All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skapa din egen perenn gräns

Storkenebb och Marikåpe ger en spännande och färgstark säng.

Stauder är fleråriga örtplantor som enkelt kan multipliceras med förbrytare. De bleknar varje höst och kommer tillbaka varje vår. Stauder finns i en mängd färger och storlekar. De är väl lämpade för färgning i andra gröna partier. Du kanske gillar att plantera stauder i kombination med blomningar med tidig blomning. De kompletterar varandra och skapar kontinuitet i blomningen. Staudene tar över när lökblommorna stängs av.

Rätt planta i rätt läge

Det är viktigt att du hittar stauder som passar din trädgård eller terrass i förhållande till sol och skugga, torra eller fuktiga, markförhållanden och härdighet. Genom att kartlägga tillväxtförhållandena på din plats får du rätt fleråriga på rätt ställe - och du kommer att ha en lång och trevlig blommarklänning.

Läs också:

Varför älskar katten att sova i ditt huvud?

Varför ligger katten nära ditt huvud när det finns gott om plats i din säng? Du får svaret här!

Säng med färgstarka perenner Hästmynt, Spir och salvia.

Uncrowded soil

Jorden bör vara fri från ständig ogräs, bearbetad och porös till ca 30 cm djup. Blanda i kompost eller annan möglig jordförbättring. Se till att dräneringen är god. Det kan vara tillrådligt att lägga till basgödsel (välbevarat gödsel eller gödningsmedel).

Design av sängen

Platsen är upp till dig - med en säte, en häck, fri i gräset också. Sängens form kan också bestämmas av dig själv. Sängen kan vara kvadratisk, rund eller osymmetrisk, men det kan vara tillrådligt att ha tydliga avgränsningar så att sängen lätt kan justeras.

Du gör detta genom att använda betongplattor, naturstenar, trärör - vanligtvis kombinerat med en remsa av ovävda tyger.

Hosta och Strutseving gör livet svårt för ogräs.

Växterna Det finns mycket att välja mellan, men du bör ta hänsyn till tillväxtförhållandena. Välj olika blomstringstider så att blomman ersätter varandra och välja sorter som är hårda i klimatet där du bor. Starka, robusta sorter täcker bättre och leder till mindre ogräsrengöring än små och känsliga växter.

Läs också:

Hur man övervintrar fleråriga stauder

Är du trött på att köpa nya växter för burkarna varje år? ? Det är inga problem att få både stauder, buskar och träd att övervintra i burkar - bara ...

  • Färger kan väljas efter smak. Starka solvarmefärger, snygga färgtoner eller ljusa ljusfärger.
  • Sett från ena sidan, placera de högsta växterna bakom och så lägre framåt. Om sängen ses från flera sidor ska du placera den högsta i mitten och sänka växten bortom kanten.
  • Bladets form och färg är viktigt. Stauder med fint lövverk kan ge ett lugnt intryck mellan många färger.Växter med röda eller brokiga löv kan ge spännande effekter.

Ett exempel på perenn gräns för skugga med hjälp av perenner har god täckförmåga kan vara en blandning av hosta, cranes, daggkåpa, rock blomma, strutsevingebregne och fläcklungört - för att nämna några.

Att välja fleråriga stauder när du plantar dig kommer snabbt att skapa en säng där ogräs får svåra tillväxtförhållanden.

Plantering av persienner Ta bort plastkrukan och plantera så djupt att pottenlampan når några centimeter under marken. Tryck runt rötterna / potten klumpen. En tumregel för avståndet är:

  • Låga perenner 20-25 cm avstånd
  • Måttligt hög bör ha 40 till 60 cm avstånd
  • Extra hög bör ha 80 till 100 cm avstånd

Är gränsen stor kanske vill att göra en väg igenom för att underlätta rensning av ogräs. Vattna väl efter plantering och räta ytan för att lösa jorden.

Skötsel av sängen Rengör noggrant vårt ogräs det första året tills plantorna har blivit bra. Senare när växterna täcker marken väl blir växtskyddet betydligt mindre. Ta bort fröströ innan det sätter mogna frön.

Läs också:

Välj rätt ljus!

Genom ljus upplever vi form, färg, struktur och avstånd. Belysningen i ett rum spelar en viktig roll i komforten. Det är lika viktigt att förse ...

Varje vår ska du klippa gamla blomställningar, ta bort gamla löv, ta bort ogräs och lösa upp jordjordskiktet. Ge alltid gödselmedel och helst topplack av bra jord. Ett gödselmedel per år är vanligtvis nog. Ge god rått dermatit under långa tider.

ADVERT

Mest populära