All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Renoverad i lantlig stil

Se hur detta gick

Helene och Vegard hade letat efter en lämplig renovering som de kunde renovera under en lång tid, men de hade nästan lämnat drömmen om en gång för att få en idyllisk hus i stan när en kompis av Helene kom över ett spännande renoveringsprojekt på idylliska Rodeløkka i Oslo.

De två vännerna hade redan pratat om att de hade samma drömmar om att bli husägare trots att de bodde i mitten av staden. De hade en plan om att de skulle kunna hantera det ekonomiskt om de hittade ett hus som kunde delas upp i en bostad med två personer. Detta skulle senare visa sig vara en verklighet, och hösten 2011 var det ett mynt för att vinna satsningsrundan i det charmiga trähuset mitt i Rodeløkka.

VARNING OCH FUNKTION: Med ljusa ytor och stora fönster är köket ljust och luftigt. När det finns lite utrymme är det viktigt att göra bra och stora hyllor och skåp för förvaring. Taklampan är från Eleanor, den vita extraherbara industrilampan köps hos Babazar. Avföringen köps i en begagnad butik i Danmark. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Köpt två personer med flickvännen

De vann drömhemets budrunda. Vik nu upp ärmarna och starta renoveringsprojektet.

De två parmen kom överens på varje våning, och Helene och Vegard var glada över att vara ägare till andra våningen. De ville gå upp i höjd för att få mer ljus.

Det var viktigt för dem att behålla vad som var och bryr sig om ursprungliga detaljer - och de rev nästan allt som var av väggar och ändrade layouten så att de kunde skapa ett familjerum med ljus från flera kanter.

- Det var ljuset och fönstren jag föll först på andra våningen när jag såg huset. Genom att ändra layouten såg jag möjligheten att det skulle bli ett trevligt och praktiskt familjerum som skulle vara kärnan i lägenheten och familjen. Det är där vi alla gillar att vara, och det är här allting händer. Helene skrattar när hon ivrigt berättar om renoveringsfasen.

- Jag är mycket nöjd med all hjälp vi fått från våra fäder. De har varit ansvariga för det mesta av renoveringsarbetet, alla utom det elektriska. Vi är inte superhandy, men vi har gjort mycket färgarbete oss själva. Hela renoveringsarbetet var ett samarbetsprojekt.

Plötsligt Renoverad

VACKER STILMIK: Med ett stort matbord skapas tydliga zoner i rummet. Två stora funktioner som håller mycket är från Ilva-butiken i Danmark. Soffan är från Ikea. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

GRÖNVISNINGAR: Rummet har en vacker utsikt mot den gröna trädgården på Rodeløkka. Här är det gott att ta morgonkaffe och sitta och titta på träden. Den pärlstav är från House Doctor. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

blanka ytor, järn och stål: Alla ytor är målade ljus, och trägolv är fläck tvättades med en svamp i en ljus ton.Bordet är från Home & Cottage, Nordahl järnstolar, stållampan är från Country Chic och ljuskronan från en antikaffär utomlands. De coola dekorativa elementen i fönstret har Helene köpt på Linneas trädgård. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

Vissa överraskningar var ännu större än andra när paret under renovering fas fann att Helene var inte bara gravid, men också att det var tvillingar skulle komma. Detta ledde till att de blev mer livliga än de hade trott, de var tvungna att påskynda renoveringen så att lägenheten var redo för tvillingarna som skulle komma.

- Jag gillar fortfarande en hel del val vi har tagit både planlösning och material, men att rusa i en renovering fas är något jag inte rekommendera, säger Helene.

Utmaningen var att hitta praktiska lösningar som var både funktionella och stilistiska inom vad de ville ha.

- Att bygga ett praktiskt kök utan skåp och med lite väggutrymme var svårt, men vi lyckades så småningom lösa det både tyst och funktionellt.

Inspiration ger både Helene och Vegard konserter, reser på korta eller långa resor, människor, färger och filmer. Men också i vardagen.

- Jag får mycket inspiration i tidningar, online och i konst, säger Helene.

Hon är mycket tacksam för att bo på mysiga Rodeløkka.

Allt behöver inte vara perfekt

- Naturligtvis finns det många som vill flytta ut ur staden när de blir föräldrar och barn, men vi är mycket glada i den urbana stadslivet också. Därför uppskattar vi att vi är så lyckliga att ha både trädgård och hus, men också Grünerløkka stadsliv bara fem minuters promenad hemifrån, säger hon.

LUNSVÅRD: Bäddsoffan är dekorerad med mjuka tyger och kuddar. Den gamla trähylla på väggen har Helene varit med henne i många år. Stållampan är från Country Chic, taklampan från Home & Cottage, stolen från Nordahl, den lilla indiska textilen är från Bloomingville. Vedspisen kommer från spisleverantören Morsø. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

- För oss är det viktigt att lägenheten är en harmonisk och avslappnad hem, och även med lite utrymme och två små barn, jag tror att filosofi är att man bör inte stressen så att det kommer att vara perfekt. Låt saker flyta lite, även om man får gäster. Det viktigaste är att människor ska känna sig hemma och att de alltid är välkomna. Den här lägenheten är den första som har känt en uppriktig tillhörighet i. Det är här vi hör hemma, ler Helene.

Kolla priserna på dessa

Se också:

Hur hytt på terrassen

Gör det, du behöver aldrig städa

AVSLUTAD STIL: Plattor av gamla trä ger stil på en gång . Helene och Vegard har byggt praktiska hyllor från golv till tak för att rymma alla skor. Foto: FOTO Noreen Tharaldsen

total familjen Helene Andersen (34), Steiner pedagog Porsgrunn lär partner Vegard Sandvik (33) och tvillingarna Iben och Eira (1½). Familjen bor i en tvåmansboende från 1859 på Rodeløkka i Oslo.Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

HOBBYHJØRNE: I sovrummet har ett litet musikhörn gjorts med hjälp av hyllor på väggen med plats för instrument. Tolix-stolen är från en begagnad marknad. Foto: PHOTO: Jorunn Tharaldsen

Möbelskåp som alla gör

Växter i badrummet ger hälsoeffekt

Drömkamraten hekker hatar

ADVERT

Mest populära