All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Designa din egen matta

Kasthall har i 35 år handdukar på fabriken i Kinna, Sverige. Alla mattor görs manuellt i ordning, och bara fantasin begränsar hur en matta kan se ut.

Många privatpersoner, kyrkor, banker och hotell beställer sin egen unika matta. Allt som behövs är en mall, som är en akvarellbild, ett fotografi eller en ritning.

"Vi har ofta sålt mycket av det här, det finns alltid människor som vill ha något speciellt", säger Liv Hansen på Kasthall i Oslo.

För närvarande säljs de mest enkelfärgade mattor eller filtar med små diskreta mönster - stora blommotiv och abstrakta former är inte lika in-line som någonsin. Minimalismen går hela vägen ner till golvet.

- Det finns inga begränsningar i färger, former eller storlekar. Vi har gjort en 19-meters 19-meters mattan, säger hon och säger att det är viktigt att få kunderna att tänka på alternativen. Är det möjligt, bör kunderna fråga.

Allt är möjligt

Kasthall har gjort mattor som är formade som löv och andra organiska former.

- Alla former är möjliga, men just nu finns det många runda mattor, säger Liv Hansen. Liv Hansen har genom åren haft många privata kunder i affären med önskan om en unik matta. Som regel har de anställt en arkitekt för att göra inredningen i sitt hem och vill ha en filt som liknar resten av hemmet. Ibland rinner inredningsarkitekten tältet, ibland kommer inspirationen från saker i hemmet.

- En kund gjorde ett filt att ha under matbordet - ämnet var den nya middagstjänsten, säger Liv.

Att ta en filt tar tid. Från beställning 10-12 veckor före leverans. Att bara välja rätt färger kan ta ett par dagar. När du är klar överförs ämnet med projektorn till mattan och börjar handstycket. På studion arbetar självlärda proffs med känslan av former och färger med varje order. Det finns ingen egen yrkesutbildning - i stället har de varit lärlingar på Kasthall och de flesta har många års erfarenhet.

Norsk ull

- Det mesta jobbet är att hitta rätt nyanser. När vi är färdiga, levererar vi garn för färgning. Det är viktigt att se till att färgerna är korrekta och vi skickar prov till kunderna för att vara säkra, säger Liv Hansen.

Kunderna kan också gå med i fabriken och välja rätt nyanser med tuftsna. En proprietär filt är något du kommer att leva med i många, många år. Därför är kvaliteten på garnet och färgerna viktigt för slutresultatet, och Kasthall använder endast norsk ull av god kvalitet. Visst blandat med linne för att få en fin glans.

- Priset beror på mattan storlek och form, hur många färger det blir, hur komplicerat ämnet är.Men det är inte billigt, eftersom allt är handgjort och av god kvalitet. Priset börjar på cirka 5 000 kronor per kvadratmeter, säger Liv Hansen.

ADVERT

Mest populära