All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Inredning av huset

Om du vill sälja din bil, var god och tvätta den så att den blir så bra som möjligt för potentiella köpare. Men vad gör du med fastigheten för att visa upp sin bästa sida när man ska sälja den? Många människor städar och tvättar och låt det gå. Men under de senaste åren har det blivit alltmer populärt att använda sig av professionella bostads stylister i försäljningen av bostäder.

Vad är en husstylist?

En bostadsstylist är en inrikes konsult som känner till bostadsmarknaden och hjälper dig att göra hemmet attraktivt för potentiella köpare. Professionella hemstylister kan vanligtvis bidra med allt från enkla råd om vad man ska göra med ditt hem, till fullständig renovering av försäljningsobjektet. Flera företag har ett stort urval av möbler och tillbehör till olika typer av bostäder, så att de kan ge helt tomma hus från loftet till källaren. Ofta använder de också många av de möbler som redan finns i hemmet för att bli sålda, så det kan vara en bra idé att inte rensa för mycket bort före första konsultationen. Priset på tjänsterna kan följa uppdragets storlek och boendeens storlek, vanligtvis från ca. 1 500 till cirka 20 000 kronor.

Vad kan du tjäna?

Men vad betyder det egentligen att dekorera lägenheten med trendiga möbler, nya sängkläder och färska blommor? Thomas Høyer, chef för Wow Housing Style, uppskattar att du kan få mellan fem och tjugo procent mer för ditt hem om du använder en professionell bostads stylist.

- Nyligen hade vi en lägenhet i Oslo med ett pris på 4,5 miljoner kronor. Det hade varit ute till försäljning i ett halvår utan att något hänt. När vi lade nya möbler i lägenheten och tog nya bilder till annonsen såldes lägenheten snabbt för 5,8 miljoner, säger Höger.

Det går inte att beräkna vinsten i varje enskilt fall. Det kan vara värt att fråga mäklaren om han eller hon tror att det skulle vara lönsamt att dra en stylist i ditt hem. Mäklaren känner till marknaden och borde kunna ge dig bra råd på detta sätt.

Som säljare kan du även kontakta en bostadsdesigner på egen hand. Många stora mäklarfirmor har emellertid avtal med flera bostadsstilistföretag, så det är värt att betala för att fråga mäklaren. Kanske kan du till exempel få stylingtjänster billigare genom att använda stylister som är associerade med mäklaren.

Vad ska du göra?

Det är viktigt att vara medveten om att bostads stylister inte ska vara dolda eller sakna hemma. Målet är snarare att ta bort den personliga beröringen du har satt på ditt hem.

- Intresserade köpare bör se möjligheterna i hemmet. De borde inte undra om de som ska sälja har två eller tre barn. Istället kommer de att försöka bo där, säger Höger.

Höger rekommenderar att familjefotografier och personliga tillhörigheter tas bort för fotografering och visning.Dessutom rekommenderar han att man målar väggarna i ljusa, neutrala färger. På det sättet kan folk enkelt se hur de vill ha det om de flyttar in. Om det är för mycket arbete för att ge hela huset en rock, så prioritera rummet och sovrummet ditt vardagsrum, låter råd från Høyer. På det sättet kan människor som vill pissa upp mer, fortfarande gå in och stanna där medan de arbetar, vilket innebär att du spenderar tid och sparar kostnader.

I vissa fall kanske du vill renovera ditt hem mer omfattande pre försäljning, men i så fall blir det ännu viktigare att få en professionell åsikt om vägen. Då har du större chans att möta köparens smak. Men kom ihåg att många letar efter renoveringar. Om ditt hem kan riktas mot detta marknadssegment, kan det vara mest lönsamt att låta hemmet vara som det är.

Home Staging - du kan göra det själv:

  • Male "trött" väggar i en ljus, ren och neutral färg
  • Rent bort alla överflödiga föremål
  • Washing väl
  • Ta bort personliga föremål
  • Köpa blommor
  • köpa nya tyger, såsom nya handdukar för badrummet, kuddar till soffan, matta till lounge och överkast
ADVERT

Mest populära