All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Skåp stil story på väggen

Är du förtjust i färger, spelar du färg på en vägg! «Colorblocking» är tillbaka som trend.

Spela med primärfärger

Vit vägg och svarta rutor färgade med elementära färgerna gult, blått och rött är glada över att vi förknippar med "färg blockering". Blockblocken kommer från fortsättningen av kubismen av den välkända arkitekten Piet Mondrian.

Många artister har kopierat Mondrian i många sorter.

- På 80-talet hade vi Androgynus-stilen med breda axlar, vilket gav ett "fyrkantigt" utseende. "Colorblocking" innebär att lägga till svarta och vita basfärger, med starka färger i mönstret. Det visar en feghet och modighet, säger färgdesigner i Nordsjön, Tale Henningsen.

Hon uppmuntrar att spela med det primära uttrycket.

- Men du kan också använda andra färger. Det finns mycket roligt att du kan göra inom detta. Om du målar väggvita kan du måla en svart torg och sedan klistra in på en hård tapeter. Då är det nästan som en bild på väggen, säger hon.

Rena linjer

Piet Mondrian var en holländsk konstnär. Verken kallade han "kompositioner" och bestod av rektangulära former av röd, gul, blå eller svart, skilda från tunna svarta linjer. Genom åren har han sett sina färgkombinationer på kläder.

Nu har inspirationen återupplivats, även inom inredningen.

- Cubism handlar om att odla den och leka med det moderna och funktionella uttrycket. Det är roligt att se att det syns på färg eller tapeter, säger Henningsen.

Färgdesignern i Nordsjön betonar att du kan välja hur du vill ha det själv.

- Det kan till exempel vara svartvita rutter istället för svarta linjer. Eller man kan välja röda vägar eller vad som helst. Endast fantasin begränsar mängden färg och hur tjock linjerna ska vara. Man kan måla, eller välja att använda kakel också. Många kakelleverantörer gör detta, tycker hon.

Designhistoria i varje rutt

Färgdesignern har sett många blockrutter utomlands, den har använts i stor utsträckning på påsar och skor. Men hon har också sett det mycket på blyglasfönster. Denna inspiration kommer från en annan pionjär för "färgblockering".

Frank Lloyd Wright design påminner om Mondrian, och kommer från samma stil period, men han har med färgade cirklar som bryter mönstret och ge den en mer organisk form.

- Han hade fokus på vackra fönster. Men han är också mycket känd för Fallingwater från 1936 när han designade. Huset har en renskuren stil, rektangulära golv, och är delvis byggd över ett vattenfall. Dessutom har hans berömda stol, hans "Origami", ett uttryck som inspirerade "färgblockering", säger hon.

Henningsen anser att detta färgrika och lekfulla uttryck med färgade rektanglar passar bäst på en grundvägg eller barns rum.

- Det är ett mycket modernt uttryck. Se till att tillbehöret passar stilen innan du börjar. Uttrycket måste passa de rätta elementen och ha rätt färger, hon rekommenderar.

ADVERT

Mest populära