All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Tätt hus kräver god ventilation

Typ: Bjørn Runar Sodeland

2008 kraven på isoleringstjocklek i nya bostäder åtdragna avsevärt. Från myndigheterna har det också blivit meddelat att år 2020 kommer alla hus förmodligen att byggas med en så kallad passivhusstandard. Parallellt med stramningskraven för nybyggnad har fokus på efterisolering av befintliga byggnadsbestånd ökat. Även om detta fokus är positivt för miljön, och sannolikt även för plånboken, är det långt ifrån oproblematiskt att öka isoleringens tjocklek i väggen.

- En ökning av isoleringstjockleken ökar risken för kondens och formning. De nya kraven innebär att vi nu måste vara så stränga när det gäller täthet i huset som vi idag är med baddensiteten. Det måste vara nära, säger ingenjör Per Kristian Karlsen, som arbetar med täthetsmätningar i byggnader.

Beroende på flera nivåer

Även om byggregler för densitet har skärpts i linje med ökningen i isoleringstjocklek, sade Karlsen fokus på detta har varit alldeles för lite. Han tror också att många utvecklare kämpar för att uppfylla kraven eftersom de inte brukar bygga på det här sättet. Om huset är tätt måste alla spela på lag. Skärande rörmokare eller elektriskt hål i luftkonditioneringsapparaten så snart byggnadsarbetarna har lämnat, har du problem omedelbart.

- Risken att förlora i detta område är enorm, och vi behöver fokus i alla aspekter. Vi måste komma med byggnadsarbetarna, elektrikerna, rörmokare och de som gör ventilation på detta. Alla måste samarbeta. Som husägare, var försiktig med att det är dokumenterat att huset är torrt och tätt nog. Det är viktigt att ha stålkontroll, säger Karlsen. Han fruktade en brist på kontroll av tredje part i detta område kommer att få oss att se en skadaflod på grund av dålig täthet om några år.

- För att få det gjort måste korrekta kontroller göras längs vägen. Det går inte att vänta tills du är klar. Då är det svårt att göra något åt ​​det, säger Karlsen.

Allison Mohn Jenssen fast Mycoteam, som är specialiserat på mögel och svampsjukdomar, bekräftar att det är gjort en hel del misstag.

- Det vi ser är att få gör att detta händer i praktiken. Det finns mycket fyllning med tätning. På byggarbetsplatserna ligger materialen fortfarande och blir våta, som de alltid har gjort. Det innebär att fukt är inbyggd i strukturen. Föremål som transporteras med lastbil kan vara skadade. Fogarna är ofta inte igensatta, och det är suddigt i implementeringar. Allt detta kan få katastrofala konsekvenser, säger Mohn Jenssen. Mögel och svamptillväxt i väggen sprider sig snabbt till inomhusluften och kan orsaka olika former av sjukdomar i andningsorganen och hälsoproblem.

Viktigt med ventilation

Ska vi bygga täta och välisolerade hus ökar behovet av ventilation.Där det öppnade innan du öppnade fönstret för att få lite frisk luft, behöver den mer tekniska lösningar idag.

- Hittills har det funnits många lösningar för ventilering av bostäder, antingen genom ett fönster, ventilationsventilation eller annat. Det som blir standard är nu balanserad ventilation. Dessa är avancerade system, och först såg vi att detta ledde till många problem med användarsidan. Nu har lösningarna blivit enklare och systemet fungerar ordentligt, säger Tor Helge Dokka från Sintef Byggforsk.

Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam förvirrar oss ändå att vi kommer att se mer skador på bostäder på grund av felaktig användning.

- Hus byggt under senare år måste användas noggrantare. När allt är gjort ordentligt fungerar det bra, men eftersom husen blir mer komplicerade ökar risken för användarfel. Att elda för kråkor hade några positiva effekter eftersom byggnaden ofta torkade ut sig själv, säger Jenssen.

Vid efterisolering kan problem med densitet vara ännu större än i nya byggnader. Tor Helge Dokka, en av de norska guruerna på passivhusfronten, håller med om att det här är ett problem vi förmodligen kommer att se mer av.

- Vid återinsättning är det viktigt att hålla tunga raka i munnen. Isoleringen kommer att förändra byggnadens temperatur, och det som hittills har sparat många äldre byggnader är att de varit så enkla. Även om fuktig luft har introducerats i den gamla trästrukturen har det ofta torkat ut på grund av naturlig luftning. När du lägger till extra isolering ändras hela byggfysiken. Mycket isolering och dålig densitet är en risklösning. När du rehabiliterar måste du se den med isolering och densitet i sammanhang, och det är ofta inte en enkel sak. Faktum är att någon borde ingå i expertis i varje projekt. Det rullar inte bara ut som de säger i annonsen, säger Dokka

Mer jul; mer att behålla

Förutom riskerna med fukt inuti anser Mohn Jenssen att husägare måste förvänta sig ökat externt underhåll.

- Väggens eller fasadens yttre blir kallare och det kommer därför att kondensera lättare på ytan. Det betyder att vi får längre våt tid och därmed mer smörjning. Färgen får mer jul. Man måste också vara medveten om vad som händer på undersidan av taket och bakom fasaden. Eftersom du får mindre värmeförlust finns det också en fara att du får mer kondens där, säger Jenssen.

ADVERT

Mest populära