All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kreativ med kakel i köket

Henrik Andersson, försäljningschef Norge Golvabia, säger att det är särskilt populärt med mosaik över köksbänken.

- Det finns många mosaik av olika slag. Både stavmosaik och mindre kvadrater. Färgerna är mestadels i gråskalan. Men med mindre vägar kan människor våga ta djärva val som röda. Ändå är det mycket nykt som mörkt grått och svart när det går in, säger han.

Leta efter hela

När det gäller köket kan det vara svårt att välja vilket material och utseende är önskvärt på väggen mellan de övre och nedre skåp.

- Det finns många överväganden att ta. Valet måste passa på bänkskivan, tapeten och golvet. Ett kök har lång tid. Det behöver inte bytas ut, men att ändra den här delen av köket är rimligt, betonar han.

Golvabia har det mesta materialet, både golvplattor och väggplattor.

- Urvalet är brett. Det är den smak som bestämmer, säger Andersson, som fortfarande har några knep i hans ärm Små mosaikplattor passar till små kök. Medan långa kök kan minskas genom att använda fyrkantiga plattor.

Små mosaikstycken i färg är något Andersson kan rekommendera för dem som vill fokusera på färger.

- Det är ett tufft färgschema som sticker ut, särskilt i ett annat vitt kök, säger han.

Försäljningschefen i Golvabia påminner om att vita leder blir lättare att bli smutsiga.

- Om du väljer färgad sammansättning kan detta också ge effekt om det bryter mot kakelens färg. Det är också populärt nu, säger han.

Väljer traditionellt

På Höganäs ser de också att nordmän gör traditionella val över köksdisken.

- Vi har den klassiska mosaiken i alla möjliga färger och ytor. Det finns alltid nya plattor. Nu har vi sett ganska starka färger: knackar gul, röd och blå, säger butikschef på Höganäs Brobekkveien i Oslo, Patrik Björklund.

I köket är valet inte det mest vågade.

- Det är också ett litet område. Man matchar inte precis den lime-gröna mosaiken. Ofta använder du vita kakel och lägger till detaljer som en mosaikremsa, säger han.

Björklund tror inte att vi är tråkiga när vi traditionellt väljer köket.

- Är du tråkig eller framtidssäker? Vi är så i Norden, kör vi "säkra". Färgerna är inte så starka i våra hem, åtminstone inte högst. Ofta blir det vita väggar och vitt kök.

Tänk på rengöring

Björklund påminner om att valet i köket ska relateras till tanken på städning.

- Det är bra att ha en kakel som är lätt att hålla ren när du lagar mat, säger han.

Kakan behöver inte ha en stor yta, men det är glaserat kan vara knepigt. Ugglitplattor kan säkert behandlas, men glaserade plattor behöver inte undvikas.

- Mosaic är lätt att hålla rent, speciellt om det är glaserat. Det finns olika glasmosaik. Antingen är det helt transparent eller det är målade på baksidan, då kallas det kristallmosaik. Vi har också fått metallmosaik i många sorter, det är glasmosaik med metallfärg. Om man väljer bort från den traditionella, så kommer det att bli något sådant, säger han.

ADVERT

Mest populära