All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Krokus - ett säkert vårtecken

Fakta om Krokus

  • norska namn: Krokus
  • latinska namnet: Crocus
  • engelska namn: Crocus

Populära arter

  • Crocus vernus: Vårkrokus. Stamtavla på vanlig hagekrokus . Arten växer vild i Alperna. Det kallas också holländsk krokus.
  • Crocis speciosus: Horsekrokus, en skördarblommande krokus.
  • Krokus sativus: Safranrokus. Krokusplantan vi får kryddat saffran från.

Crocus Origin

Crocus är en familj i svärdfamiljen. Det finns ca. 80 arter krokusar och härstammar ursprungligen från områdena Italien, Balkan och Turkiet, främst från bergskedjorna.

Omkring 30 av krokusarterna kan planteras i trädgårdar. Växten växer fortfarande vild i mycket av Medelhavet och Kaukasus, liksom i delar av Kina.

Krokus i Norge

Krokus har att inte tala om sitt ursprung i Norge, men växande ändå nu vilt på många ställen. De flesta krokusarna i norge blomstra på våren, medan några få blommar på hösten. Skydda försiktigt krokussarna på vintern med ränder, löv eller gran.

Utseende

Krokus är osynlig större delen av året, eftersom rotknölar gömmer under jord.

Krokus blir ca. 10 cm lång och finns i många olika färger. Vi ser dem oftast i gula, blå och blå lilans. Vi har också flera färgvarianter, randig krokus och krokus med en speciell färgspel inne i blomman.

Krokusbladet påminner om gräs. Bladen kan erkännas med en distinkt silvergrå band i mitten.

Krokodling

Krokus är inte en glödlampa, det är en knoll. Efter blomman dör tuben men innan den dör, har den försörjt efterkommande genom att odla nya knölar.

Vårblommande krokus kommer att läggas ut på hösten. Vänta inte för länge sedan badkaret väljer fuktig jord när den sätts i gorda. September månad rekommenderas. Vårkrokus är vanligtvis 10-15 cm.

Höst Blommande krokus blommar redan några veckor efter knölarna sätts i marken. Höstkrokusen ska planteras på sommaren mellan juli och augusti och brukar blomstra i september och oktober. Höstkrokus blir ca. 10 cm hög.

Det är lätt att plantera krokusar. Börja gräva ett hål och sätt in knivarna i hålet. Det ska vara ca 5-8 cm från toppen av knölarna och upp till markytan.

Dessutom täcker du badkaren med jord. Slutligen landa jorden på plats. Bästa resultat erhålls om du planterar fler krokusser tillsammans. I så fall plantera med ca. 5 centimeter utrymme.

Krokus och blommande

De flesta krokusarter blommar tidigt på våren. Vissa trivs ganska på hösten.

Krokusen kan börja blomningen helt ner till 5 grader. Om du täcker badkaren med gran eller något som hjälper till att hålla värmen, accelererar du en tidigare blomning.

Snön kan också ha en lunatisk effekt. Därför ser vi ofta krokuset som stiger upp från snön.

Det växer en ny knoll inuti den gamla varje år. Resterna av förra årets knoll stängs av och faller av sig själv.

Stell

Krokusen är lätt inställd. Om du lämnar dem i jorden, returnerar de vanligtvis år efter år.

Vattning behövs endast i särskilt torra perioder.

Grobunn

Krokusen passar bra i gräsmattan eftersom de springer ut på våren innan gräset växer. Krokusen brukar blomstra när gräset ska klippas för första gången.

Porös mark gör det lättare för krokusen att bryta genom vinterkyld jord tidigt på våren. Som vid plantering av lökar bör jorden inte vara för fuktig, eftersom knölarna kan ruttna.

För att förhindra fuktig mark kan du spa marken innan du lägger ner knölarna. Alternativt kan du blanda lite sand eller fint grus i marken.

Ljus

Krokus ska varken ha för mycket eller för liten sol. För det mesta trivs den i halv skugga. Om krokuset blir för lite kan det inte blomma. Men akta dig; Om det blir för mycket sol, riskerar du en kort blomperiod.

Formning

Krokusen sprids lätt och fullständigt när det lämnar frö från blommorna eller genom att bilda en sidoknut. Om du vill ha en kontrollerad expansion av din krokussäng, kan du självklart också köpa och plantera nya knölar.

Gödning

Stå din krokus i näringsrik jord, du behöver inte befrukta den. Undantaget är om knölarna planteras väldigt nära varandra. Då måste fler knölar dela branschen, tillsammans med gräs och annan vegetation. I sådana fall rekommenderas fertilisering.

Använd

Krokodilgräser är populära i parker. Till exempel kännetecknas Slottsparken i Oslo av stora mängder krokusser.

Safran, en av världens mest värdefulla kryddor, härrör från Crocus-arter Crocus sativus. För ett kilo saffran behövs upp till 100 000 saffranblommor!

Det finns de torra röda dumplingsna inne i blomman, som utgör krydden själv. Lyckligtvis finns det mycket små mängder för matlagning. För mycket saffran kan göra skålen bitter att smaka.

ADVERT

Mest populära