All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Faror och fällor köket

kylskåp med vatten dispenser:

Problem: Det har sedan den kom på den norska marknaden, varit många olyckor i samband kylskåp med vatten dispenser och / eller ismaskin. Några av problemen har varit att kylskåp har anpassats till USA och europeiska länder med mycket lägre vattentryck än vad vi har i Norge. Därför har anläggningarna i Norge varit särskilt utsatta för vattenläckor, antingen i anslutningspunkter eller i skador på vattenslangen.

Lösning: Automatisk vattenstopp. Ett vattenstopp är en anordning som säkerställer att vattenförsörjningen stannar om läckage uppstår. Automatisk vattenstopp är också lösningen på eventuella läckageproblem från andra direktvattenanslutningsanordningar, t.ex. diskmaskin och tvättmaskin. För nya installationer är automatiska vattenstopp idag ett krav.

Tvättmaskin / diskmaskin:

Problem: Förutom att vara potentiella källor för vattenläckage (se ovan) kan både diskmaskin och tvättmaskin vara källor av eld. Till exempel, i händelse av oupptäckt fel kan de innehålla komponenter som kan bli överhettad vid användning.

Lösning: Stäng alltid av maskinen när du lämnar hemmet. Låt aldrig maskinerna gå medan du sover.

Spis:

Problem: Var tionde dødsbrann börjar på spisen eftersom människor glömmer eller somna från matlagning. Inte bara äldre är sårbara: ungdomar kommer hem hungrig från en fuktig stadstur tenderar att somna från pizza i ugnen. Det kan också vara ett problem att små barn kommer och slår på plattorna utan att de vuxna märker det. Värmeutveckling kan vara dödlig.

Lösning: Spis. En spis är en teknisk apparat som bara berättar hur det fungerar: En sensor placeras i fläkten ovanför spisen eller på väggen under fläkten. Om det blir så varmt på eldstaden att det finns risk för eld, signalerar sensorn till kaminen att strömmen måste skäras. Vissa spisar kan också skjuta ut. En spis kan enkelt eftermonteras till befintliga spisar. I alla nya elektriska system måste det finnas en fast integrerad spis.
En ytterligare lösning kan vara att ladda ner Night Mat app från Direktoratet för social trygghet och beredskapsplanering (DSB). Appen visar vägen till närmaste hela natten matställe i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Fredrikstad, Drammen, Skien, Kristiansand, Tromsö, Tönsberg, Ålesund, Haugesund, Sandefjord, Moss, Kalifornien, Arendal, Hamar, Larvik, Halden och Lillehammer. Således kan det förhindra matlagning hemma under sena kvällstimmar.

Kaffe / järn:

Problem: I ett hektiskt liv, är det inte alltid lätt att komma ihåg att stänga av kaffebryggare och dra järnet. Dessa är apparater som lätt kan bli för heta och utgör brandfara.

Lösning: En enda nedräkningstimer eller säkerhetstimern kan anslutas till eluttaget som du använder för kaffebryggare / järn. Klockan får kraften att skäras efter en viss tid, till exempel en halvtimme.

Vattenfälla under diskbänken:

Problem: Vattenfällan i köksfacket är gjord av plast. Gipset utsätts för höga temperaturer, eftersom vattnet vi använder i köket kan sträcka sig från tre till fyra grader till cirka hundra. Temperaturfluktuationer orsakar rörelse i materialet, vilket igen gör att vattenfallen är svagare och benägen att läcka dropp.

Lösning: Kontrollera regelbundet spärrhaken. Finns det några fukt- eller vattendroppar på utsidan? Hur ser golvet ut? Det kan också vara en bra idé att rengöra vattenfällan regelbundet så att vattnet kan strömma fritt.

Skadedjur:

Problem: Tysk kackerlacka har gradvis blivit en allt vanligare gäst i norska hem. Det känns särskilt bra i köket i områden där det är varmt och fuktigt, som i och runt diskmaskinen. Kackerlackan är grumlig och trivs bäst i mörkret. Det är, om du upptäcker en i dagsljus, kan du vara nästan säker på att det har ett bra gäng följeslagare i ryggen.

Lösning: Bra rengöring kan begränsa problemet, men sällan eliminerar beståndet helt. Det vanligaste sättet att bekämpa kackerlackor är att exponera förgiftad kött. Detta hanteras av skadadexperter.

ADVERT

Mest populära