All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Kreditkontroll hyresgäst

En privat uthyrningsenhet i bostaden eller en extra lägenhet som du kan hyra kan snabbt reflektera över din månadsinkomst. Speciellt om du kan hyra skattefri i ditt eget hem.

Men icke-betrodda hyresgäster kan också kosta dig mycket tid, så ta en stund för att kontrollera vem som ger dig en nyckel till ditt hem.

Men vad kan du verkligen räkna med om din framtida hyresgäst, och kan du som enskild till exempel kreditkandidater se om de är säkra betalare?

Kan du kontrollera kredit?

Skräckhistorierna är tyvärr många.

Hyr invånare som inte betalar den överenskomna hyran, bullriga på alla timmar, gör inte erforderligt underhåll, såsom tvätt och clearing, har olagligt djurhållning, vägrar att flytta ut och absolut mardröm; Hyresgäster som gör vandalism och helt enkelt förstör hela eller delar av fastigheten.

Vad kunde ha räddat många hyresvärdar för mycket konstigt och eventuella problem senare, om det på något sätt skulle ha varit möjligt att sålla ut dåliga betalare före undertecknandet av kontraktet.

Att bli en kreditkontroll för att kontrollera betalningsnoteringar, inkomst och därmed få en term om framtida hyresgästs betalningsförmåga kan vara en stor hjälp för många. Men kan du göra det som privatperson och hyresvärd?

Svaret är ja och det finns många som inte utnyttjar - helt enkelt för att de inte vet.

Risk är den logiska

Hågen Thomas Ljøgodt, senior rådgivare och advokat i inspektionen, säger att man har möjlighet att kreditkontroll några inackorderingar.

- Skydd Nämnden har behandlat detta och domstolen beslutet från 2008 anger att privatpersoner att hyra bostäder har möjlighet att kreditkontroll blivande hyresgäster eftersom det finns en risk i samband med att hyra ut sina hem. Det är bara möjligt att kreditera de mest relevanta intressenterna.

I motsats till vad många tror kan professionella hyresvärdar inte ha samma möjlighet som privatpersoner att betala hyresgäster.

- Sekretessutskottet fann att de professionella hyresvärdarna inte uppfyller kravet på att den som hämtar kreditinformation måste ha ett korrekt behov. Detta beror på att styrelsen anser att proffsen måste klara en större risk än individer på detta område. Privacy hävdade att professionella spelare har en större möjlighet att pulverisera förlusten och betonas också sociala problem, eftersom det skulle vara olyckligt om vissa grupper blockeras helt ur hyresmarknaden, säger Ljøgodt.

Detta innebär i praktiken att professionella hyresvärdar, det vill säga personer som äger en hel stadshus som de hyr eller liknande, ska nekas tillgång till kreditinformationsföretag.

Det är annorlunda för mäklare som ger kontakt mellan hyresvärden och hyresgästen, till exempel uthyraren, eftersom de gör kreditkontroller på privatpersoners vägnar.

Hämta socialförsäkringsnummer

För att få den här informationen, kontakta kreditinstituten. Men det är upp till dem om de kommer att ge dig den här informationen eller inte.

- Det är upp till det enskilda företaget huruvida de ska erbjuda sina tjänster till privatpersoner. I det här sammanhanget vill jag påminna dig om att hyresvärdar måste komma ihåg att informera i förväg. Det är också värt att veta att i situationer där du har tillgång till kreditinformation har du också möjlighet att begära individens personliga identifieringsnummer. Ett personligt identifieringsnummer kan krävas för att säkerställa en säker identifiering av den relevanta hyresgästen i kreditinformationsföretagets databaser, säger Ljøgodt.

Ett annat alternativ är att den som vill hyra ett hus kommer att lämna ett kreditbetyg av sig själv till hyresvärden. När du vill få information om dig själv, är du alltid i besittning, och företagen ger dig det gratis utan diskussion.

- Professionella aktörer som inte själva har möjlighet att erhålla kreditbetyg kan dock inte kräva att intressenterna lämnar in sådana "certifikat". Det kommer att bli ett olagligt kringgående av bestämmelserna, säger Ljøgodt.

Kreditkontroller

Bisnode, ett av Norges främsta kredit-, affärs- och marknadsinformationsföretag, har erfarenhet av att utfärda kreditkontroll av hyresgäster på hyresgästen och andra yrkesverksamhets räkning.

När det gäller leveranser till privatpersoner finns färre fall, eftersom licensen inte tillåter detta via online-åtkomst.

- Vi mottar inte många förfrågningar från individer som vill låna potentiella hyresgäster, men vi får några förfrågningar från individer som ger information om sig själva att leverera till alla hyresvärdar. Dessa kan använda våra online-lösningar för detta, säger Frode Berg, VD för Bisnode Credit.

Han säger att alla andra frågor om kreditinformation om potentiella hyresgäster måste göras skriftligt.

- Det måste också finnas ett legitimt materiellt behov med hänvisning till koncessionen och andra tillämpliga regler för att avslöja denna information. Eftersom det är en kostnadsproblem som hyresvärden själv kommer att kreditera potentiella hyresgäster är det ofta lättare om hyresgästen själv lämnar sådan dokumentation, säger han.

Priset för en vanlig kreditkontroll av hyresgäst beror på rapportens storlek, men enligt Berg uppskattas det att det kostar cirka 250 kronor.

Kom ihåg den regelbundna checklistan

Om du väljer att kreditera din framtida hyresgäst eller inte, så är det säkert vissa saker att se till innan du ger någon annan nyckel till ditt hem.

Kontrollera referenser som tidigare hyresvärdar och arbetsgivare, och kom alltid ihåg att ingå skriftligt avtal när du hyr ut.Där säkerställer du dina rättigheter, medan både dig och hyresgästerna har ett skriftligt avtal som följer hyresavtalet.

Glöm inte avhysning klausul som försäkrar dig möjlighet att söka vårdande myndigheter för hjälp om det skulle bli nödvändigt, och om du vill ha kontroll över när hyres upphör måste hyra tids. Hyresgästen har starkt uppsägningsskydd.

Depositionen är hyresvärden säkerhet från hyresgästen, och det är viktigt att dessa pengar alltid sätta i deposition som säkerhet genom vandalism, otillräcklig betalning och liknande.

Skriftliga husregler kan också vara kloka.

Dessutom måste du kolla upp på din försäkring gäller uthyrning, för här är det lätt att gå på en smäll om du inte har informerat försäkringsbolaget i förväg.

ADVERT

Mest populära