All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Lager sådd jord blad

Sheet Marken är lämplig som sådd jord, så varför inte prova att kompostera bladen från trädgården för eget bruk? Det tar tid men är väldigt enkelt. Och medan det inte är de stora summorna att spara på utgifter på mark, kan det vara ett roligt experiment för den intresserade trädgårdsägaren.

Det rekommenderas inte att använda vanlig trädgårdsskompost för pottajord, särskilt för jordar. Vanlig trädgårdskompost kan innehålla ogräsfrön, och den har också varierande pH-värden.

- Løvjord är mer förutsägbar och - ännu viktigare - garanterat näringsfattiga, säger Ken Thompson i boken Kompost

Mat Poors bra

Det är det sista som gör løvjorden lämplig som sådd jord, för groddar och små växter bör inte ha för mycket näring i början. Därför sår vi i skuggig mark och planterar i mer näringsjord. Men kom ihåg att den låga näringsnivån innebär att detta inte är det land du ska låta växterna pågå länge. I så fall måste du lägga till mer näring.

- Du kan göra detta genom att lägga till löviga organiska gödningsmedel som blod, fisk eller målade hovar eller horn. Tang är en användbar ersättning för dem som inte gillar att använda animaliska produkter, säger Thompson. Du kan också blanda siktad trädkompost. Blandningsförhållandet kan vara en till ett.

För att skapa bladig mark

För att göra plantor lämnar endast kompost. Använd bara löv från lövträd. Allt annat trädgårdsavfall du kastar i den vanliga komposthopen eller används som en jordplot.

Samla bladen med en kratta och placera dem antingen i en separat behållare för løvkompost eller fyllning dem helt enkelt i svarta plastpåsar. Tryck ned bladen och lämna säcken eller klockan så att det kan regna ner på bladet. Du behöver inte vrida bladkomposten, för här finns andra organismer som bryter ner materialet till marken än i trädgårdsskomposten.

Läs också:

Kom igång med kompostering

Vi hjälper dig att komma igång med kompostering av avfall, så att du får gratis super näringsämnen till trädgården med. Du behöver inte en hel del utrustning och du sparar ...

- Du använder ett eller två år för att göra løvjord, men det är värt att vänta på, säger Thompson. Du vet att lövkomposten är klar när jorden är fin och kornig och du kan inte längre se former av löv. Skulle det å andra sidan vara torrt och fortfarande vara fullt av löv, måste du vattna det och lämna det i några månader.

Fem tips när du använder ditt eget soyword

- Var försiktig med vattning. Hemlagad soja har en annan kvalitet än att köpa mark.

- Håll koll på växterna och mata näring om det verkar som om de börjar komma ur vägen.

- Om du planerar att odla operationer i jorden, bör du först kontrollera pH-värdet.

- Om du blandar lite trädsand förbättrar marken dränering.

- Hemlagad soja är "fräsch". Använd den lummiga jorden när den är komposterad och försök inte lagra den över tiden.

ADVERT

Mest populära