All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Svårt att sälja din bostad själv

- Det var mycket arbete. Jag är den typ som vill ha allt i ordning, och då säljer hemförsäljningen mycket energi. Dessutom var det alla kommentarer: "Vågar du verkligen? "Det gjorde processen ganska tröttsam. Det står att Bente Claussen, som valde att sälja sitt hem i Asker i höst, utan hjälp av fastighetsmäklare, utom förlikningen.

- Om jag skulle göra det igen? Tja, det beror på hemmet. Jag har bott i det hus jag nu har sålt sedan det var nytt år 1997, jag har hållit det bra och jag tror att jag känner till det mesta. Det hjälpte mig att sälja det också. En annan egendom som jag visste värre skulle förmodligen inte säljas utan mäklare, säger Claussen.


Inte för någon

För närvarande finns det ingen stor andel husägare som vågar göra som Claussen. Förmodligen säljer endast cirka tre procent av hemförsäljare privat i Norge. Men i USA och England, där privata försäljningen lagliga tidigare än i Norge, aktien har stadigt, och vi kan få en liknande utveckling i detta land. Både rådet Consumer och Konkurrensverket har gått ut och påpekade att det är säkert att sälja din bostad själv, så länge du använder en mäklare eller advokat till uppgörelsen. Huseiernes Landsforbund dock tveksamma, och karakteriserar privat försäljning mer som en extrem sport: Det kan passa vissa, men långt ifrån alla.

- Vi säger inte att du definitivt inte ska sälja utan mäklare, men du måste veta vad du gör. Viktigast kan du behöva kunna läsa och förstå möten och dokument och hantera dem ordentligt. Det är inte utan anledning som fastighetsmäklare har tre års utbildning för att få delta i detta, säger advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.


Sälja dig själv: Bente Claussen. Foto: Privat.

Materialistiska industrin

För Bente Claussen var motivationen att inte använda mäkleri lite ovanligt. Medan det finns för många poäng att spara pengar var hennes mål att undvika att stödja en utveckling som hon ogillar.

- Jag är lite motståndare mot hur vårt samhälle utvecklas. Denna försäljning och pengar och materialism ... När du ser vad mäklarsektorn har gjort av bostadsförsäljning, med blanka prospekt på tjockt papper, med bostäder styling så alla hus ser likadana ut och allt; Det är som om de kommer att få ut det mesta av säljarna. Samtidigt är det kostnadseffektivt och gör det svårt för människor att köpa. Jag ville inte delta i det, säger Claussen. Hon påpekar också att hon ansåg hennes hus som skrivskyddad och sålunda behövde inte en mäklars marknadsföringstjänster.

- De andra husen i grannskapet har gått fort. Och det gjorde det också, säger Claussen, som såldes efter första intrycket.


Under £ 9,000 fick Claussen dock en avgift på 100.000 kr. Om det berodde på att hon inte använde en mäklare, visste hon inte. Hon sålde i en tid då spekulationer om huruvida räntan skulle öka och där bostadsmarknaden förutspåddes vara en osäker framtid. Bara några veckor senare var huspriserna rekordhöga igen. Claussen tar emellertid inte den möjliga förlusten med ett särskilt tungt hjärta.

- Jag räddade 70 000 på en mäklare. Dessutom har jag haft en formidabel värdestegring på det här huset. Dessutom betyder det mycket för mig att det finns unga, stora människor som kommer att flytta in här, jag behandlar dem och är glad att de kunde ha råd med det här. Jag kanske inte är så girig av mig, säger Claussen.

Informera allt


De flesta husägare drömmer dock om bästa möjliga vinst på hemförsäljningen. Därför är det inte bara bra att hantera dokument om du själv tar hand om dig själv, du borde också vara en bra säljare. Ändå fall aldrig i frestelse att gömma eller försumma att rapportera negativa aspekter av bostaden.

- Det är nästan ju mer negativt du ger upp, desto bättre; eller för att säga det: Det får inte på något sätt vara saker du inte säger

varnar advokat Leisner. Då kan du få brister från köparen efteråt. Leisner rekommenderar personer som vill sälja sig till Claussen: hon förvärvade en grundlig bostadsförsäljningsrapport. En bostadsförsäljningsrapport går långt bortom det vanliga priset. Det är dock viktigt att du informerar dig om allt som krävs av dig som säljer, oavsett hur bra skattebetalaren gör. Eftersom det i princip är upp till köparen att gå till grundboken för att hitta några bilagor till fastigheten, är det bra att få det här i framtiden. - Ta även en tur till kommunen för att ta reda på eventuella planer i området. Om en väg är planerad över grannskapet måste köparen veta detta, säger Leisner.

Utsikter och bilder

När du säljer egendomen själv är du den som står för utarbetandet av prospektet.


- Jag lånade mycket från utsikterna till en liknande egendom som såldes i grannskapet tidigare. Men det var fortfarande en del av att utforma utsikterna, skriva ut det och så vidare, säger Bente Claussen. Hon assisterades av en fotografisk granne för att ta bilderna. Det är dock värt att notera att "proffs" har helt annan utrustning, ofta anpassad interiörfotografi och bildbehandlingskunskaper utöver de flesta. Ska du sälja dig själv, därför borde du vara beredd på att bilderna inte nödvändigtvis är så fina och bra som de vi brukar titta på. nej och i framtidsutsikterna.

Visning

Idag är den sällsynta säljaren själv närvarande på synpunkter. Claussen, som hade sin egen uppfattning, tycker att det är synd.


- Det är säljaren som vet sitt hem bäst och som kan svara på frågor om hemmet, grannskapet och så vidare, säger hon och tillägger att hon inte vill övertygas av en pågående klädd mäklare när hon är på skärmen.

Det kan dock finnas olika svar på att säljaren själv ska visas. Vissa köpare kan få det svårt att fråga ägaren av hemmet om bostaden eller att vara misstro över den information som lämnas.

Budrunde

En viktig del av bostadsförsäljningen är budrundan. Om du säljer utan mäklare kan du själv posta det här på många sätt.


- Hur budgivningen ska äga rum är jag inte säker, säger advokat Leisner. Men hur Bente Claussen gjorde det är en förnuftig lösning, tänker han: Hon uttryckte medvetet om att alla bud skulle skickas skriftligt och att hon efter försäljningen skulle lämna in budprotokollet för köparen. Ändå upplevde hon skepticism från några av budgivarna.

- Vissa tvivlade på att buden var riktiga. Jag vet inte om jag skrämde bort några köpare genom att göra det. Det kan vara, säger hon.

Förlikning och försäkring

De flesta som väljer privat försäljning får en advokat eller fastighetsmäklare att bosätta sig. Det gjorde också Bente Claussen. Förlikning av en professionell är obligatorisk om du vill ta ägarförändringsförsäkring.


- Då är det viktigt att komma ihåg att du måste hitta en advokat eller mäklare för avvecklingen

före

du börjar marknadsföra ditt hem. Det är mäklaren eller advokaten som beställer äganderätten, och det kommer att hända innan köparen hittas. Om det inte finns någon försäljning betalar du inte försäkringen, så ordern är riskfri på detta sätt, säger Jørn Gisvold, VD för Norwegian Broker, som förhandlar om ägarförändringsavtal mellan mäklar- och försäkringsbranschen. Gisvold tillägger att han är osäker på om nuvarande praxis kommer att fortsätta. Det finns en tendens för att privatförsäljning genererar mycket fler problem för ägarskiftförsäkringsbolagen än mäklarförsäljning. Gisvold anser att försäkringsbolag kommer att överväga att skära ut ägarskiftförsäkring till privata husägare om trenden fortsätter så, helt enkelt för att det är ett ekonomiskt förlustprojekt för företagen. - För närvarande säljer få personer privat att det är svårt att säga något dåligt, men tendensen verkar vara att försäkringsbolagen får fler krav från dem som säljer privata än de som använder mäklare. Problemen handlar vanligtvis om vilken information som ges till köparen. Informationen är ofta otillräcklig i privatförsäljning, säger Gisvold.

Huseiernes Landsforbund rekommenderar alla som kommer att sälja för att ta in ägarbytesförsäkring. Jämfört med värdena i bostadsförsäljningen är det lågt att betala för att säkra processen, säger advokat Anders Leisner.

ADVERT

Mest populära