All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Skadad bilnyckel? Läs detta innan du beställer nytt!

i moderna bilar kommer startspärr, kodning och kryptering gör det omöjligt för henne att få en ny nyckel utan att gå via tillverkaren. Eller det är vad återförsäljaren vill att du ska tro. Eftersom bilden är mycket mer nyanserad.

Om du har förlorat all nyckeln med fjärrkontrollen och alla, det kommer förmodligen löna sig att boka fjärrenheten från återförsäljaren, eftersom detta måste kodas för att arbeta med en specifik bil. Men det kan snabbt bli en dyr affär. Vi har nyligen skapat en prislista som avslöjade några hårhöjande nummer. För att ersätta nyckeln på ganska vanliga bilar som Mitsubishi ASX och Honda Civic, betalar du mer än 4 000 dollar. Det här är pengar du enkelt kan spara ...

Hitta priset på din DIN bilnyckel i komplett prislista här!

kopiera befintliga nyckel

För om du inte har förlorat din enhet utan har skador på nyckeln som gör den oanvändbar, det finns chanser att Torbjørn Haugerud vid Aker lås och bom AS kan göra dig ett nytt som fungerar utan problem tillsammans med startspärr och annan elektronik.

- Jag kan inte skapa en ny nyckel från början. Men jag kan kopiera en befintlig nyckel, förklarar Torbjørn. Han slipar nyckeln och extraherar automatisk låsningsinformation så att den kan användas utan problem.

Tyska bilar som BMW, Mercedes, Audi och Volkswagen kan inte få ny nyckel utan att gå igenom tillverkaren. Dessa genererar nya krypteringskoder vid varje start. Foto: Stein Inge Stølen mer

tyska bilar är undantaget

- tyska stöldskydd, BMW, Audi, Volkswagen och så vidare, genererar en ny krypteringskoden varje gång du startar bilen. Det betyder att jag kan göra en nyckel som kan starta bilen en gång och nästa gång det är värdelöst.

Så tyska bilar löper ut, det vill säga. Men japanska är nästan nollproblem.

Har du nyckelförsäkring? Det kan betala ...

De flesta japanska bilmodeller kan speciellt skapas en ny nyckel som fungerar utan problem. Foto: Autofil Visa mer

- Många japanska bilar levereras med egen huvudnyckel, som innehåller information som används av återförsäljaren för att beställa en ny nyckel. Utan detta har de verkligen ingen chans att skaffa sig nya, säger Torbjørn.

- Men jag lyckas utan huvudnyckeln, eftersom jag bara kopierar en befintlig nyckel.

En ny nyckel kostar mellan 950 och 1500 kronor hos Aker Lock och Nøkkel AS. Detta inkluderar inte fjärrkontrollen.

I bästa fall kan du spara över 3000 kronor genom att ta en telefon ... Det är värt det!

ADVERT

Mest populära