All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skåp en trädgård för alla sinnen

->

Foto: Colorbox

- En trädgård måste vara sensuell. Fokus på doft, ljud, på den visuella, trädgårdsplaneraren Marit Næss rekommenderar i Marit's Garden Planning i Asker.

En färgfull vy

För de flesta av oss är det trädgården som först möter våra sinnen. Om du är förtjust i blomsterövning är det en bra idé att planera din trädgård så att en blomma ersätter den andra hela sommaren. Tänk också på om du vill ha ett fyrverkeri av färger eller om du föredrar att hålla din trädgård mer kontrollerad med blommor av samma färger.

Det visuella intrycket består inte bara av blommornas vackra färger, men också av former, kontraster, placeringar.

- En banala trädgård varvat med några skarpa kontraster kan ge en stor effekt: Gör som den store mästaren målare, sätta fokus på de viktiga kontraster, lämnar resten naturen runt dessa pärlor! föreslår Nils Skaarer, författare till boken "Elleville Gardens".

Doften av sommaren

Doftupplevelser kan vara väldigt individuella, så ta dig tid att lukta dina egna favoriter. Tänk också på hur olika dofter kommer att matcha varandra före plantering. Att ha 10 olika doftande växter runt terrassen kan slå marken - men inte om de kommer i blom vid olika tider på sommaren.

- Är du förtjust i god dofter, kan du göra ett doftpulver med dina favoritplantor. Se till att det luktar från våren till slutet av hösten, rekommenderar Skaarer.

Är en ros fortfarande en ros om den inte längre lukter som en ros? Vissa växter har förlorat den goda lukten genom bearbetning. Om doft är en viktig del av växtupplevelsen för dig, bör du därför hålla näsan i växten innan du köper nya sorter till trädgården.

Oförglömliga känslor En känsla som vi ofta glömmer är taktil, men det är inte mindre viktigt än de andra. Var kreativ och tänk på sätt du kan väcka den taktila känslan av livet i trädgården. Det kan vara barfota på gräsmattan, en gungande gren måste skjuta åt sidan för att komma fram till leden, en gammal, knotiga trädstam som inbjuder till beröring, en stenbänk att vila på. Blanda material, former, texturer - det skulle vilja röra lusten att röra.

En smakfull trädgård

- Du kan lura in vissa grödor i trädgården: En morelltre som Eucalyptus träd, en björnbär som vinstockar i solen och sallad i trädgården väggen, föreslår Skaarer.

bär producerande buskar, stora och buskiga eller elegant och Oppstamming, lockar både små och stora fingrar till plockning och provsmakning när bären är fulla av rött och blått. Frukträdorna är vackra i vita och rosa blomskott på våren och erbjuder saftiga frukter på hösten. Om torget är litet kan du odla jordgubbar i burkar och ha krukor av färska örter i utomhusköket.

Fredens ljud

Du kan ta ljudet in i trädgården på så många sätt.Steg över en grusväg, blommor och fruktträd som hopsummor, fågelsång från träd och häckar. Du kan också låta trädgårdens växter stå för själva ljudet. Osp skapar fina ljudbilder när det skal i brisen, och varför inte låt vinden suga i förälskelsen?

- Flera gräs ger rakhyvel ljud när det blåser. Takrör ger ljud över hela vintern och är inte svårt att fastställa, bara det får tillräckligt med fukt. En sällan gäst, sølinkagras, har trevligt ljud. Det är också möjligt att experimentera med andra långa gräs, föreslår Skaarer i "Elleville Gardens".

Mer instrumentella ljud ges om du hänger ett vindspel i bambu eller aluminium. Och glöm inte bort den lugnande effekten av vatten.

- En liten bit soda eller vatten från det vatten som strömmar kan vara en balsam för själen, påpekar Skaarer.

ADVERT

Mest populära