All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Skapa din egen örtagård

Friska örter kan lyfta en måltid. Oavsett om du har örter i krukor på fönsterbrädan eller planteras på gränsen till trädgården, den har sin egen charm att välja en handfull färska örter när maten ska göras.

Det är en fördel att växa örterna nära köksdörren eller grillplatsen. Då har du aldrig långt när du behöver färska örter i din mat.

Och eftersom du gillar att använda örter i relativt små mängder behöver du inte hela fältet för att odla örter. Således kan du skapa din egen lilla örtträdgård i några krukor på terrassen eller i en liten förhöjd säsongssäng gjord med lådor för en liten "örtpyramid".

Soligt och skyddad

- Börja med några av de växter som används mest, till exempel basilika, gräslök, fänkål, mynta, persilja och timjan. Som trädgården växer och du får mer erfaren, kan du experimentera med andra arter och sorter rekommenderar Michael Pollock, som har skrivit Damm stor bok om frukt och grönsaker från vår egen trädgård.

När du skapar en örtträdgård bör du först och främst leta efter en solig plats. Många av våra vanligaste örter härstammar från varmare områden, så det är viktigt att driva den lokala klimatzonen lite.

Läs också:

10 saker du kan göra från saker som du aldrig använder

De flesta av oss har saker i lådor och skåp som används sällan eller aldrig, utan att nödvändigtvis skräp. Här är 10 idéer för vad du kan använda ...

Användbar bok: Cappelen Damms organiska trädgårdsbok har tips om örter och annat trädgårdsarbete.

- Växterna bör skyddas från vinden, så de får en varmare mikroklimat med högre marktemperatur, sa Pollock, och föreslå att använda låga säkringar av lavendel eller rosmarin till vindavskjerming.

Förbered jorden

Om du odlar örter på friluft, förbereder du jorden på nästan samma sätt som en köksträdgård. Det börjar med att avlägsna ogräs. Se sedan till bra dränering, helst genom att spita jorden om den är tung.

- Herbal Odling av alla slag kommer att öka trädgårdens mångfald, en av de viktigaste principerna bakom en framgångsrik ekologiskt system, författarna till boken Cappelen Damm ekologiska hagebok

Till skillnad från köksträdgården ska inte örtagården har organiskt material. Spara därför komposten till köksträdgården. Du kan också beräkna jorden om det behövs. Det är inte säkert att det är nödvändigt att landa jorden, och det är alltid bäst att ta ett jordprov före lugnande.

i krukor

Verkar det lite för ambitiöst att börja med en separat örtagård, försöker du med två eller tre örter i kruka.

Läs också:

Skapa en vacker ingångsdel

Vid ingången till huset skapas första intrycket av hemmet.

Miniatyrväxtträdgård: Växa örter i krukor på terrassen eller i fönsterbrädan.

-Många örter som växer bra i behållare, som också är ett bra sätt att ge örter rätta odlingsförhållanden på om din jord är inte idealisk, författarna till boken Cappelen Damm ekologisk hagebok.

Välj så lätt jord som möjligt för krukorna, och blanda lite grus eller sand i marken. Se till att potten har dräneringshål så att överskott av vatten strömmar bort så att jorden inte blir vattnig.

Blommor och örter på varandra

Ett annat alternativ är att plantera örter i blomsterbädden.

- Kryddor örter kan vara mycket dekorativa, tänk gräset glödlampa violetta blommor, salvia brokiga blad, lagerblad buske eleganta form eller fänkål graciös lövverk, säger Pollock.

För att vårda dig örter

* Pinch skott och fall av dem regelbundet för att undvika dem är fula och strantete

* Ta bort ogräs, sjukdomar och skadedjur regelbundet

* Ta bort blommor innan de fror ut till Undvik örter som sprider sig som ogräs. Detta gäller särskilt örter som p. a. gurka, gräslök, kamille och nattljus.

* Klipp tillbaka krypande stjälkar och massiv tillväxt av invaderande örter. Detta gäller särskilt örter som p. a. Crimson, mint, pepparrot, tvål och reinfann.

Läs också:

Effektiv värme i vinterträdgården

Sommaren är kort norr här. Inte bara är höst, vinter och tidigt våra kalla perioder, de är också mörka och ledsna. Men i vinterträdgården kan du njuta av sommarklimatet ...

ADVERT

Mest populära