All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mörka färger ger utmärkta rum

I trenden med mörkare färger ligger en stor outnyttjad potential. Eftersom vi är rädda att rummet blir för mörkt, blåser många människor för att använda mörka färger på de stora väggytorna. Men faktum är att med rätt mörka färger kan du skapa vackra lösningar i rummet.

Här är några tips:

Neutral är inte bara fancy

Många tecknar likheter mellan neutrala och ljusa färger. Men en neutral färg kan också vara helt mörk, lika ljus. I den svarta änden av färgskalan hittar du färger som kan ge helt nya upplevelser av rummet.

Var personlig

Med en bredare färgskala att välja mellan, än de senaste decennierna vitt och ganska ljusa färger trend, vi får en helt ny uppsättning av färger i paletten. Måla hela väggar, ränder, fält eller kontrastväggar med en mörkare färg och upplev skillnaden!

Hitta det lugna

Spelet mellan ljus och skuggor är signifikant om solen är direkt från söder. Därför är det lämpligt att använda större kontraster så att effekten inte dricker.

I ett rum med stora ljusföremål kommer vita väggar och mörka möbler att ha en stor kontrastffekt. Det kan tyckas ansträngande på ögat. Med en mörkare färg på väggarna uppnår du en graderad fördelning av ljus och mörk, och ögat får mer fred.

Skåp hela

Ändväggen är målad med färgen "Sanddyne", vilket ger rummet värme. Väggen över eldstaden, fönstren och taket håller strikt till "rå vit".

Om du lägger färgen på väggarna i ett rum, påverkar den också i angränsande rum.

- Var medveten om hur en vit väggfärg kan få saker i rummet att sticka ut individuellt. En mörk färg kan göra motsatsen - knyta samman och skapa hela. På så sätt kan du minska kaos, säger Lone Kisbye Bjørslev på Color and Maling Contractor Flügger.

En exklusiv visning

De mörka färgerna har förmågan att göra saker och interiörer ser exklusiva och kostsamma ut. På en mörk mur kunde en målning stå ut och bli nästan överraskande bra. Titta bara på den stora Munch utställningen på National Gallery i samband med 150-årsminnet - där curator används mörkblå och orange färger i stället för vitt på väggarna.

Här är en växelverkan mellan hett och kallt. En mörk ton på alla fyra väggarna samlar rummet och får det lätta taket att lyfta.

Ett medvetet val

- White har varit en form av interiörstandard över många år och är på ett sätt en enkel lösning. Den som istället väljer en mörkare färg, göra ett medvetet val, har mod och förmåga att lägga karaktär till rummet, helt enkelt genom att göra något utöver det vanliga, säger Lone Bjørslev Kisbye.

Hjälp för färgscheman

Flügger färgkarta "hemma" innehåller en mängd av ljusa och mörka färger och storlekar däremellan.Färgerna kan användas för att skapa mjuka, bekväma kontraster och för att ge hemmet ett mer personligt uttryck. I färgdiagrammet ger experterna också en rad råd om färginställning med och utan kontraster, med vita, mörka färger och mellersta toner.

ADVERT

Mest populära