All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bryter råttorna

I praktiken kan städerna bli av med råttproblemet när råttorna stängs av i område efter område, säger avdelningschef Stian Mjåsund i Anticimex. Det är Sandnes kommun som har anställt experthjälp för att tömma avloppet för råttor. I stället för gift placeras en högteknologisk råttfälla i avloppet. När en råtta passerar sensorns sensor sänker en stans och dödar den tillfälligt.

- Vi tar ett område i taget och sätter fällor i varje brunn inom ett visst område. Inga råttor lever och de som redan har några svåra dagar, säger Mjåsund.

Fällan berättar dig genom att fånga text och e-post. När kolven inte smälter ner, kan Anticmex-operatörerna förvänta sig att området tömms av råttor.

- Efteråt sätter vi ett par fällor på strategiska platser så inga råttor kommer in i avloppet. De fungerar som portvaktare i praktiken, säger Mjåsund.

Råttor använder avloppskedjan som trafikstockningar. Och det finns ett levande liv där nere. I Köpenhamn har man uppskattat att det finns cirka fyra råttor per 100 meter avlopp i staden. Med samma lager i norska städer kommer det att finnas 88 000 råttor i Oslos avloppssystem. I Trondheim och Bergen dödas 25 000 och 20 000 råttor i avloppet, enligt beräkningar har TV 2 gjort tidigare. När villkoren är rätt för det, kan ett råttpar få 800 till 1000 nya barn på ett år. Därför är det viktigt att gå noggrant på jobbet.

Läs också:

Dessa rum bör alltid rengöras först.

Första reningen av de värsta och tråkigaste rummen ger dig mer motivation att fortsätta med resten av huset.

ADVERT

Mest populära