All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Design golv till Modebutik

När modebutik Millea i triangeln i Asker'd få en lillasyster, ägarna ville fortfarande ha en vit golv i butiken. Men efter viss övertalning från Gunni Marie Blunck i Forbo Golv föll valet på en svart LVT. Och affärsföretagarna Turid Thomassen och Wenche Ekholm är briljant nöjda med resultatet.

- Detta är kulten av död, bara titta på hur det läggs på, säger Wenche Ekholm entusiastiskt påpeka trä mönstrade vinylplattor som i stilfiskbensmönster över verkstadsgolvet.

En plats utan räta vinklar, och för att få mönstret att gå upp till våning onals anger gränsen längs väggarna och dela lokalen med ett bord och i mitten.

Utmanande färg

Butiken Millea, som säljer exklusiva damkläder, utökas med lillasyster Xoma, som fokuserar på ungdomar. Golvet i affären betonar butikens profil.

- Det är ett stort golv med ett mönster, och det är definitivt en utmaning att lägga så stora ytor, säger Bjørn Kristian Anker.

Han har examen inom snickeri och över 20 års erfarenhet av bygg- och rehabiliteringsprojekt. I affären i Trekanten har hans företag, Anker Bygg Prosjekt, varit ansvarig för allt från rivning av gamla väggar och golv till nya möbler. Beställningen har varit Norskand, som utför arbete på Sector Eiendoms vägnar.

- White är att starta en utmanande färg i butiksmiljöer, och det är svart och eftersom dammet verkar bra, säger Gunni Marie Blunck, marknadschef i Forbo Flooring, som har sina norska huvudkontor bara en kort promenad från modebutik.

När Wenche och Roberta kom till oss för att titta på golvet, vi hade just fått i den nya Allura Premium samling och jag visade dem försöka böcker och några bilder från broschyrer.

- Eftersom Allura inte kommer i full vit visade jag dem den svarta varianten. Och de tyckte om dem bra, säger hon.

Ett unikt golv

LVT-plattorna läggs i snygga fiskmönster. Styggen passar bra med golvets utseende, vilket är kolsvart och präglat i ett trämönster.

- Vi var främst intresserade av att ha ett golv som inte alla andra har. I vår butik är golvet en bildbyggare och måste vara tufft och coolt, säger Wenche Ekholm.

- Vi har valt att hålla väggarna vita och neutrala. Vi älskar färger, men vill inte att väggarna ska tävla med kläderna. Färger på väggarna kan ha varit bra för hösten och vinterns samlingar, men när våren kommer med alla färger på tvätten kunde de ha kraschat, säger hon.

Med undantag för en del av väggen vid infarten till ungdomsavdelningen är väggarna vitmålade. Här finns dock ett konstverk målat direkt på väggen. Bilden visar Whale Beach bad och utförs av Snorri graffiti artist.

LVT-produkten Allura Premium är en designplatta med präglad mattyta inspirerad av natur och djur. Kakelarna har ett 0, 7 mm slitskikt och finns i flera olika storlekar i hyllor och plattor, upp till 1x1 meter. I Asker-butiksrummet är Allura Premium Black Solid Oak, en vinylplattform av vinyl med 50 x 15 cm, nu i fiskbenmönster - precis som reklambilden i broschyren.

"En bra produkt"

Butiken i mitten Triangeln i Asker centrum är 340 kvadratmeter, med några nischer för att testa rum och väggar sluttande mot närliggande butiker. Ungefär hälften av lokalerna hade Millea-butiken från tidigare, men när verksamheten expanderade med en annan butik, var delar av en stadsdel inkorporerad i affären. Idag är dameraffär Millea upptagen i hälften av affären, medan lillasyster Xoma, som driver exklusiva designerkläder för ungdomar 10-16 år, den andra hälften.

- Vi har sönder de gamla murarna, skurit bort det gamla kakelgolvet och sliter bort kakelplattan. Då är golvet färgat, så att vi har en bra grund för vinylchips. Jag har aldrig lagt till den här typen av vinylplattor tidigare, och det var länge sedan vi lämnade fiskbenmönster, men det var en bra produkt att arbeta med. Kakelarna kan skjutas något och så att man kan hämta en millimeter här och där, säger Bjørn Kristian Anker.

Butiksgruppen innehåller också herrbutiken XO, som ligger strax över entréhallen. Även denna butik kommer att renoveras under året.

- Och här är samma våning som i systerbutikerna, säger Wenche Ekholm.

I mitten av rummet finns ett bord som bryter fiskbenet. "Jag har inte lagt till Forbo-golvet tidigare, men det var en bra produkt att arbeta med, säger Bjørn Kristian Anker, som har varit ansvarig för allt byggarbete i affären.

ADVERT

Mest populära