, CBS, NBC, FOX, ESPN, FX, Syfy och National Geographic - totalt finns det cirka 40 kanaler.

Alla dessa ingår i ett grundpaket som kostar $ 35 per månad (ungefär $ 300), så ingår YouTube Red (kostar cirka 100 norska kronor).

Det går även att prenumerera på extra kanaler, inklusive Showtime filmkanalen och Fox Soccer Plus fotbollskanalen.

Grundpaket + princip Dessutom påminner väldigt mycket om hur de traditionella kanalleverantörerna fungerar, såsom får, Canal Digital och RiksTV - men med en stor skillnad: YouTube är fristående från egen infrastruktur - du behöver bara en gadget med tillgång till internet.

Greppet som kan förändra TV evigt

Och här kommer grädde på moset för både Google och dig: Har du en nyare TV, det kommer nästan säkert redan har YouTube-appen byggas. Du behöver inte göra något annat än att starta en app via fjärrkontrollen.

Du behöver inte din egen mottagarbox, programkort, antenner eller kablar till de rum du vill titta på på TV. Du sätter bara TV: n där du vill, kopplar den till det trådlösa nätverket i ditt hus och startar YouTube-appen via den enda fjärrkontrollen du behöver.

Om du vill använda TV då. Du kan också använda PC, mobil eller surfplatta, var som helst. Spelar ingen roll Snart har du både 5G och mobilt datapaket utan några begränsningar.

Tala om att vara fristående från torget i vardagsrummet!

Google säger att de först satsar i USA och på marknader där TV-erbjudandet inte är tillräckligt bra idag. Men du borde ha bra stora reglage för att inte inse att det här är framtiden.

Därför kastade jag gillar TV-box

Och när en stor aktör som Google blir inblandade, är det hög tid att växla upp tempot i den traditionella kanalleverantörerna.

Flera av de norska kanalleverantörerna har redan streaming-kanaler med kanalerna klara, men de är bara tillgängliga för befintliga kunder.Det betyder att jag inte kan prenumerera på, till exempel, Gets stream apps, utan att vara ett kabelföretag hos företaget.

Från det nya året har det varit möjligt att vara enbart bredbandskund på Get och Canal Digital utan att prenumerera på tv-kanalerna. Det ska snart vara möjligt att vara bredbandskund någonstans och prenumerera på ett TV-paket från en helt annan leverantör - via en app som kan användas var som helst.

Endast då kommer det att finnas fri konkurrens, och först då kommer traditionella kanalleverantörer att ha en chans att motstå när de stora internationella aktörerna knackar på dörren. Det kan hända innan de känner till det.

Läs också:

Viktig information för dig som överväger att skära ut vanlig TV

TV-greppet som ändrar allt

ADVERT

Mest populära