All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Mörk bänkskiva

Om bänkskivan är i gott skick behöver det inte bytas ut. Med färgad fläck och olja kan bänkskivorna vara precis i det färgämne du vill ... Men eftersom det har blivit oljat innan ska du ta bort den gamla oljan innan du återupptar den. Detta kan göras med färg- och färgavlägsning.

Ta bort gammal olja

Innan du börjar är det klokt att lägga på tejp och tidningspapper runt bänkskivan så att du inte spenderar skåpdörrarna. Det rekommenderas också att använda engångshandskar under hela processen.

Applicera färg och färgavlägsning till ett tjockt lager av hela bänkskivan med en pensel. Ette ca 15-30 minuter, den gamla oljan börjar klumpa eller koka och du kan nu skrapa av den med en mjuk plastskrapa. De sista resterna kan avlägsnas med stålull nr 2. När oljan har tagits bort måste du gå över med en möbelrengörare. Detta kan appliceras med stålull nr 0. Doppa stålrullen i möbelgränsen och applicera med en lätt hand. Lyft sedan av renaren med en luddfri trasa. Låt bänkskivan torka.

Om det fortfarande finns små glansiga fläckar med olja, kan det vara värt att upprepa behandlingen. Om det fortfarande finns rester av gammal olja eller färg, kommer det att göra skärmar när du ska olja den igen.

Applicera Spritbeis

Det är nu klart att applicera ny behandling. En lakrits är ett bra alternativ när du vill ändra skivans färg, som det finns i många färgskalor - allt från vitlöket till det mycket mörka. En sak som är viktigt att komma ihåg är att de exklusiva proverna du ser i affären ofta är tall, och färgfältet kan vara annorlunda när det appliceras på ek. Det är därför lämpligt att du gör några beläggningar av liknande trä innan du börjar färgprocessen.

Applicera träet i samma riktning som träet med en luddfri trasa. Arbeta produkten jämnt i träet för att undvika leder. Upprepa behandlingen om du vill ha en starkare färg på bänkskivan.

Avsluta med olja

Veden ger träet en fin färg men är inte särskilt hållbar i längd. Lägg därför på lite kappa med en färglös olja över för att försegla träet. Applicera oljan med en trasa och torka överflödet efter ca 15 minuter. Om överskottsoljan inte avlägsnas kan den göra vita portioner på bänkskivan. Låt torka i 5-6 timmar före applicering av nytt oljelag. Bänkskivan blir cool och hållbar i trefärgade oljor.

För att bibehålla bänken fin i många år framöver, är det värt att applicera en ny kappa med oljevägg en gång per år.

Lycka till!

ADVERT

Mest populära