All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Våga möblera bostadsrätt badrum

- i en villa eller samägande är ägaren som är ansvarig för att se till att underhållet är så bra att det inte finns några skador som kan påverka byggnaden eller grannar, men att renovera badrummet inte nödvändigtvis densamma som underhåll, säger Henning Lauridsen, advokat i NBBL.

Har du uppdaterat badrummet, kan du ha en liten bomb som ljuger för att svärma. Du kan riskera att behöva riva ditt helt nya badrum, eftersom huslagets underhåll ligger framför individens privata renoveringsprojekt. Bostadsgruppen kan inte hjälpa till att fixa dina rör, vilket kan skapa problem för andra, bara för att du har renoverat bra.

- Du bör alltid kontrollera om bostadsgruppen har några planer för underhåll som ingriper i hemmen. Det är obehagligt att städa badrummet innan du checkar ut om bostadsgruppen har planer för rehabilitering av en gemensam rörledning. Om du släpper det kan du riskera att rengöra badrummet, säger Lauridsen.

Kostnaden för regelbundet underhåll måste täckas av ägaren.

Byte av fellesrør

Om bostadsförening, dvs kooperativ eller bostadsrätt, som ersätter all fellesrør i byggnaden, är det ofta nödvändigt att bryta upp golv och väggar av ägarnas badrummet för att få arbetet gjort. Detta kommer oftast att vara en stor nackdel för den enskilda bosatt.

- De nya badrummen måste uppfylla byggnadskraven, förklarar Lauridsen.

- Ägarna måste också ha ett bad med vad som kan anses vara en bra standard idag. Det betyder både plattor, värmekablar och eventuellt väggmonterade toaletter. Ägaren måste normalt hitta en standardiserad lösning så att jobbet att ersätta de trasiga badrummen kommer att kunna genomföras på ett ekonomiskt sett bra sätt för bostadsbolaget.

Bostadsföretaget kan inte lämna badrummet som krigszon när de har slutfört de gemensamma rören. I praktiken kommer badrummen normalt att vara så brutna att ägarna måste få nya badrum.

mogna som en del av de gemensamma kostnaderna

kostnader för nya badrum kan vara betydande och mogna som en del av de gemensamma kostnaderna. Fördelningen sker i enlighet med fördelningsgapet bostadsföretaget har för gemensamma kostnader. Det är ofta ett samband mellan bostaden området och den fraktion, som innebär ett stort bostadsområde björn en större andel av de gemensamma kostnaderna än en liten bostad.

krav

Om badrummet skulle visa sig ha brister och misstag i efterhand har du att i alla andra fall, fem års garanti.

- Om exempelvis värmekablarna slutar fungera har lagen fem års garanti. Det är om byggnaden är nybyggd eller det finns verk som har utförts i samband med renovering, säger Lauridsen.

ADVERT

Mest populära