All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Mörkare men inte dyster

Under flera årstider har olika trendbyråer meddelat en reaktion på de oroliga tiderna vi lever i. Vi kommer att få tröst och inspiration från det förflutna, från perioder av hopp och optimism. Det handlar inte om 50-talet, 60-talet och 70-talets retro, men vi är tillbaka till den viktorianska eran.

Classics Reappear

När Li Edelkoort var i Oslo hösten 2011 och presenterade sina meddelanden för hösten och vintersäsongen 2013/14, satte hon ramverket genom att introducera Oscar Wilde-mötet.

Och på Heimtexts trendutställning i januari, som presenterades i Color Magazine nr. 1, var temat historiker ett tydligt tecken på samma trend.

Jacob Søndergaard från den danska pejgruppen är också medveten om att mycket inspiration både i mode och inredning erhålls från 1880-1890. Han berättar för Color magazine att det handlar om romantik och nostalgi, men tolkas på ett nytt sätt. Milanomessen som riktmärke - Efter det att vitt har varit idealiskt länge märker vi en ökning av användningen av färger i inredningen. Vi är fortfarande lite försiktiga och konservativa och förnya främst genom små saker. Men det händer något, säger Søndergaard.

Han är konsult och projektledare på Pej, och följer utvecklingen i både hemmet och resten av världen med argus ögon. Han använder årets Milanevenemang som ett exempel när han ger oss en statusrapport.

- Mässan är känd för att vara fram och visa den nya, men även det präglades av engagemang för säker och bekanta, förklarar han och sammanfattar vidare:

- De viktigaste av de övergripande trender: klassiker dyka upp igen, den ljusa trä, pastell, metall och glänsande material, koffeinfärger och neon dominerar.

TRE HUVUDSÄTTNINGAR

Detta harmoniserar väl med pejgruppens eget meddelande till hösten och vintern 2013/14. De beskriver de viktigaste riktningarna för säsongen som avantgarde, nuvarande och retrospektiv. Färgglada, det finns många nyanser, kromatiska harmonier och inga skarpa kanter. Pej visar detta genom tre olika historier: Tidlös Trend och REtales är som en av de klassiska och inspirerade historierna om historien.

- Detta är kommersiellt tillförlitliga trender, säger Søndergaard, medan The M.A. R.T. H Formel är trenden för den mer avantgarde.

Den M.A. R.T. H Formel:

Det är uppenbart inspiration från matematik och konst som skapar nya mönster, former och färger. Färgskalan består av neutrala gråtoner och bruna toner i kombination med starka och dimmade färger. Pink Glo är en neonrosa som lyser upp bland mer dämpade varianter av rött, gult och orange. Coola nyanser sätts in med söt mynt, skarp blå och ljuslila.

Den Tidlös Trend:

Den tidlösa, klassiska, estetisk och minimalistisk i fokus. Produkterna varar flera årstider.

Utvecklingen har gått från sval till varm minimalism, från slitna återanvändning till hållbar design, från svartvitt till vitala färger.

Färgpaletten består av dämpade blåaktiga nyanser. Värme och vitalitet skapas med gröna nyanser, vinröd och orange. Basfärgerna är neutrala med något mörkgrå och beige toner. Det här är trenden för moderna och tidlösa konsumenter som vill ha god kvalitet.

Återförsäljning:

Är trenden för dem som älskar retro, romantik och nostalgi, men i ny tolkning. Här hämtas inspirationen från 1880-1890. Nya tolkningar av historia, nya syn på romans och längtan efter svunna tider kombineras. Atmosfären är mörk, men inte dyster. Mörka och djupa färger kombineras med ljusa pasteller. Guld med patina är som glasyren på i-ett på denna skala.

ADVERT

Mest populära