All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Delikat uppdaterad

- Denna gamla hus har utan tvekan sett många stilar komma och gå innanför murarna, säger Ann-Karin. Nu var det dags att börja en ny era. Men det ska ske med omsorg och respekt för husets ålder. Det borde fortfarande vara "sittande i väggarna" med alla dess minnen och traditioner.

I gamla väggar kan man ofta läsa tidens gång och historien om huset i form av lager av tapeter. Sådana omvandlingar kan tåla gamla hus väl. Bakgrund är en mild form av stilbyte. De röker inte i kärnan i huset. Den som vill återvända till originalet kan välja gamla mönster från det att huset byggdes. Men det var inte Ann-Karins projekt.

- Jag ville uppdatera intrycket, samtidigt som jag behöll gamla detaljer med paneltak och borstning. Men först och främst behövde jag ljus och luft, säger hon.

Tidigare vardagsrummet gula väggar ovanför räcket, som delade ytorna i horisontella ränder och fick utrymme för att verka lägre. Dessutom var panelen i taket tung och dyster. Träet hade alltid varit obehandlade och nästan blivit mörkbrun med full av knutar i. Det kändes som en förkrossande "lock" över rummet.

- Även om jag ville ha det mesta, tyckte jag inte att rent vit var rätt för det gamla huset, säger Ann-Karin. Hon ville ha lite smuts i väggarna - inte grå, inte gul, men en nyans som balanserar hårig någonstans däremellan. Valet föll på en ljus beige nyans som används både på bröstet och i taket. Den ljusneutrala tonen gör det enkelt att kombinera med andra färger och material. Taket har en halvglansfärg, så ljuset reflekteras vackert in i rummet.

Tapetet ska bryta så långt som möjligt i färg, men bara ge en delikat materialkänsla. Detta förhindrar att man bryter upp väggytorna, och rummet blir lugnt och luftigt. Valet föll på en fibertapet som skapar ett spännande djup i väggarna. Den har ett lager av lättare fibrer över en ganska svag beige tone. Ytan behandlas för att skapa en vacker glänsning med skiftande belysning.

- På kvällen ljus, är det en helt underbar läder väggar, nästa nacreous, säger Ann-Karin. Inte bara stämmer atmosfären i rummet, ljus och vänlig. Hon anser också att alla detaljer är mycket bättre till sin rätt - inte minst när hon täcker upp med lacework och jordbruks arv.

ADVERT

Mest populära