All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Risken för Downlights

Text: Dag Erik Kongslie

Felaktig montering av downlights kan vara störande för dig senare. De kan utgöra en stor brandrisk och de kan också orsaka fuktskador som kan kosta dig mycket.

- Användbara män är de värsta hobbyelektronerna. De tror att de kan göra det mesta, säger Dagfinn Kalheim, norska brandkåren, och betonar att eftermontering av downlights är ett problemområde.

Även om du tycker att det finns mycket om länkar och liknande, finns det många faktorer som spelar in för att göra en säker installation.

- Baklykta är eftermonterade i ett äldre tak. Du vet inte vad som är isolering, damm och annat skräp i taket, och det kan snart bli en brandfälla eftersom downlights utvecklar värme. Det är mycket viktigt att korrekta glödlampor används med det önskade effekten, säger han.

Kalheim tror på respekt för sig själv och sin egen familj borde välja att låta yrkesverksamma ta hand om sådant arbete.

- Inte ens försäkringsbolag kommer sannolikt att se bra ut på hemmabaserade installationer, men du kan också fråga om det är värt att ta risken för din egen montering, för att spara lite pengar. Att pengar kan kosta dig mycket senare, varnar Kalheim.

Resultatet av en undersökning utförd av TNS Gallup före norska brandskyddsföreningen och om skadeförsäkring visar att norrmännen gillar att pissa upp och nedljus är trendiga. I ett av tre hem finns nedljus, och de flesta har dem i taket. Trenden ökar.

Skeptiska försäkringsgivare

Naturligtvis är försäkringsbranschen inte glad att icke-vinstdrivande nordmän ser ljuset och monterar "fläckar" i taket.

- Vi har rapporterat flera husbränder och brandtillägg där elden ligger i downlights, säger maskinchef Ronny Tande i If Damage Insurance.

- Det stora problemet med downlight är att det finns värme över tiden. Värme över tid torkar ut träet och skapar ett tillstånd som vi kallar "pyrofort". När ett sådant tillstånd inträffar kan träens självantenn minskas helt till 70 grader. Och det är inte bara downlights som kan vara källan till detta. Varmvattenrör som installeras i väggar kan också skapa denna effekt. Detsamma kan vara rökrör och rör. Det här är mycket allvarligt och du måste bli mer medveten om detta problem. När det gäller downlights kan det vara svårt att få en bra luftning runt armaturen, särskilt efter eftermontering. Om det inte är möjligt att göra luftning enligt monteringsanvisningarna, får nedljusen inte monteras. Då är de en potentiell antändningskälla och kan orsaka eld, säger Tande.
Tanden är fortfarande positiva i förhållande till vägen, eftersom LED-lamporna kommer att minska problemet avsevärt.

- Samtidigt ser vi att montering är komplicerad för experter också.Vi har flera exempel att elektriker inte har kunnat göra montering exakt enligt monteringsanvisningarna. Att förvänta sig att den vanliga mannen på gatan ska kunna göra ett bra jobb är att tro på jultomten.

Försök att styra

Press Kontakt Roy Malmo Nilsen i bostadsområdet vid Anticimex fokuserar på huruvida människor verkligen behöver downlights.

- Vi i Anticimex är mest bekymrade över den fara som detta orsakar. Även för professionella installatörer finns det inget skämt att montera. Vid ommontering av tak finns det en stor chans att bryta fuktbarriären. När plasten bryts är det mycket svårt att bli ordentligt stängd. Jag tror att du borde tänka på flera gånger om man inte borde investera i andra lösningar som skiner på taket, istället för att tändas i ljus ", säger han.

- Ett stort kondensproblem uppstår vid montering av nedljus i taket mot kylzonen. Kraftigt badrum med hög luftfuktighet är särskilt utsatt, men jag skulle vilja avskräcka från användningen av denna typ av belysning i alla rum mot kalla tak och tak ", varnar han också mot andra inslagna saker i väggar och tak.

- Även om downlights är ett problem, får vi inte glömma att vi fortfarande ser fler produkter som människor vill bädda in. Det har till exempel blivit populärt att bädda in högtalare och radio i väggen. Detta orsakar samma problem, eftersom fuktspärren ofta måste brytas och man har problem med att få det ordentligt, säger han.

Varnar mot dåliga kopior

Produktchef Arnfinn Amundsen i Solar Norge AS varnar för att köpa billiga downlight-lösningar.

- I nästan alla branscher som upplever en explosiv ökning får du en skräddare för människor som vill tjäna pengar på att erbjuda billiga produkter. Om du köper downlights från en ansedd grossist kan du vara säker på att få kvalitet. Å andra sidan finns det massor av biografprodukter där ute, till exempel dålig eller ingen vägledning, för hur man monterar, säger han.
Undersökningen från TNS Gaullup visar att så många som en tredjedel har installerat downlights själva, varav två tredjedelar har länkat sig själva.

- Det är intressant om människor väljer att montera ett sådant själv. Med halogenlökar kan du uppnå mycket hög värme runt lampan, vilket kan leda till brand och smältning. Att installera lampor med rätt wattstyrka är fantastisk. Eftersom mycket värme genereras av halogenlampor, kräver nedljuset bra luftning runt armaturen. Samtidigt är det värt att nämna att halogenlampan är på väg ut, även om den fortfarande används allmänt. Vad som kommer är LED-lampor och de producerar inte så mycket värme. Detta minskar risken för oönskad värmeutveckling, men eliminerar inte fuktproblemen. Men här är det också en skillnad mellan produkter, men ingenting annat än livets liv som kan vara väldigt spännande, säger Amundsen.

ADVERT

Mest populära