All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Danska priserna explodera

[Ugjyldig objekt (NAV)]

För över en månad sedan skrev DinSide Housing om danska satsningsrundorna. Det danska systemet skiljer sig avsevärt från det norska systemet.

Secret

Generellt har det varit så att bostäder i Danmark säljs till ett fast pris, men under det senaste året har det varit så mycket aktivitet på bostadsmarknaden att fler och fler bostäder har sålts genom en så kallad "sluten budgivning". Kortfattat fungerar det så att nuvarande budgivare levererar ett bud i ett slutet kuvert, och att säljaren väljer den köpare han föredrar.

Danska dilemma: Hur mycket ska du lägga i kuvertet? Se mer

I den här artikeln kan du läsa mer om de hemliga danska budrunderna - och att de inte alltid är så hemliga.

Varje

När DinSide Housing frågade danska mäklare om hur många bostäder säljs via budrundor, och inte till ett fast pris, svaret var mellan 5 och 10 procent.

Nu visar dock ny information att procentsatsen är mycket högre.

Enligt den danska börsen antalet auktioner ökat sjufalt på ett år, och i delar av huvudstadsregionen är nu varje hus säljs via en auktionsbaserad budgivning.

- I vårt område (Metropolitan Area, Red.) Säljs hälften av husen genom budrundor. Det handlar inte bara om dyra eller speciella hus utan också om ganska vanliga familjehem, säger fastighetsmäklare Lone Bøegh Henriksen i Hem till Børsen.

- Den här nya försäljningsformen innebär att säljaren i genomsnitt får en extra vinst på cirka 100 000. Det innebär att denna grupp av säljare totalt sett har en extra vinst på nästan fyra miljarder per år, säger informationschef i fastighetskedjan Hem, Preben Angelo till Børsen.

Stora geografiska skillnader

Det finns emellertid stora geografiska skillnader, det råder ingen tvekan om bostadsmarknaden kring de två största städerna i Danmark. Köpenhamn och Århus är speciella.

Även om trycket inte är lika stort i Århus säljs många hus också här i budrundor.

- Jag funderar på att upp till en tredjedel av vårt hus som säljs i budrundor, och det är inte bara de särskilda hem sålt så, säger chef för Home Åbyhøj, Betinna Handberg till Børsen.

Högre tillväxt i Europa

Även om prisinflationen är hög och budrunderna är många, är den danska marknaden inte unik. Enligt Berlingske. dk visar en undersökning av det internationella analysinstitutet RICS, att huspriserna steg kraftigt i Europa förra året och att den danska prisinflationen faktiskt ligger under prisökningen till flera andra länder.

Undersökningen visar att Danmark, tillsammans med länder som Belgien, Sverige, Finland och Portugal, upplevde en prisökning på mellan fem och åtta procent.I länder som Spanien, Frankrike, Storbritannien och Irland var prishöjningarna mellan 10 och 15 procent.

Detta bekräftar bara att det finns stora tillväxtskillnader mellan de olika regionerna i Danmark och att tillväxten utanför de största städerna är mycket lägre än i storstäderna.

Endast Grekland uppvisade ett fall i huspriserna 2004, enligt samma undersökning.

RICS har analyserat totala prisökningar i 17 europeiska länder. Norge ingick inte i denna undersökning.

Källor: Börsen, fredag ​​10 juni och www. Berlingske. dk.

ADVERT

Mest populära