All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Cut elräkning

Hyresvärd Hubert Franke, ursprungligen från Nederländerna nu bor i Rælingen med norska fru, är mycket nöjd med sin nya lågenergihus, som han flyttade till januari 2005. Huset är nu Norges bästa isolerade villa, enligt norska byggforskningsinstitutet.

"Du gillar hem köpare bör vara lika bekymrade över energiförbrukningen som en bilköp är bekymrade bränsleförbrukning."

Under våren 2002 köpte han och hustru bostadsområde mycket i Rælingen i Akershus. Under 2004 byggprojektet. Året innan var de flesta norrmän som drabbats av strömkrisen och utsätts för skyhöga elräkningar. Närmaste granne kunde berätta Franke att han år 2003 betalade 80.000 kronor i elräkning. Hur kunde han undvika att samma "öde", tänkte han, och såg sig omkring på marknaden för bostadskoncept med låg energiförbrukning. lågenergi var lösning. ett helt nytt koncept i Norge, som utvecklats i samarbete med norska Building Research Institute, Enova och Husbanken. dag vistas Hubert Franke i de mest isolerade hus, enligt en mätning gjord av NBI. logi är utrustad med tjocka väggar där det finns isolerade 27, 5 cm isolering från Glava. i norsk standard huset, är det vanligt att använda 15 cm isolering i väggarna. byggnaden konstruerades i två hela våningar, med en total bostadsområde i 217 kvadratmeter. Paret har åtagit sig att forma bostaden exteriör och interiör av hans personliga smak har Fenstad Construction AS följs upp på ett utmärkt sätt, med betoning paret.

Noggrann information

Under ingången har han haft en nära dialog med Fenstadbyggnaden, som har byggt huset. Hantverkarna har gjort ett bra jobb. Några av de "hemliga" med en framgångsrik lågenergihus är att snickare är extremt försiktiga med alla detaljer byggnad, säger Franke. Det har kostat husägare cirka 100 000 att isolera byggnaden kraftigt bortom norska standarden. Detta är en investering i tid, till skillnad från t ex värmepump, som måste bytas ut efter 15-20 års användning. Bara det enkla i det här konceptet är det briljant, säger Franke. Men han var tvungen att "skada" lite med kommunen för att få huset i två fulla våningar. I kommunfullmäktige i sin hemkommun hade det inte tillåtelse att ha en höjd över 4, 3 meter. Men för att få huset stramt var det absolut nödvändigt att bygga en fyrkantig låda i två våningar, som kommunen så småningom sökte. Under januari 2005 har paret endast använt värmekablar i badrummet, köksgolvet och i salen på bottenvåningen för att hålla hemmet varmt. Under våren kommer de att installera en eldstad i huset, att ha en energikälla förutom el, om du förlorar elkraft på vintern. Röret i huset är väggat i väggen på bottenvåningen för att undvika rörelser. Ventilationssystem är mycket viktiga i lågenergihuset, så huset "andas".Här byts luften varannan timme genom luftkanaler i taket, som är monterade i alla rum.

Byggkostnader uppgick till 2 000 000 kr. Paret beräknade att de måste betala cirka 14 000 kronor i elräkningar per. år. Således sparar de 66 000 dollar jämfört med sina grannar tvärs över vägen.

Effektivt ventilationssystem

tillåter att luften i huset byts ut varannan timme. Här tittar vi in ​​i luftkammare som styr varm och kall luft i hemmet, som placeras i en garderob i tvättstugan. Fönstren är utrustade med superisolerat glas. Detta är ett viktigt inslag i bostäder med låg energi. Detta är ett lågenergihus
Har extra Glava isolering i väggar, tak och golv. Också utrustad med fönster som är extra välisolerade. Huset är väl förseglat mot luftläckor. Det goda inomhusklimatet uppnås genom ett balanserat ventilationssystem med värmeåtervinning. Detta undviker konflikten mellan nära och välisolerade hus och behovet av frisk inomhusluft.

Mesterhus har utvecklat låg energi konceptet i samarbete med byggnadsforskningsinstitutet Enova och Husbanken.

Nya offentliga krav på energicertifikat

Från och med januari 2006 träder en ny lag i kraft som kommer att fokusera på kvaliteten på energiförbrukningen i varje bostad. Lagen grundar sig på ett EU-direktiv som antogs av Stortinget hösten 2004, vilket säger att alla nya byggnader och byggnader som säljs eller hyras måste ha ett energicertifikat. I energicertifikatet kommer byggnadens densitet att vara ett nyckelelement. Certifikatet, som också kommer att lämnas till försäljning och hyra, kommer att vara av betydelse för en framtida köpare / hyresgästbedömning och för värdet av fastigheten i framtiden.

ADVERT

Mest populära