All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skapa din egen blomma fält

Blommorna du lyckas blomsteräng: <999 > Daisy (obligatoriskt)

tjärblomster (obligatoriskt)

Engknoppurt

Flekkgrisøre (attraherar insekter och är lätt att lyckas)

åkervädd

BLÅ knapp (bloom sent)

Bluebell

Maiden Pink

Maria gullvivor (tidig blomning)

Rödblära

Silene vulgaris

Perikumartene

Kråkvicker

Tiril Heavy

Hanekam

I Norge blomsterfälten försvann mer och mer. I dag riskerar arter i det naturliga kulturlandskapet att bli helt förlorade.

Många botaniker och trädgårdsmästare har börjat räddningsoperationer för att bevara blommorna.

Genom att plantera en blomma säng i trädgården kan också hjälpa till att rädda arter som ger mat för både bin, humlor och insekter.

En blomsterbädd är perfekt för att lägga på "hopplösa" fester i trädgården, som i svåra backar.

Dessutom kan du sluta med en fin blomsterkran!

Här är expertens råd om hur man lyckas med en blomsterbädd.

Bevara blomma fält

Botanist och professor Kristina Bjureke vid Natural History Museum i Oslo tycker att det är absurt att folk har varit så angelägna om att etablera nya rabatter.

- I stället för att ta hand om blomman åkrar och ängar som redan finns och som är på väg att återvinnas, till folk på trädgårdscentret köpa frön från andra länder. Det är konstigt. Blommorna finns där ute. De är ett kulturarv och något vi måste ta hand om, hon pinnar.

Idag finns det ett problem att blomsterbäddarna växer igen eller planteras med gran.

Välj frön även

Att köpa blandningar med blommiga frön från utlandet tror Bjureke är helt onödigt och även direkt fel när det gäller hur viktigt det är att bevara vår egen art.

- Om du vill ha en vacker blomsterbädd måste du gå ut i det lokala området. Det här är blommorna som växer där du bor, vilket du är bäst på. Ta en runda och se vad som blommar nu och var det växer. När blommorna stängs av kan du plocka upp fröna i slutet av augusti och i september och plantera dem på din äng. Detta kräver självklart att du har något intresse för detta och tycker att det är roligt, betonar hon.

Artikeln fortsätter under bilden.

tjärblomster: Detta visade slagfält med violett tjärblomster är anlagd i Botaniska trädgården i Oslo. Foto: Kristina Bjureke

Mat dålig jord

Blommorna i ett fält av blommor frodas i lean, näringsfattiga jorden. Släpp gödselmedel och blanda en tredjedel med sand i marken du planterar, botanistipsen.

Hon uppmanar att ta bort all gräsmatta och befruktade jord, annars kommer du inte få en naturlig blomsteräng med vilda blommor.

Helge Oskarsen företaget Agrokonsult producerar och handlar alla typer av frön, inklusive frön av vilda blommor och örter.

Han tror den första sak att tänka på innan du sår är om platsen är en naturlig livsmiljö för rabatten.Dessutom bör jorden vara fri från ogräs.

- Du kan göra det på öppen mark, men det är också i den etablerade gräsmattan. Om en man suger på öppen mark, se till att lossa marken med några centimeter. Om man sår man i befintlig gräsmatta, bör man ta bort det mesta av växtlocket och lossa marken i ytan med till exempel en järnhöjd, tippa Oskarsen.

Han förklarar att det också finns ett alternativ till att ta bort grässtegen. Detta kommer att förhindra direkt konkurrens mellan gräset och blommorna.

Artikeln fortsätter under bilden.

WILD BLOMMAR: Till vänster kallas blomman Spotted Grass och till höger de vackra Angels. Foto: Kristina Bjureke

Ej underhållsfri

Även om en blomsterbädd tycks kräva lite vård, måste det vara lite nära att ta bort örter, som maskros. Dessutom måste blomman slås varje år.

- Det håller på att slå det en gång på hösten, påpekar Bjureke.

De färsta slår idag blom sängen med ljå, som det gjorde i gamla dagar. Idag rysar människor för den lättare tvåhjuliga traktorn.

- Lämna det nylagda håret några dagar innan du lyfter det. På så sätt faller frön ner på marken och du får mer vackra blommor nästa sommar, tipsar botaniker som också varnar för mycket rödklöver och grumlig i blomman - de kan lätt ta över.

PRESTEKRAGE: Vem tänker inte på prestekrage när man pratar om vilda blommor? Du hittar det garanterat i någon gräv nära dig. Foto: Kristina Bjureke

ADVERT

Mest populära