All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skapa en hängande trädgård

->

En stenrök har omvandlats till en vacker oas.

Landningsförhållandena är speciella i många delar av landet, och arbetet med landskapsarkitektur kräver ofta många år av hårt och tungt arbete.

Brant terräng och svår tillgång är några av de problem som måste lösas. Något som verkligen var fallet för Betty Wille.

När hon började bygga en ny stuga, ville hon plantera en vacker trädgård runt den nya byggnaden. Betty ville dölja stora, krossande steniga kullar som blivit utblåst under byggprocessen.

Samtidigt skulle hon hitta ett alternativ som inte krävde hårt och tungt arbete under många år innan trädgården var på plats.

Läs också:

Hur man rengör mest effektivt

Undvik slöseri med både tid och pengar när du målar hemma. Vi visar dig hur man borstar i ett svep!

Jorden blåses på stenig is och på kort tid täcker den kuperade terrängen.

Och det var en utmaning - stugan ligger på toppen av en bergsklättring - utan körväg och med höjdskillnad ner till huvudvägen på en plats mellan 60 och 80 meter. Flera alternativ övervägdes - helikoptertransport var en - men det var dyrt och krävde mycket efterarbete.

En telefonundersökning inleddes, begäran om förfrågan gjordes för att ta reda på om någon kunde transportera mark till sin webbplats. Och de negativa svaren var så många, tills hon tog en telefon till ett kompostbolag.

- Det hade varit en lång process, säger Betty Wille.

- Vi var på idén att ge upp hela projektet, men då fick vi äntligen en tupplur. Kompostleverantören hade kontakt med ett företag som blåste mark. Något som är vanligt i andra länder, men relativt nytt här hemma.

Vi kontaktade, tändde systemet, och därmed började vi. Eftersom detta arbete är relativt snabbt kommer kostnaden inte att vara så hög. Dessutom kan de bädda in både frön och färg i marken som de blåser, så det var det perfekta alternativet för oss, säger en glad stugaägare.

Läs också:

Underhållsfri trädgård

Ursprungligen var det en traditionell trädgård i ett bostadsområde utanför Sandefjord. Men en dag sa ägaren nej att kräva trädgårdsarbete och sökte efter en professionell ...

Trädgården är snart klar - om några veckor har det blivit en frodig oas.
Använd vegetabiliskt avfall

- Vi har gjort det i några år nu, säger Arne Strand i företaget Arstec AS.

- Vi såg dessa maskiner utomlands och fann att möjligheterna att använda sig av en sådan maskin var stor här hemma. Totalt finns det 300 sådana blåsare i drift i västvärlden, och det verkar som att behovet bara ökar.

Förenta staterna var först ute, och de har drivit utvecklingen av denna typ av maskin i mer än 50 år.

Fördelen är att vi kan blåsa jorden över långa avstånd med en flexibel slang.

I det här fallet har vi en orm på cirka 100 meter. Platsen här gör det nästan omöjligt, eller åtminstone mycket arbetskrävande, att transportera mark. Med fläkten gör vi jobbet på kort tid.

Hela maskinen är datoriserad och vi har möjlighet att bädda in både frö, bark och färg i vad vi blåser ut.

Läs också:

Från sandlåda till potatismark

När barnen växer från sandlådan har den en utmärkt potential som potatismark. Om du lägger till finerplattor runt kanten blir det en ...

I det här fallet lägger vi gräsfrön och vi kontrollerar matningen och förhållandet mellan luft och massa från munstycket. På det sättet har vi alltid full kontroll över processen.

- Hur lång tid tar det innan gräsmattan? Här tar det cirka 14 dagar innan vi har en grön grässtubbe där det idag är sten.

Anledningen till att det är så snabbt är att vi använder kompostmassa baserad på vegetabiliskt avfall, fylld med näringsämnen. Mycket rent och miljövänligt.

Vi ser också att det sätt vi blåser på - förutom kompostens konsistens - gör att det ligger utan någon form av förankring, även i den brantaste terrängen.

- Med den här utrustningen tror jag att vi kan hjälpa många som har samma problem som Betty, påstår Arne Strand.

ADVERT

Mest populära