All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Risk för tung snö glider i södra

- Det finns anledning att understryka att det är hyresvärdens ansvar att se till byggnaderna mot laviner från tak. Vi har flyttat flera gånger för att varna husägare att de måste bli beslagtagna eller lossade ", säger verksamhetschef Ove Austenaa i Agder polisområde till NTB.

Han säger att alla huvudvägar i berörda områden redan var öppna för normal trafik på måndagsmorgon, inklusive bussar som vanligt. Men det finns fortfarande mycket kvar innan vägarna i städerna är lämpliga.

Kommunerna har genomfört sina beredskapsplaner med egna telefoner till Veivesenet och engineering.

Block, villa, townhouse: Vem har ansvaret?

Normalisering

Likväl börjar situationen normaliseras i landet, enligt polisen. Ändå har både kommunen och polisen ett tydligt samtal för alla som inte absolut behöver en bil: lämna den ensam!

Det har inte rapporterats om allvarliga olyckor eller personskador som orsakats av snödrakningar som startade före helgen. Nej tack har brutits, förutom en förlängning till postkontoret i Kristiansand i helgen.

Alla tegelmaterial går för en hel maskin, och enligt polisen verkar det som att bockning och sådd är okej. I Kristiansand dumpas snömassorna i hamnen. Austenaa har inga reservationer med:

- Snön är vit och fin och inte mycket förorenad. Dessutom är det en nödsituation, säger han.

Barnen jublar

Han kan dock säga att det åtminstone är någon som jublar - barnen leka i den stora snötäcket. Och det finns många av dem idag - Agder kids har en vinterlov.

- Barnen tycker att det här är jättekul. Vi vuxna kan ha lite annorlunda förhållande till detta. Men sedan finns det då också att vi vuxna måste svika bort snön, det är inte fråga operation manager, som ändå finner anledning att komma med en varning även i detta sammanhang:

- inte gräva snö hål i snö kanter. Det kan vara farligt. Buggy kan komma innan du vet det, säger operationschef Ove Austenaa.

  1. Övervinna fara!

ADVERT

Mest populära