All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Dekorera golvet!

Om ditt golv är obehandlat eller målat tidigare kan du skapa effektiva mönster med färg. Mallar, gränser, schackmönster eller Harelquin-rader - möjligheterna är många.

Förberedd

Ett obehandlat eller nytt trägolv ska slipas före målning. Det kan finnas kanter mellan borden eller träavtryck, som är mer betonade vid målning. Hur omfattande du vill göra detta kommer att vara en smak av om du vill ha det lite grovt eller helt slät. Applicera sedan en klibbig färg innan du målar två till tre lager i önskad grundfärg.

Om golvet tidigare är måttat måste du först kontrollera vidhäftningen. Om färgen är lös ska du mala den bort. Fast färg, mattad ner. Golvet ska vara målade med minst två lager.

- Om man vill bli av med frakturerna mellan borden kan de förseglas med tätningsmedel innan de glider ner golvet. Men personligen tycker jag att sprickor är en del av gamla golv och vill hellre hålla dem ", säger målare Ole Andreas Klaveness.

Om golvet är målade före eller inte, är det viktigt att vara försiktig med att ta bort alla rester efter grön tvål, fett, damm och smuts från golvet före målning. Använd en städare för detta jobb. Kom ihåg att användningen av dammsugare med syntetisk byst kan lämna golvytan elektriskt. Det är därför en bra idé att torka golvet med en antistatisk duk, såsom mikrofiber, efter dammsugning.

Färgval

Om du väljer att färga ditt golv med stora kontraster i ljus och mörker toner, till exempel ett schackmönster, skapar du ett starkt fokus på golvet. I detta exempel används vita och dämpade färger. Syftet var att skapa en diagonal i rummet som visar sig långt till trappan utan att stjäla all uppmärksamhet.

Enligt Ole Andreas Klaveness är det inte nödvändigt att använda målningar med samma ordlista, och det kan vara en bra effekt att kombinera detta.

Ett knepigt tips är att börja skriva en skiss av golv och dekor på förhand. På det sättet är du säker på att du har gjort sig redo för dig innan du börjar.

1. På det här sättet såg rummet ut som tidigare, färdigt målat i en ljus färg.

2. Börja med att rita mönstret på golvet med en penna och linjal. En lasermätare är ett praktiskt och enkelt hjälpmedel, men en traditionell kritik gör också jobbet. Om du använder en sådan sladd bör du ersätta de starka färgpigmenten och använda vanlig krita som inte sätter lika starka märken.

3. Att skära ut en mall i kartong för att säkerställa att vinklarna blir samma är ett bra tips. För att mäta en fast storlek över många kvadratmeter är det snabbt att göra ett misstag. Med en sådan kartongmall skyddar du mot bias.

4. Sätt sedan maskeringstejp längs linjerna.Observera att använda rätt typ av band, eftersom vissa måste tas bort inom ett par timmar för att undvika märken.

5. Du kanske vill ha en viss kontinuitet i arbetet, så du måste matta ner. I det här fallet hade det varit en period av färg tills vi började med inredningen, och varje ruta hade avtrubbade med en slipkloss. För att förhindra att slipa ut kan du använda en stekpanna som du lägger till. Kom ihåg att ta bort allt damm efter fitta!

6. När golvet är klart kan du måla över med önskad effektfärg. En liten rulle fungerar bra för denna användning.

7. Resultatet!

ADVERT

Mest populära